Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин е отменен плана за защита при бедствия

Отменено е бедственото положение и в община Белоградчик

10 дни хиляди домакинства бяха без ток заради скъсани електропроводи /община Белоградчик- 04.12.2014 г./
Снимка: Светослав Цветанов

Областният управител на Видин Момчил Станков отмени плана за защита при бедствия, който беше въведен на 4-и декември. Основание за решението му е окончателното овладяване кризата с електроснабдяването и нормализирането на зимната обстановка на територията на региона. Това бе потвърдено от членовете на областния кризисен щаб на проведеното и тази сутрин редовно заседание. Десет дни хиляди домакинства бяха без ток заради скъсани проводници и повреди. 

Днес беше отменено и бедственото положение в БелоградчикТова стана със заповед на кмета Борис Николов. Във всички населени места в общината е възстановено електрозахранването, каза заместник-кметът Антон Трифонов:

"От вчера вечерта почти във всички села има ток. Има малки изключения – някои къщи, защото са паднали жици, но общо взето електричество е подадено навсякъде и затова днес отменихме бедственото положение. Но екипите си продължават отстраняването на тези малки аварии.

До 3-4 дни би трябвало да бъдат отстранени всички аварии, допълни Трифонов. Вода има във всички населени места в общината. Пътищата са почистени от падналите дървета и всички участъци са проходими.

На сутрешното заседание на областния кризисен щаб бе отчетено, че във всички населени места има ток и питейна вода. Нормално е  електрозахранването и във всички гранични пунктове, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Електропреносната система е напълно стабилизирана от вчера в 19.00 часа, когато  в  мрежата с високо напрежение е включен 110-киловолтовия електропровод "Скалите” край гр. Белоградчик. 

Пътищата са проходими при зимни условия. Осигурени са условия за безпрепятственото придвижване на линейките и оказването на медицинска помощ при необходимост.

Със спирането на изпълнението на областния план за защита при бедствия,  Момчил Станков прекрати и ежедневните заседания на областния кризисен щаб. На днешната среща той поздрави всички членове за доброто взаимодействие и ефективната им професионална намеса през всички дни и нощи на 12-дневната криза.

Областният управител изрази специални благодарности към ръководителите и служителите на видинските поделения на МВР, Пожарна безопасност и защита на населението, Електроенергиен системен оператор, ЧЕЗ, Областно пътно управление, Напоителни системи, РЗИ, БЧК, болничните и спешни центрове. 

"Наложи се да се опознаем бързо, работейки в тежка извънредна обстановка. Доволен съм, че заедно преодоляхме трудностите, но повече се радвам заради хората, които няма да ги понасят повече", каза Момчил Станков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05