Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 декември 2014 година

Така предлагат да изглежда новата табела на входа на Видин, Колаж: Община Видин
Снимка: Община Видин


В началото на следващата година Община Видин ще възстанови крайпътната табела с надпис "Добре дошли във Видин", която бе премахната в началото на годината след инцидент. Табелата ще бъде поставена на общински терен от дясната страна на излизане от града на старото място в местността "Чобан кюприя". Предложението е надписът да бъде вертикално разположен, като по средата е изобразен гербът на града, ще бъдат поставени и електронен часовник с термометър. Това обяви по време на общественото обсъждане на идеята на Общината изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. "От едната страна ще е старият надпис "Видин Ви очаква отново" на кирилица и латиница, а от другата страна- "Добре дошли във Видин". Тук теренът е общински, затова ще е от едната страна на пътя. Ако я поставим от другата страна, Агенция "Пътна инфраструктура" ни иска наем от Общината в размер на 200 лева месечно"- поясни Добромир Дилов. Надписите на новата табела ще са светещи. Всеки гражданин на община Видин може изкаже конкретно предложение за идеята на Общината в следващите седмици, обясни главният архитект на общината Ангел Недялков.

Министърът на отбраната Николай Ненчев дойде днес във Враца, за да се убеди, че механизираният батальон в града под Околчица функционира нормално и скоро в него ще има 250 служещи. Заедно с министър Ненчев пристигна заместник-председателят на 43-о Народно събрание Явор Хайтов. Кметът на Враца Николай Иванов, областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски чакаха гостите във военното поделение. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов даде повече разяснения за бъдещето на поделението във Враца: "100 машини вече са на разположение във Враца, 70% от личния състав също е окомплектован. Тези, които ще допълват, са хора, които са освободени от това поделение и ще им се даде възможност да се върнат пак тук. Но трябва време, за да кандидатстват и да заемат местата си в строя. Така че пътната карта ще бъде изпълнена…" Военният министър Николай Ненчев успокои духовете с информацията, че въпреки липсата на пари за отбрана в следващия бюджет, поделението в града под Околчица ще функционира нормално.

Близо 60 служители от Врачанския затвор и предварителните арести в града протестираха мълчаливо пред сградата на затвора. Протестът е израз на несъгласие с поведението на Министерството на правосъдието и с искания да бъде спазен законът и поетите ангажименти, съобщи председателят на врачанското дружество към Синдиката на служителите в затворите в България Иван Тошев. Той посочи, че от 1 юли е влязъл в сила законът за МВР, според който заплатите на служителите в местата за лишаване от свобода трябва да бъдат актуализирани и приведени в съответствие с възнагражденията на служителите от МВР. Тошев допълни, че след протест през септември са поети ангажименти както за заплатите, така и по други социални искания на синдиката, но те също не се спазват. Повод за протеста е и орязването на бюджета на Министерството на правосъдието за следващата година с 10 на сто. Протестиращите от Врачанския затвор не са съгласни и с предложенията за увеличаване на възрастта и стажа за така наречените категорийни работници.

70 000 лева са необходими на Община Чипровци за съфинансиране на проект за енергийна ефективност на ОУ "Петър Парчевич" в града. Кметът на Общината Анатоли Първанов съобщи, че са водени разговори с Министерството на образованието и науката, като е получено обещание сумата да бъде преведена. "Имаме спечелен проект по енергийна ефективност, на стойност около 500 000 лева. Проектът включва саниране, подмяна на останалата част от дограмата, ремонт на покрива и ремонт на парната инсталация. Ние ще започнем различните съгласувателни процедури и по всяка вероятност ще имаме готовност месец май или когато завърши учебната година", каза кметът. Анатоли Първанов добави, че училищната сграда е построена през 80-те години на миналия век. Състоянието й не е лошо, но не отговаря на изискванията за енергийна ефективност.

Управителният съвет към фонд "Култура" в общинския съвет на Враца утвърди финансирането през следващата година на 8 проекта на обща стойност 12 198 лева, стана ясно от последното заседание на местния парламент. Най-много пари се отпускат на читалище "Бъдеще 1926" в село Бели извор. 2 500 лева отиват за реализацията на разработка, озаглавена "Да съхраним българското и да го направим достояние на нашите съседи". 2 000 лева бяха отпуснати на Явор Витанов, който ще направи с тяхна помощ албума "Басейн". Общинският съвет отпусна и 1 888 лева на танцовия ансамбъл "Хемус" за изработката на танцови обувки и колани за танцьорите. Читалище "Пробуда 1931" от квартал "Бистрец" също получи финансиране - 1 896 лева ще бъдат похарчени за купуването на народни носии за местната танцова формации "Бистрешки китки". Врачанската поетеса Галина Ганова ще получи 1 500 лева, за да издаде книгата си "Конят си знае пътя", а нейната колежка Ирена Георгиева получи 290 лева за издаването на стихосбирката "Гореща пепел".

Инспекторите на Националната агенция по приходите (НАП) в Монтана са съставили четири акта за неспазване на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти. Това съобщават от НАП. Проверките са извършени през ноември. Те са общо 16 на брой. Пет от текущите проверки са по подадени жалби и сигнали. Три са реализирани съвместно с Агенция по храните и икономическа полиция на складове на едро за хранителни стоки. Четири от тематичните проверки са в обекти на селектирани задължени лица. Извършени са и 4 инвентаризации.   

Врачанската полиция изпраща с престижно отличие отиващата си 2014-а година, след като Катя Василева се върна с купа от републиканския турнир по стрелба с боен пистолет за служители от системата на МВР. Надпреварата се проведе преди дни в Смолян, а в нея се пуснаха 103 състезатели, разпределени в 20 състава за мъже и 14 за жени. Катя Василева от ОД на МВР във Враца беше най-точна в стрелбата при дамите и с актив от 163 точки грабна златния медал и купата на шампионка. Бронзово отличие при мъжете пък заслужи нейният съгражданин Ивайло Флоров, който натрупа 193 пункта. Отборен първенец в Смолян стана тимът от Пловдив, следван от Габрово и столичната дирекция на полицията. Мъжката команда на Враца остана шеста в отборната класация, а при жените тимът от града под Околчица се нареди 10-и.

На 15 декември се навършват 40 години от епископската хиротония /ръкоположение/ на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Митрополит Дометиан е хиротонисан за епископ на 15 декември 1974 г., като му е дадена титлата "Знеполски". Поздрав по случай годишнината отправиха от Митрополията: "По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, служителите при Видинска света митрополия, клир и народ поздравяват своя Архипастир и му пожелават много здраве, радост, сили и търпение, за да може както и досега, така и занапред, мъдро и благодатно да ръководи поверените му от Бога чеда и бъде за тях пример в доброто и полезното. На многая и благая лета, Владико светий! Честита и благословена годишнина!"

От 10 до 30 лева е цената на живите елхи на пазара в Монтана. Само седмица остава до Коледа, но желаещи не липсват, казва търговецът Деян Петров. "Ценичките сме ги направили да са народни за хората... Дървесният вид е смърч. Предлагаме и някои елички отсечени, тъй като при елата игличките по-дълго време издържат." Предлагат се и живи елхи в саксии, които след това може да се засадят. Коледните дръвчета са по 10 и 15 лева.

Община Берковица обявява коледен конкурс за най-добре украсена витрина на търговски обект в града. Ще бъде връчена награда от 100 лв. и грамота на собственика на търговския обект с най-красивата коледна украса в града. Победителят ще бъде избран чрез броя харесвания на Facebook страницата на Община Берковица. В конкурса могат да участват само актуални снимки на коледни витрини на търговски обекти в гр. Берковица. До надпреварата не се допускат снимки на вътрешна коледна украса и на частни домове. Желаещите е необходимо да изпратят своите снимки на e-mail: ivanova.t@berkovitsa.com и информация за собственика на обекта и телефон за връзка. Крайният срок е до 17.00 часа на 22 декември. Наградата на победителя ще бъде връчена на 23 декември.

Проявите от празничната програма в Берковица започнаха. "Коледна музикална приказка" ще изнесат утре, 16 декември,  учениците от класа по пиано при Обединена школа по изкуствата към Народно читалище "Иван Вазов 1872" в града. Представлението ще се проведе в Детски център "Камбанка", с начало 18 часа. Коледен базар с томбола се организира на Общинския пазар на 19 декември от 10:30 часа. Детско коледно парти ще се проведе на Коледа на пл. "Йордан Радичков". Началото е в 10:30 часа. Празничен концерт ще изнесе групата за стари градски песни "Сладък спомен" на 26 декември, от 18 часа в Детски център "Камбанка". Новогодишно веселие на 31 декември е с участието на Берковската духова музика и Гуна Иванова на пл. "Йордан Радичков" половин час след полунощ. Заря и почерпка с вино очакват берковчани на площада.  

Тази вечер е церемонията по награждаването на "Спортист на Видин-2014". Тя ще се проведе в Младежкия дом от 18.00 часа. 36-има бяха номинираните тази година за спортист на Видин. Експертна комисия оцени на свое заседание постиженията на спортистите и определи отличените. За отличието "Треньор на годината" се съревноваваха 12 наставници. За място в призовата десетка се конкурираха 15 състезатели от 9 клуба. По традиция на церемонията ще бъдат връчени отличия за технически спортове, както и на представителите на колективните спортове.

Програмата за Коледно- Новогодишните празници в Мездра продължава и утре, 16 декември. "На 16 декември в 10.00 часа  сутринта в читалнята на библиотеката на НЧ "Просвета 1925" правим откриване на изложбата "Зимна Мездра", която представлява 15 рисунки на децата от II "б" клас на ОУ "Христо Ботев" под ръководството на двете педагожки Христина Иванова и Рени Митева", каза главен експерт "Култура" в Общината Светла Дамяновска.

Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" обяви процедура по събиране на оферти за строително-монтажни работи с предмет: "Редизайн и ремонт на познавателни и туристически маршрути". Туристическите маршрути  са шест и са разположени на територията на природния парк. Критерий за възлагане на обществената поръчка е най-ниска цена. Срокът за получаване на оферти е 16 часа на 29 декември 2014 година.  Допълнителна информация може да бъде намерена на сайта на ПП "Врачански Балкан" - http://vr-balkan.net/bg/protseduri-provezhdani-po-reda-na-zop/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05