Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 декември 2014 година

Снимка: ОУ Иван Вазов Видин

Коледен базар в подкрепа на благотворителната инициатива "Българската Коледа" започна във видинското училище "Иван Вазов". На щандове, разположени на първия етаж в училищната сграда, се предлагат коледни сувенири, украса, картички и сладкиши. Всички изделия са изработени от децата. Освен в подготовката на базара, родителите участват и в неговата реализация. Коледният базар се провежда за трета поредна година, каза директорът на училището Пролетка Цветкова. Миналата година от коледния базар на училище "Ивна Вазов" са събрани 1200 лева. Половината от тях са разпределени между паралелките, а останалите са дарени на инициативата "Българската Коледа".

31% е относителният дял на бедните в област Видин през 2013 година, сочат данните на Националния статистически институт. Област Видин е на второ място в страната по този показател, след област Сливен, където относителният дял на бедните е малко над 31,5%. Линията на бедност във Видинския регион е 230 лева, като по-ниска е тя в областите Пазарджик и Кърджали. През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 286 лв. средно месечно на лице от домакинство.

Безработните във Враца са се увеличили с 31 души и в края на месец ноември регистрираните в бюрото по труда са били 4 988. Област Враца продължава да държи високо ниво на хора без постоянни доходи - 21.38 на сто от трудоспособното население във Враца и останалите 9 общини в региона нямат постоянни доходи. Най-тежка остава ситуацията в община Хайредин, където 3-има от всеки четири души нямат работа, а официалната статистика е отчела безработица от 76.56%. В община Борован 68.20% са без работа, а в Белослатинско нивото е 42.39%.

Излъчванията от антените на мобилните оператори не са вредни. Регионалната здравна инспекция в Монтана извърши замерване в 15 точки в града. Общо 113 антени има разположение в населените места в областта. В Монтана замерванията са извършени около детски градини, училища и жилищни комплекси, уточни д-р Даниела Караилиева, директор на здравната инспекция.

Липсата на достатъчно подготвени кадри в местните звена на държавните структури, нерегламентираните превози, потокът от нелегални емигранти и природните бедствия са сред най-големите проблеми за Видинска област. Това отчете по време на среща с ръководителите на териториалните звена на централната изпълнителна власт областният управител на Видин Момчил Станков. Областният управител на Видин каза още, че новостроящият се контролно-пропускателен пункт Салаш- Ново корито е готов на 90%. Над 40 ръководители на местни държавни структури представиха отчет за тази година, проблемите си и предложения за тяхното решаване. Областният управител се ангажира с конкретен план за взаимодействие с държавните институции, който ще стане готов до началото на новата година.

В заседателната зала на Общинска администрация в Белоградчик бяха връчени нови 14 трудови договора на безработни. По заявка от кмета Борис Николов, поради тежкото бедствено положение и пораженията вследствие на обледеняването и сложната зимна обстановка, по Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" първоначално бяха отпуснати 60 места, а трудовите договори бяха сключени на 12 декември. Те ще работят на 4-часов работен ден в аварийни групи за неотложни действия по предотвратяване и преодоляване на последици от аварии и природни бедствия. Всичките 74 аварийци са разпределени в града и по всички населени места в Община Белоградчик.

Девет фирми са подали оферти за изпълнение на обществена поръчка с предмет: "Изготвяне на технически паспорти на 14 общински сгради в Община Видин". Комисия с председател инж. Румен Лилов - директор на Дирекция "Устройство на територията" отвори постъпилите оферти за участие в процедурата. Кандидатстващите фирми са: Бомбов Консулт ЕООД - гр. Варна; Еврострой РН ЕООД - гр. Плевен; "Кимтекс ЛС" ООД - гр. Плевен; Видин Експрес ДЗЗД - гр. София; "ВМП-КОНСУЛТ" ЕООД - гр. София; "Рафаилов Консулт" ЕООД - гр. София; "Консултантска Инженерна Група" ООД - гр. София; "ЕКСПЕРТИНВЕСТ" АД - гр. Видин и ДЗЗД "СТИВ-ЕКОСТРОЙ" - гр. Монтана.  Комисията трябва да приключи работата си в срок до 60 дни.

Председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев и изпълнителният директор на Национална агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов подписаха споразумение за сътрудничество. Целта на документа е улесняване на обмена на информация между двете институции. Подписаното споразумение ще намали обменяните документи на хартиен носител и ще ускори събирането на данните за доходите на лицата, които са обект на проверка по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Информационният обмен ще подпомогне и НАП в повишаване на събираемостта на дължими и невнесени данъци.

Да се направи общинско предприятие, което да бутилира минерална вода от сондаж във видинското село Градец- това предлага кметът на селото Илия Томов. Според него качествата на водата от минералния извор "Сондата" не отстъпват на някои от известните марки българска минерална вода. Според Илия Томов трябва да се кандидатства от общината по програми за отпускане на средства за проучване на сондажа, експлоатацията на който ще доведе до големи ползи за общината и кметството. Предложението на кмета на Градец за разработка на минералния извор ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет във Видин.

Безплатни витамини за диабетици раздават в Клуба на диабетика във Видин. Продуктите са осигурени от Българска асоциация "Диабет", съобщи Катина Иванова, председател на клуба във Видин: "Те са безплатни витамини, които ще помогнат, особено за невропатията- едно от сериозните усложнения при страдащите от диабет." Над 400 са членовете на Клуба на диабетика във Видин. Безплатните продукти ще получат тези, които са платили членския си внос до първи октомври, уточни Катина Иванова.

Професионалната агротехническа гимназия "Никола Вапцаров" в Бяла Слатина няма къде да провежда своя практика, както и да обучава в реални условия своите възпитаници. Това съобщи заместник председателят на 43-о Народно събрание и депутат от ПГ на "Български демократичен център" за област Враца Явор Хайтов. Около 600 декара са отнети от учебното заведение, допълни народният представител и обеща да направи всичко възможно, за да върне на гимназията земите. "Имам въпрос към министъра на земеделието Десислава Танева, чрез който я питам дали не може да направи, така че земите да бъдат върнати на гимназията. Не искам да влизам в подробности защо тези 600 декара са отнети на училището. Сигурно е имало търг, сигурно са предложени по-изгодни финансово условия, но… смятам, че е редно такова училище да има и подходяща база за обучение на възпитаниците си. По този въпрос съм запознал и депутата от ГЕРБ Красен Кръстев, който е от Бяла Слатина и от когото очаквам съдействие", допълни Явор Хайтов. Гимназията по аграрни науки в Бяла Слатина се раздели преди време с имотите си - около 600 декара, тъй като те бяха отдадени на търг от собственика им- общинската управа, на кандидат да ги обработва.

Преподаватели и ученици от девет държави днес бяха приети от кмета на Враца Николай Иванов. Гостите от Полша, Гърция, Кипър,  Испания, Италия, Франция,Турция и Румъния са партньори по проект на ОУ "Васил Левски" във Враца. По проекта "Виж света през детските очи" партньорите работят вече две години. Уникалното в него е, че във всяка страна, където се провеждат срещите, се работи по една глобална тема. За Враца и България темата е семейство и бит.

Три деца от област Видин ще бъдат подпомогнати от Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия към БЧК. Децата са на възраст от 10 до 18 години. Между тях ще бъде разпределена сумата от 2000 лева, каза директорът на областния секретариат на БЧК- Видин Цветелина Петрова. Даренията ще бъдат връчени в сряда, от 11 часа, в сградата на БЧК-Видин. 

50 000 лева са необходими на видинското училище "П. Р. Славейков" за основен ремонт на санитарните възли. За да осигури средствата, директорът на училището Катя Трифонова е изпратила докладна до Общинския съвет за включване на обновяването в капиталовите разходи на общината за 2015 година. За да подпомогнат ремонта, учениците и техните родители са инициирали благотворителна кампания за набиране на средства. Част от нея е Коледният базар на училището. Само за ден от него са събрани 120 лева.

"Вещици в чужбина" е заглавието на новия спектакъл на Видинския драматичен театър. Той е част от коледно-новогодишната програма на Община Видин и представлява драматизация по една от фентъзи историите на Тери Пратчет, каза за Радио Видин режисьорът Росен Пенчев. Спектакълът "Вещици в чужбина" ще се играе от 19 часа във Видинския драматичен театър.

Адвокатската колегия във Враца се включи в благотворителната кампания на Драматично-кукления театър в града, която дава възможност на повече деца да гледат театрални постановки. Традиционно юристите от колегията участват в подобни инициативи, те не пропуснаха и тази възможност, а председателят на АК Петър Танаицов плати билети за деца в неравностойно положение, които гледаха преди дни спектакъла "Обувки за щастие" от братя Грим. Днес (16 декември) трупата на врачанския театър представи в градската концертна зала постановката "Коледна приказка". Представлението се реализира със съдействието на общинската управа на Враца и е предназначено за децата от града под Околчица.

Петото издание на Националния литературен конкурс "Петър Ковачев" ще се проведе в дните 17 и 18 декември в зала "Христо Бояджиев" на Арт център- Плевен. Под наслова "Плясък на криле" от 17.00 часа на 17 декември свои произведения - проза и поезия, ще четат Атанас Славчев, Валери Какачев, Валери Петров, Витка Витанова, Ена Цветанова, Зоя Минева, Илко Иларионов, Надя Луканова, Нина Чилянска, Яна Върбева. "Изкупление" е мотото на втория ден, в който от 13.00 часа 120 минути ще звучат лириката и белетристиката на Петър Ковачев и живият спомен за него. Специален гост ще бъде писателят Владо Даверов. Журито, председателствано от проф. дфн Светлозар Игов, ще връчи наградите на  отличените в различните категории, между които за първа година е и тази за "Журналистика/есеистика". Общо участниците в V Национален конкурс "Петър Ковачев" са 61.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51