Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 декември 2014 година

Снимка: МБАЛ Монтана
Отделението по неонатология в Многопрофилната болница за активно лечение в Монтана получи електронна везна за теглене на бебета. Везната е дарение от Националния археологически институт с музей при БАН. Научните работници подпомагат болницата в грижата за най-малките пациенти за осма поредна година. 677 бебета са се родили в Монтана от началото на 2014 година. През неонатологичното отделение са преминали 762 новородени, 92 от тях са от родилните отделения на болниците в Берковица, Белоградчик и Лом.

Почти всеки пети безработен във Враца е млад човек на възраст под 29 години, показва анализът на Бюрото по труда. От 4 988 души без постоянни доходи, младите мъже и жени без работа са 868. Броят на продължително безработните младежи е 189, което се равнява на 10.27% от общия брой. Голям е делът и на безработните над 50-годишна възраст- 1 862, както и на безработните с трайни увреждания - 442.

Намаляват учениците, завършващи 7 клас и основно образование във Видин.
Това каза на работна среща в Центъра за кариерно ориентиране във Видин, старши експертът по професионално образование Наталия Крумова: "Основният проблем в настоящия момент е намаляване на учениците, завършващи 7 клас и основно образование. Тенденцията е намаляване на заявените паралелки- за последните 5 години те намаляват с 1-2 всяка година."

Четири капака на шахти, собственост на "ВиК"- Видин, са откраднати от улица "Дондуков" в града. Кражбата е станала вечерта на 15 декември, каза един от собствениците на магазини в района. Инж. Стела Петрова от "ВиК" във Видин заяви, че са информирани за случая. От дружеството са изпратили писмо да полицията за съдействие, защото липсват и други капаци на шахти в града.

БЧК във Видин предостави 2000 лева на три деца от областта. Средствата са от Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи.
"Това са две деца от Кула и едно на десет години от Видин. Това са средства, които се събират и се предоставят на семейства на такива деца, за да се подпомогнат при лечението им след злополуките"- обясни директорът на организацията Цветелина Петрова. 49 деца от цялата страна са подпомогнати в коледната кампания от Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи.

Фирма дари хладилници и перални на 15 семейства от община Берковица и на 28 семейства от община Георги Дамяново, които са пострадали от наводнението на 4 септември тази година.
Дарението е направено чрез офиса на БЧК в Монтана, съобщиха от Общината в Берковица. Комисия от общински експерти е обходила домовете в най-засегнатите от водната стихия селища и квартали и е направила списък на пострадалите домакинства, по който са раздадени електроуредите.

Благотворителен коледен базар се провежда за седма поредна година в СОУ "Васил Левски" в Кула. Организатор на събитието е Ученическият парламент, който се ползва с голям авторитет сред учениците и преподавателите в учебното заведение. На щандовете са подредени коледни сувенири и картички, ръчно изработени картини и украшения, сладкиши, хлябове и солени кулинарни изобретения, приготвени от ученици, родители и учители. Посетителите на изложбата-базар имаха възможност да си купят и декемврийския брой на училищния вестник "Калейдоскоп", който също е с благотворителна цена. Вестникът се издава от училищния клуб "Млад журналист". Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителни каузи, след като се вземе решение от ученическия парламент и педагогическия съвет. Базарът ще бъде отворен до 19 декември.

Учениците и учителите от СОУ "Козма Тричков" във Враца организират благотворителен концерт за незрящо дете. Проявата е на 18 декември /четвъртък/ и започва от 19 часа в Младежкия дом. Събраните средства ще бъдат предоставени на семейството на шестокласничката от врачанското школо Екатерина Антонова за купуването на помощни технически средства за незрящи. На сцената в големия салон на Младежкия дом ще се изявяват артисти, танцьори и певци от училището, както и гост-изпълнители, като балет "SKY" и "Street Boy", "NeW G". Като част от инициативата ще се проведе базар с ръчно изработени сурвачки, картички и украса, "произведени" в часовете на полуинтернатната група за занимания по интереси, на кръжока по приложно изкуство и по домашна техника и икономика.

Учениците от 12 "б"  клас на природо-математическата гимназия във Враца организират днес Коледен благотворителен концерт под наслов "Подари усмивка на Еми". Еми е на 10 години, от София и страда от автоимунно заболяване, при което кръвните й клетки атакуват органите й. Единственият шанс за нея е лечение в Германия, което вече е започнала. Трябват й 30 хиляди лева за него, като вече са събрани около 4 хиляди лева. Благотворителният концерт ще се проведе тази вечер от 19:30 часа в Спортната зала на математическата гимназия. Освен чрез входна такса, която е 2 лева, средства ще се събират и в кутия за дарения. Врачанските гимназисти имат намерение да отстояват каузата в подкрепа на болното дете и след благотворителния концерт довечера.

Популярният народен певец Юри Крумов ще бъде специалният гост на новогодишното тържество във Враца, съобщават от местната управа. И тази година Община Враца е организирала празник на открито за посрещане на Новата година. Празникът ще е в пространството пред сградата на Общината. В първите минути на 2015 г. духовият оркестър ще събере врачани на традиционното българско хоро. Освен музикантите от Читалище "Развитие", на сцената ще излезе и певецът Юри Крумов, който ще зарадва жителите на града и неговите гости с популярни песни от българския фолклор. Всички, предпочели да празнуват на открито, ще могат да се почерпят и с по чаша червено вино. Очаква се около 1 часа на площада пред Общината да пристигне кметът Николай Иванов, който лично да поздрави врачани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14