Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 декември 2014 година

Снимка: Стефка Павлова

Деца от училище "Отец Паисий" представиха обичая "Сурвакане" пред служители от Общината и Областната администрация във Видин. Четвъртокласниците нарекоха за здраве и берекет през новата година. Обичаят "Сурвакане" е подготвен от учениците и техните учители след проучване на етнографски материали. Целта е децата да научат повече за българските традиции, каза учителят Юлияна Браткова: "Това е стар български обичай, който идва от времето на прабългарите. Свързан е с древния Бог на слънцето Сурия. Сурвакането е наричане на благословения, на пожелания за идващата година какво да ни донесе. Сурвакането носи мечтите и надеждите на хората за бъдещето. "Изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов, поздрави децата и ги дари с лакомства. Подаръци раздаде и областният управител Момчил Станков. С помощта на сурвакарите той засади ела пред сградата на администрацията.

Народните представители от ДПС в областите Враца, Монтана и Видин - Айхан Етем, Петър Чобанов и Станислав Анастасов внесоха в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. предложения за създаване на "Публична инвестиционна програма "Възраждане на Северозападна България" в размер на 87 млн. лева, както и предложение за издаване на държавни гаранции по Закона за Българска банка за развитие в размер на 100 млн. лв. за финансиране на проекти на производители от Северозападна България. Предложенията на народните представители са направени между първо и второ четене на законопроекта за бюджета за следващата година. "Очаквам от представителите на останалите политически сили да загърбят пристрастията си и да подкрепят мерките", сподели народният представител Айхан Етем.

Висшият съдебен съвет ще реши на 12 февруари кой да е председател на Районния съд във Враца. На заседанието си магистратите отложиха решението си с 2 месеца, тъй като дискутираха скандала със системата за случайно разпределение на делата. Така единственият кандидат за поста в града под Околчица - Миглена Раденкова, ще трябва да изчака решението на ВСС. До избора на нов председател на Районния съд във Враца се стигна, след като предишният шеф - Надя Пеловска, спечели конкурса да оглави Окръжния съд в града. Кандидатурата на Миглена Раденкова пък беше единствената, подадена в срок за административен ръководител на районното съдилище.

Приемателна комисия одобри днес ремонта на пътната отсечка от село Гюргич до път Е 79. Това потвърди за Радио ВИДИН кметът на община Ружинци, Венцислав Ванков: "Отсечката е дълга около четири километра, но сега правим само половината, защото от 1 800 000 лв. правителството ни отпусна само един милион". Жителите на Гюргич очакваха пътят до селото им да бъде ремонтиран повече от 10 години. Заради разбитита пътна настилка, автобусът до селото също бе спрян. Сега е ремонтиран участъкът от разклона на път Е79 до табелата на Гюргич. Ремонт е извършен и на главната улица в селото.  

Наследниците на 15-те работници, загинали в Горни Лом, ще получат по 1 108 лева от националната дарителска сметка, разкрита от Община Чупрене. Досега по нея са постъпили 16 511 лева, каза кметът на Общината Ваньо Костин: "Проблемът ни е малко с това, че тези 15 дяла трябва да бъдат разпределени според удостоверенията за наследници. Може би това ще ни забави с няколко дни, но се надявам най-късно до 5-6 януари парите да бъдат разпратени. Всеки трябва да предостави актуална банкова сметка. Ако са трима или четирима наследници, парите трябва да бъдат разпределени по равно в един дял. Това са неща, които няма как да ги избегнем, за да не се стигне до проблеми и разправии. Иначе сме готови. Вече почти спряха да се получават постъпления по сметката. Може би, ако бъдат разпределени малко след Нова година парите, ще я затворим, защото не вярвам, че някой ще превежда пари в бъдеще."
 
950 земеделски производители от област Видин имат право да избират реда за облагане на доходите от дейността през следващата година. Това съобщи Милена Борисова, главен експерт в отдел "Анализи и планиране" в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите- Велико Търново, офис Видин: "В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година."
Веднъж подадена, декларацията важи за целия петгодишен период, през който земеделският производител ще се облага по реда, предвиден за едноличните търговци, уточниха от офиса на Агенцията за приходите във Видин.

Районната здравноосигурителна каса във Видин изплати всички средства за здравноосигурителни плащания, съобщиха от институцията. Касата приключва успешно финансовата 2014 година с плащания за 2 300 000 лв., които са преведени по сметките на лечебните заведения и аптеките на територията на област Видин само през последните две седмици. Всички суми, които са договорени с болниците, както и средства над дължимото и договореното, са преведени.

Джаз формация "Фейм" към читалище "Цвят" във Видин, с художествен ръководител Татяна Рачева, спечели първа награда с групата на големите момичета на националния конкурс "Децата ни танцуват" в Пловдив. Отличието е поредното признание за нивото на видинската школа в двете категории- за съвременен и за характерен танц. Художественият ръководител на формацията отбеляза колко много разчитат на подкрепата на читалище "Цвят". Родителите на танцуващите момичета също помагат. Спонсори и по-активна подкрепа от институциите за изявите на състава обаче липсват във Видин, за разлика от големите градове Варна и Бургас. В резултат на упоритостта и трудолюбието на момичетата на Татяна Рачева, са и постигнатите награди, въпреки финансовите затруднения и битовите неудачи.

Кметът на Лом Иво Иванов връчи наградите на участниците в традиционната Коледна-изложба базар на сурвачки, картички и пана. Събитието се проведе в Общинската художествена галерия „Поломие” . По-рано в галерията беше открита и изложба - живопис, графика и пластика. Над 50 произведения на творци от региона могат да се видят в експозицията. Коледната изложба е отворена за посещения до средата на следващия месец.   

Продължават празничните прояви от коледно-новогодишната програма на Община Видин. Тази вечер от 18 часа в Драматичен театър- Видин, концерт ще представи Клубът по спортни танци "Елит Тийм". В петък свои коледни концерти ще представят децата от читалище "Светъл ден", Смесеният хор на видинската Симфониета и училището по изкуства "Св. Св. Кирил и Методий".

Програмата за отбелязване на Коледните и Новогодишни празници в община Белоградчик продължава. Две тържества бяха проведени днес в с. Салаш. Пенсионерски клуб "Мадона" гостува на Дома за възрастни хора с увреждания  в селото. Гостите бяха подготвили и подаръци, с които зарадваха обитателите на Дома. Пенсионерският състав "Пей, сърце" и танцова формация "Калина" при Младежкия дом в Белоградчик изнесоха кратка програма за възрастните хора.  След това в местното читалище се проведе общоселското честване на Коледа. Самодейният хор към читалище "Развитие 1896 г." в селото- "Родни звуци", заедно със съставите на пенсионерския клуб и Младежкия дом в Белоградчик също участваха в програмата. Дядо Коледа раздаде награди от проведената томбола. Тържествата продължават на 22 декември в Младежкия дом в Белоградчик, където Детският комплекс ще изнесе коледен концерт. Клубът по художествено слово, вокалната група, клубът по аеробика и школата по народни танци ще вземат участие в него. Коледно тържество за най-малките ще има на следващия ден, 23 декември, в ОДЗ "Иглика". Децата ще бъдат посетени от Дядо Коледа, който ще раздава подаръци, а артистите от "Артекс студио" от София ще веселят малчуганите. Празненствата ще завършат в Новогодишната нощ на площад "Възраждане" в Белоградчик с изпълнения на духовия оркестър към читалище "Развитие 1893 г.", чаша червено вино и приветствие на кмета на общината.

Традиционната коледна кулинарна изложба бе открита в Мездра. Всичките 21 читалища от общината участват в нея. Учениците от ПГ "Алеко Константинов" в Мездра се присъединиха към тях и тази година и показаха своите умения, придобити в училището. "Спазваме традицията- българската и християнската, като участваме в изложбата в Мездра с питка- содена, която по традиция се прави без други съставки, в знак на благоденствие и здраве...", каза Мариана Симеонова от читалището в село Люти брод. Женски народен хор при  Народно читалище "Просвета 1925 Мездра", с художествен ръководител Юлиана Антимова, се погрижи за празничното настроение на посетителите. Накрая всички похапнаха от експонатите на богато подредената и вкусна изложба.

Настоятелството на Народно читалище "Просвета" в мездренското село Долна Кремена изказа своята благодарност към участничките в сформираната преди година Женска вокална група, като организира за тях Коледно тържество. Секретарят на читалището Бистра Цолова поздрави певиците от името на ръководството на културното средище.

Фокусникът Цветан Борисов , маг Цецо организира благотворителен концерт "Моята коледна звезда". Събраните средства ще отидат за децата от Дома за медико-социални грижи във Видин. "Всеки има право да бъде щастлив", коментира решението си за благотворителната изява ученикът от ПГ "Асен Златаров" във Видин. Концертът започва в Търговския център на Видин от 18 часа.

Драматичен театър-Монтана представя днес най-популярната оперета в света "Царицата на чардаша" от Имре Калман, продукция на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" Велико Търново. Спектакълът ще се играе тази вечер от 19,00 часа в голяма зала на театъра. Режисьор на постановката е Петко Бончев, а диригент на оркестъра ще бъде Атанас Варадинов.

Творческо представяне и авторски рецитал на Борислав Костов ще се състои на 19 декември в Берковица. Борислав Костов е дългогодишен театрал, журналист и писател. Автор е на 24 заглавия, носител е на награди от национални конкурси за Яворова поезия, любовна лирика, хумор и сатира. Срещата ще се състои от 17,30 часа в библиотека "Йордан Радичков" при читалище "Иван Вазов" в града.

Срещата с популярните български писатели Антон Дончев и Стефан Цанев, която бе предвидена за 19 декември във Враца, се отлага. Това съобщиха инициаторите на дискусията от Общинския комитет "Васил Левски". Гостуването им във Враца ще се осъществи през  януари 2015 г.

Коледен базар организират от Видинския детски и младежки парламент в Търговския център на Видин. Базарът ще се проведе петък и събота- 19 и 20 декември от 10 до 17 часа. Събраните средства ще бъдат предадени за децата в Защитените жилища във Видин.  

Най-чаканият гост Дядо Коледа и тази година ще зарадва децата на Враца. На 24 и 25 декември от 11 до 13 часа добрият старец ще се разходи по централните улици на града, съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Всички деца, които го срещнат, ще получат подаръци и ще могат да се снимат с него.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31