Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимавайте за джебчии по празниците, съветват от полицията

Снимка: Радио ВИДИН

Полицията взема всички необходими мерки, за да осигури реда, спокойствието и живота на хората във Враца и региона по време на коледно-новогодишните празници– това увери Пламен Костов, началник на сектор "Охранителна полиция" към областната дирекция на МВР в града под Околчица. Осигурено е засилено полицейско присъствие, а поделенията на вътрешното ведомство са в готовност да реагират при усложняване на обстановката по време на тържествата, предаде сътрудникът ни Жоро Александров.

Ето какво прави в момента полицията във Враца:

"Планирани и се провеждат проверки на питейни и увеселителни заведения. Ежедневно се осъществява контрол за употребата на акцизни стоки. Осъществява се и контрол на пиротехниката, а се има предвид очаквания интензивен трафик по празниците, за да се реагира адекватно на обстановката", допълни Пламен Костов. Той уточни, че е изготвен и график за засилено полицейско присъствие в малките населени места от областта. В тази връзка от ОД на МВР предупредиха, че между Коледа и Нова година – на 29 декември, част от ръководството на МВР ще отвори приемна в село Малорад, което се прочу с набезите на бандити, които измъчват и бият възрастни хора за пари.

От полицията във Враца са изготвили списък с няколко препоръки към всички, който беше огласен от Пламен Костов, началник на сектор "Охранителна полиция".

Районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула са предприели необходимите мерки за предотвратяване на нарушенията на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на Коледните и Новогодишни тържества, съобщават и от полицията в крайдунавския град.

Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в увеселителните заведения и обезпечаване безопасността на движение. Продължават регулярните проверки за контрол на начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители; спазване на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни, непълнолетни и на лица във видимо нетрезво състояние; пресичане продажбата на акцизни стоки без български акцизен бандерол.

Засилен контрол се осъществява и върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия. Бъдете внимателни с пиратките- употребата им в нарушение на инструкциите приложени към тях може да предизвика различни наранявания, предупреждават от полицията. Забранена е употребата на пиратки и фойерверки в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения.

Напомняме, че абсолютно е забранена употребата на бойно и ловно оръжие за веселие по време на празниците, предупреждават още от полицията.

Директорът на ОД на МВР- Видин комисар Константин Джунински и главен инспектор Красимир Живков, началник на отдел Охранителна полиция към ОД на МВРКриминалистите съветват:

Внимавайте за джебчии - те използват оживлението по търговските улици, в магазините, около пазарите и църквите в навечерието на Коледа и Нова година. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничното настроение и разсеяността на хората, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Регистрираните джебчийски кражби за 2014 г. са 17, а за 2013 г. - 18 броя.

При продължително отсъствие от дома - вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от къщи по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.
Регистрираните домови кражби през 2014 г. са 335, а през 2013 г. - 407 броя.

Отново предупреждаваме жителите на областта за риска от телефонните измами - не се доверявайте на съмнителни обаждания, при които се искат пари под какъвто и да било предлог.

От "Пътна полиция" напомнят, че по време на Коледните и Новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки, поради значително увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, неосветени улици в населените места, склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; намалена светла част от денонощието; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци. Апелираме към водачите на моторни превозни средства да шофират със скорост, съобразена с пътните условия и стриктно да спазват разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Не потегляйте на път без автомобила ви да е пригоден за експлоатация при зимни условия, бъдете внимателни, търпеливи и толерантни.

На територията на област Видин от началото на годината до този момент са регистрирани общо 476 пътно-транспортни произшествия, като 68 са тежки с 10 загинали и 85 ранени.

За същия период на 2013 г. са настъпили общо 420 ПТП, като 73 са тежки с 9 загинали и 83 ранени.

Огнеборците напомнят:

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници се увеличава и вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите; ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки; оставени без надзор електроуреди или отоплителни уреди на твърдо гориво. За недопускане на пожари е необходимо да следвате следните правила:
- поставете елхата далеч от пердета или други горими материали;
- фойерверките са предназначени за ползване на открито;
- складирани горими вещи на балконите представляват опасност при попадане на  фойерверки, сигнални ракети или други небрежни действия;
- същото е валидно и за съдове с бензин, спирт, нафта или леснозапалими течности;
- грижете се за изправността на готварските или отоплителните уреди;
- грижете се за изправността на електрическата, газовата и климатичната инсталация;
- разяснете на децата ползата от огъня и вредата от пожари.
- не отрупвайте елхата с много хартиени гирлянди. Не оставяйте без наблюдение на елхата запалени свещи. Не разрешавайте децата да си играят с кибрит или сами да палят свещи. Не забравяйте, че личния пример е важен!

При необходимост потърсете помощ на тел.112.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трибагреникът се развява гордо над Клисурския манастир

Българският трибагреник гордо се развява на метри от Клисурския манастир.  Идеята е на кмета на село Спанчевци Емил Димитров, разказа Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия.  Пилонът е висок към 18 метра, а знамето, с размери четири на два метра, е ушито от жена от Спанчевци. "Рядкост е това в дворовете на храмовете и..

публикувано на 05.05.24 в 14:55

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

От днес пети блок на атомната централа е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщават от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

обновено на 05.05.24 в 13:50

Видинчани се помолиха на най-светлия християнски празник

Празнична литургия за Второ Възкресение беше отслужена във Видин.  Преди обед в първия ден на Великден за втори път, след отминалата нощ, се четат евангелските текстове, свързани с възкресението на Иисус Христос. В катедралния храм "Св. великомъченик Димитър Солунски" службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит..

публикувано на 05.05.24 в 13:32

Беседа за изначалното родово познание ще се проведе във Видин

Беседа за изначалното родово познание и пазенето на традициите с лектор Росица Гергова ще се проведе във Видин, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм", разказва  родовият  терапевт Росица Гергова, която се определя и като родолог, пазител на българщината и обучител:   " Идвам във Видин за трети път и моето посещение е..

публикувано на 05.05.24 в 12:00

Козунак и фолклорен концерт във Враца за Великден

За поредна година Възкресение Христово във Враца ще бъде посрещнато със 100-метров козунак и богата програма. От организатора на проявата - Община Враца, поканиха жителите и гостите на града на централния площад "Христо Ботев" в неделя /5 май/. Честването ще започне от 11:30 часа, а кулминация в празничния ден е концертът на фолклорната певица –..

публикувано на 05.05.24 в 08:10

Стотици посрещнаха Христовото възкресение във Видин

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово.  В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение.  В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

публикувано на 05.05.24 в 07:38

Враца посрещна Възкресение Христово

Празничните великденски служби събраха стотици вярващи в храмовете във Враца.  Озарена от пламъка на хиляди свещи тържествената пасхална служба в нощта на Великден в  митрополитския храм  "св. Николай"  започна с огласяването на евангелския разказ за жените мироносици, които първи отишли при гроба Господен, и се удостоили да чуят от ангела..

публикувано на 05.05.24 в 07:17