Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 декември 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

По интересен начин се заредиха с празнично настроение учениците и учителите от СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Днес по обед те се хванаха на пъстро хоро пред сградата на училището. "Всъщност инициативата е на учениците. Те излязоха с предложението, че искат в навечерието на Коледните и Новогодишните празници да направим едно хоро пред училището, за да могат да се включат родители и ученици", обясни директорът на гимназията Венцислав Станев.

В делови план- Общинският съвет във Видин прие актуализация на местния бюджет за 2014 година. Със служебни актуализации приходите се увеличават с 1 559 000 лева, посочиха от кметството. В същото време съветници заявиха, че това е само формалният повод за актуализацията. Изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов обясни, че в началото на годината в бюджета са предвидени 4 280 000 лева заем от фонд "Флаг". Заемът не е взет, затова приходната част на бюджета трябва да бъде намалена с тази сума. Общинският съвет във Видин увеличи с 335 000 лева средствата за дейностите, свързани с битовите отпадъци през 2015 година. 90 000 лева са за закриване на селските депа, увеличени са дейностите по миене и почистване на обществените територии.

Тежкотоварните камиони и ТИР-ове с общо тегло над 12 тона няма да пътуват днес по автомагистрала "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заради засиления трафик, тежките машини, които идват от Видин, Монтана и Оряхово и пътуват към София, ще бъдат отбивани след село Ребърково и ще стигат до столицата през Искърското дефиле, което преминава през Елисейна и Своге, уточниха от пътната агенция. Подобно ограничение в движенията на тежкотоварни камиони ще бъде въведено и веднага след края на почивните дни около Коледа, за да може пътуващите с леки автомобили да избегнат евентуални задръствания. Ограничения ще бъдат въведени не само на 28 декември, но и за празничните дни по изпращането на настоящата и посрещането на новата година, допълват от АПИ.

Две отсечки с обща дължина 23 километра по пътя между Монтана и Плевен, които преминават през територията на област Враца, бяха завършени и пуснати в експлоатация, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Става дума за 14 километра между с. Стубел в края на област Монтана до центъра на Криводол и 9-километрова отсечка между село Девене до центъра на Борован. Двата участъка бяха рехабилитирани с 10 500 000 лева и пуснати в експлоатация в понеделник - на 22 декември. Освен това с парите е извършен и ремонт на моста в Криводол, който само през тази година беше наводняван три пъти и задълго излезе от строя. Според информацията от АПИ, след ремонта на трасето от Монтана до Плевен ще бъде отпушен трафикът и доста хора ще могат да пътуват по ремонтирани пътища за Коледните и Новогодишни празници.

13 400 превозни средства са преминали по Дунав мост 2 за последната седмица. Не се очаква увеличение на трафика в дните около Коледа и Нова година, съобщи изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат" Владимир Андреев. Около 650 хиляди превозни средства са преминали по пътното съоръжение от началото на годината. С новото разписание на Български държавни железници от 14 декември по моста на река Дунав при Видин Калафат вече преминават и пътнически влакове от София за Будапеща.

278 нарушения на трудовото законодателство са установени от трудовите инспектори при проверки в 18 предприятия за производство и съхранение на взривни материали, оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия. В три от тях се извършва и утилизация на военни боеприпаси. По-голямата част от установените нарушения - 235, са свързани със здравословните и безопасни условия на труда. Отстранени са 61 работници, заемащи длъжности, пряко свързани с управлението на работното оборудване, които не притежават необходимата правоспособност за работа с взривни вещества. Изготвени са 263 броя задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нередности. На работодатели и длъжностни лица са съставени 18 акта за установени административни нарушения, за които ще бъдат издадени наказателни постановления, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

В навечерието на Коледните празници почти 60 от пострадалите от наводнението в Мизия през лятото, вече са настанени в изграденото фургонно селище в града. Селището е от 30 фургона с различни размери и устройство на вътрешното пространство. Заместник- кметът Николай Нековски съобщи, че Общината ще поеме сметките за ток на настанените във фургоните, тъй като повечето не само са загубили домовете си по време на бедствието, станало в началото на август, но и са в тежко социално положение.

В Монтана близките на шестимата загинали при взрива в барутната фабрика в село Горни Лом са получили финансова помощ от общината за погребения. Само един е изявил желание да го направи в друго населено място- това съобщи Златко Живков. Урните с останките на загиналите бяха предадени на близките преди дни от екипи на Съдебна медицина- София, след като ДНК експертизите са доказали по безспорен начин самоличността на загиналите.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП
, съобщиха от офиса на агенцията във Враца. Формулярите, които ще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение. Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот. Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес. Освен това, са променени правилата за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, от която могат да се възползват лицата, които подадат декларацията си до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г.


Полицейските служители предприемат мерки за безопасност по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Видин Константин Джунински. "В Районните управления във Видин, Белоградчик и Кула са предприети необходимите мерки за предотвратяване на нарушенията на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на Коледните и Новогодишните тържества. Планирани са специализирани полицейски операции за проверка в увеселителните заведения и обезпечаване безопасността на движението. Продължават и регулярните проверки за контрол на начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията.", обясни Джунински. Извършват се и проверки по спазването на режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители в заведенията, както и забраната за проджба  на алкохол и цигари.

Внимавайте, когато купувате пиротехника за празниците, предупредиха от служба "Контрол на опасните средства" в ОД на МВР във Враца. Петър Цветков от служба КОС припомни, че най-вече възрастните подценяват опасността от дори безобидните пиратки и след почти всяко новогодишно тържество има трагични инциденти. До нежелани последици се стига най-вече след употреба на алкохол и след подценяване на опасността.

Кметът Златко Живков връчи стипендиите на даровити деца от Монтана. Наградите са съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от община Монтана за 2014-та година. Еднократна финансова стипендия от по 340 лева получиха Антония Левонтова и Габриела Георгиева в област "наука и техника". Мартин Лишковски и Мартина Найденова- в област "култура и изкуство" и Ивелин Асенов- в област "спорт". Годишната стипендия, в размер на общо 2040 лева, получиха: Кристиян Крумов - "наука и техника", Анелия Ангелова - "култура и изкуство" и Марин Енчевски - "спорт". Специалната стипендия на община Монтана от общо 3400 лева е за Иванка Луканова в област "наука и техника".

Управителят на Агро Цар Петрово АД Виктор Ромбаут бе отличен с наградата Еврофермер 2014. Той е белгиец, но от 4-годишен живее в България. Списание "Агробизнесът" връчи за 14 път престижните награди "Еврофермер 2014" и "Евробизнесдама 2014". Номинациите за Еврофермер и Евробизнесдама на годината се правят от кореспондентите на списанието в цялата страна, а наградените се определят от читателите, които четат материалите и гласуват за своя фаворит.

Мездренското ОУ "Христо Ботев" получи единствено от Врачанска област Сертификат за качествено изпълнение и плакет по програма "Коменски". Наградата се връчва за реализирана съвместна инициатива с основно училище от град Бейпазаръ- Турция-"Музиката и танцът - нашият общ език". В продължение на три години мездренските и турските деца обменяха опит, гостуваха си на разменни начала, показвайки песните и танците на своята Родина. Престижната награда бе връчена на тържествена церемония в София, на ръководителя от българска страна на съвместната инициатива- Анета Петкова- учител по музика в ОУ "Христо Ботев". Тя е и ръководител на популярната в железничарския град Вокална група "Детски свят".

Дядо Коледа гостува на най-малките танцьори в Мездра- тези от първа група при Детски танцов състав "Мездренче" към Народно читалище "Просвета-1925". На тържество, в присъствието на техните родители, те показаха на скъпия гост какво са научили през първата година в състава, а той, както е редно, ги дари с подаръци. ДТС "Мездренче", с художествен ръководител Йоанна Аспарухова, има четири групи, в които участват 120 деца. През годините танцьорите  от Представителния ансамбъл "Мездра" носят много награди от страната и чужбина, което е стимул за много родители да запишат своите деца да изучават българските народни танци.

Детският комплекс в Белоградчик отпразнува настъпващите Коледни и Новогодишни празници с грандиозен концерт. В тържеството взеха участие Клуб "Художествено слово", вокалната група, клубът по аеробика и групите от школата по народни танци. Специални гости на тържеството бяха кметът Борис Николов и председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова.

Весел маскарад устроиха учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село в навечерието на Коледно-новогодишните празници. Те спазиха заканата да не пускат никого в салона на тържеството без маска. Но заедно с това, бяха измислили още куп интересни номера и конкурси. Настроение с коледни песни създаде певческата група под ръководството на Емануил Евдокимов. Децата се включиха и с рецитал на български коледни песни. Подгряващи бяха модерните танци, а скечовете предизвикаха бурен смях в залата. Конкурсите нямаха край, а всички бяха вложили много старание.

Благотворителен концерт в подкрепа на 15-годишния ученик от Гимназията по транспорт- Плевен, Антонио Николаев Антонов, ще се проведе на 29 декември /понеделник/ от 18.30 часа в зала "Катя Попова". Набраните средства ще послужат за лечението на болния от церебрална парализа Антонио в Москва. Концертът ще се състои със съдействието на Община Плевен с участници- Народният хор при Центъра за работа с деца, балет "Венда", възпитаници на Анелия Дечева и Състава за народни песни и танци - Сомовит. Да отделим средства за Антонио на концерта или по набирателната сметка: BG22 UNCR 7527 1045 7125 18, призовават от Община Плевен.

Празничен концерт представят Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" и Градският духов оркестър на Видин тази вечер. "Концертът е в Драматичния театър от 18 часа, като входът е свободен. Интересна ще е съвместната продукция на тези два културни института, така че се надявам гражданите да проявят интерес и да изпълнят салона", каза старши експертът "Култура" в Община Видин Силвана Сюлейман.

Преди Коледа членовете на Сдружение "България си ти!" и доброволци ще посетят стотици нуждаещи се многодетни български семейства, възрастни и хора в неравностойно социално положение, за да ги зарадват с хранителни пакети, събрани в кампанията "Коледа си ти!", съобщават от сдружението. Кампанията се провежда за трета поредна година. Днес един от бусовете на Сдружението  се отправи към Северозападна България. Първите "спирки" бяха Берковица и Малорад, където бяха раздадени първите хранителни пакети. Утре, в навечерието на Рождество Христово, в Катедрален храм "Свети Димитър" във Видин нуждаещи се семейства и хора, изпаднали в беда, също ще бъдат подпомогнати с хранителни пакети. Лично Видинският Митрополит Дометиан ще благослови хората, до които ще достигне помощта. Това ще се случи в 10:30 ч., непосредствено след литургията в храма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19