Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бъдни вечер- гадания, постни гозби и жито за здраве

Снимка: Полина Тодорова

Празнуваме един от най-важните семейни празници- Бъдни вечер. В навечерието на Коледа това е един сакрален празник, обединяващ семейството около християнските ритуали и ценности. Както всички други празници и той има своите специфични особености в различните краища на България. Така е и в Кулско, разказва сътрудникът ни Христела Александрова.

Както навсякъде в страната, домакините приготвят нечетен брой постни ястия, които се поставят на трапезата и се оставят през цялата нощ до другия ден, за Божията майка и починалите близки, за които се вярва, че през тази свята нощ посещават домовете и роднините си. Сред ястията присъстват характерните за Кула пълнени чушки с боб, постни сърми, ошав, баница с тиква и орехи, печени картофи, пита с орнаменти, изобразяващи гроздове, житни класове, стадо с овце- символи на плодородие, благополучие и здраве.

Има и някои характерни ритуали, които се извършват на Бъдни вечер- под трапезата, около която се събира цялото семейство, най-възрастната жена хвърля шепа житни зърна - за здравето на всички, за да раждат жените здрави деца и да се плоди добитъкът и нивите да дават много зърно. Преди лягане, под постелите на всички се поставя слама и житни класове- против уроки и злини, за здраве и берекет. Извършва се и гадание за идващата година с орехи- орехът се хвърля в огнището и ако гори буйно и с пукот, годината ще бъде неспокойна, с бури и катаклизми, а ако изгори тихо и кротко, годината ще бъде спокойна и мирна. В огнището се слага много голям пън - Бъдник, който гори през цялата нощ. По горенето му също се гадае - ако гори силно и пращи, годината ще бъде бурна, а ако гори тихо - годината ще е спокойна.

Когато Бъдникът започне да догаря, трябва да останат само жените- за да се ражда само женска стока, разказва пред Петко Котларски краеведът в Мездра Милка Милева. Треските от Бъдника се закопават в лозето- за добро вино.

"По пепелта се съди за плодородието. Коледният ден показва каква ще бъде годината. Топла Коледа- не здрава година; дълбок сняг, ясни студени дни и скреж по дърветата предвещават изобилие и богата година. Ако в къщата има мома, тя приготвя специален писан кравай за любимия си, после всички писани краваи се излагат на обществени места да се оценят кой колко струва и момците да ги откупят с наддаване." И накрая предлага на една по-интересна рецепта- бобени кюфтета:

"Четири чаши сварен боб, една паничка нарязан праз, една супена лъжица чубрица, толкова риган, магданоз и сол, и четири супени лъжици овесени ядки. Бобът се размачква с вилица, добавят се лукът, ядките и подправките, оформят се кюфтета и се пържат. Добре е на трапезата да има и пържени лукчета."

Песента, с която девойките посрещат Бъдника, когато младото момче го внася в двора, представи Маргарита Заякова, етнограф от Видин. Песента можете да чуете в звуковия файл.  

"Това е световното дърво в митологията на много народи, на върха на което се намира слънцето, този млад Бог, който ще слезе по дървото, по Бъдника и ще навлезе във всяка къща и по целия български народ", обясни Маргарира Заякова.


На централния площад "Бдинци" във Видин се проведе и традиционният фолклорен събор "Бъдник", който събра жители и гости на крайдунавския град.

"За пета поредна година Община Видин провежда този традиционен ритуали по този начин съхранява традициите в нашия регион"- каза Силвана Сюлейман, експерт "Култура" към Община Видин.

СнимкаЕдна от напитките, характерни за Коледните празници е греяната ракия и греяното вино. Захари от видинското село Антимово ни разказа как се приготвят тези сгряващи течности.

"В него има ябълки, има круши. Има си чалъм и всичко се прави за здраве. Целта е да се стоплим по време на празниците."

Анелия Младенова от читалището в село Иново помагаше по време на събора на Захари в приготвянето на т. нар. магическо греяно вино. Йорданка Герасимова я попита каква е тайната на тази топла напитка.

"В студените зимни нощи това наистина е магическото вино. Най- вече то се прави и използва сутринта на Коледа, когато мъжете колят прасето", каза Анелия Младенова.

Ето какво разказаха и децата на Видин, които посетиха фолклорния събор.

"Радваме се, когато идва Коледа и тези ритуали са много хубави. Прекрасно е, че ги съхраняваме и до днес."

Светлана Караджова е кмет на врачанското село Бърдарски геран, което е едно от населените места, основани от банатски българи католици. Празниците в селото не са по-различни от тези в останалата част на страната, каза Светлана Караджова.

"В Бърдарски геран на 27-ми и 28-ми декември ще се проведе третият турнир по тенис на маса, организиран от Спортен клуб "Ботев"- Бърдарски геран... На 28 декември в читалището, всички жители и гости на Бърдарски геран ще могат да видят новогодишния концерт, който са подготвили самодейците при читалището... В църквата всеки ден ще има празнична литургия."
Много щастие и късмет ни пожела Светлана Караджова в навечерието на Рождество Христово.

Поздрав за празниците получихме и от редовната слушателка на Радио ВИДИН Елена Ангелова:

"Пожелавам на всички много здраве, много късмет и много усмивки, и по-малко нещастия и беди през следващата година."

СнимкаСтанислава Стойчева е ученичка в първи клас, но свири прекрасно на цигулка. Тити, както я наричат приятели и роднини, също ни поздрави за предстоящите празници. Деси Крумова се срещна с малката цигуларка, която отправи пожелание към Дядо Коледа:

"Да получи от джуджетата един ден почивка!"

Тити отправи и музикален поздрав към добрия старец, който можете да чуете в звуковия файл, както и да научите повече за обичаите на Бъдни вечер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20