Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка година изпраща "Ботев" Враца

Снимка: Радио ВИДИН

Врачанският "Ботев" спази традицията от последните години да посреща новата година с нов треньор на представителния тим. Така беше преди 12 месеца, когато беше назначен Бойко Величков, така беше и преди повече от 20 месеца, когато начело на отбора беше Антони Здравков. Докато другите отбори използват паузата между двата полусезона, за да подобрят качеството на материала, с който разполагат, в града под Околчица правят "селекция на спасението". Защо се стигна до тук?

Няма нормален отговор на този въпрос, след като финансирането на отбора за "Б" група отдавна беше гарантирано. Кметът на Враца и председател на УС на ПОФК "Ботев" Николай Иванов направи и невъзможното, за да може играчите да си получават навреме заплатите. За премиите… няма да говорим, защото в сезон, през който отборът е спечелил само 4 мача, в два е завършил наравно и е паднал цели 9 пъти за какви премии може да става дума?

Но какво е хронологията на събитията през отиващата си 2014-а за врачанския футбол:
Обявеният за спасител Бойко Величков дойде в края на 2013-а и обеща амбициозен план за спасяването на професионалния статут на "Ботев", т.е. запазването на мястото в "Б" футболна група. Бяха привлечени дузина нови футболисти и логичното се случи. Врачани спечелиха 28 точки и като ги прибавиха към спечелените преди това 14 пункта, си гарантира мястото във втория ешелон. Но в края на миналото първенство на "Б" групата се разгоря скандал, в центъра на който беше Бойко Величков. Той хем обяви, че е получил пълната власт в клуба, хем се оплака от изпълнителния директор Валери Цветанов, че му е налагал какво да прави. И логичното се случи, а Величков си тръгна.

На неговото място дойде Викторио Павлов, когото "синята метла" на Даниел Боримиров беше оставила без работа в "Левски". Младият специалист сглоби отбор от талантливи юноши, предимно от столични клубове, и местни кадри, с които започна ударно есенния полусезон. Не случайно след първите кръгове, "Ботев" се бореше за едно от челните места, но дойде регионалното дерби с "Монтана", след което като че ли всичко се обърна с главата надолу.

Истина е, че Викторио беше изправен до стената, защото през сезона не изигра нито един мач пред своя публика; факт е и това, че агитката го подкара още от първия мач и беше против него, без да му е дала шанс. Може би това го направи толкова краен в някои оценки, но пък съм сигурен, че точно тези сблъсъци са го направили по-силен и повече готов за следващото предизвикателство. Под ръководството му "Ботев" спечели 14 точки и ако забравим последните 3 мача от шампионата, имаше облик на средняк във втора футболна дивизия. Трагедията настъпи след уволнението на Павлов, когато отборът загуби не само трите си мача до края на кампанията, но и уважението на спортната общественост, че е способен да запази мястото си в групата. Единственото хубаво нещо от поселдия месец бе завръщането на агитката.

Много тъжно обаче би било, ако се окаже, че "Ботев" има фенове, които да го подкрепят на новия му стадион, но във "В" група. И тъй като финалът трябва да е оптимистичен, нека припомня, че във Враца се реализира проект на спортното министерство за около 5 милиона лева, който трябва да превърне стадион "Христо Ботев" в модерно спортно съоръжение.

Повече по темата - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Михаел Павлов свири на стадион "Огоста"

От БФС назначиха Михаел Павлов за главен съдия на мача "Монтана" – "Марек" /Дупница/ .  Срещата от първия кръг на Втора лига е в събота, 20 юли, на стадион "Огоста", в 20:00 часа . Венцислав Банчев и Кристиян Минков са помощници.  Четвърти арбитър е Валентин Стефанов. Веселин Мишев ще оценява работата на съдиите. Николай Михайлов от..

публикувано на 18.07.24 в 14:16

В Криводол направиха турнир по тенис на маса

В Криводол проведоха турнир по тенис на маса за деца , съобщиха от общинската управа. Надпреварата премина под патронажа на кмета Христо Доков и беше организирана от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В състезанието взеха участие деца от Криводол на възраст от 8 до 18 г. Победител в надпреварата е..

публикувано на 18.07.24 в 12:00

"Монтана" представи отбора срещу "Ком"

"Монтана" победи с 4:0 "Ком" /Берковица/ в приятелска среща. Преди мача на стадион "Огоста" бе представен отборът на монтанци за новия сезон на Втора лига. Кметът Златко Живков пожела успех и на двата тима.  Само на седмица тренировки футболистите на "Ком" не успяха да се противопоставят на съперника. В 31-та минута домакините поведоха с автогол на..

публикувано на 18.07.24 в 11:17

Видински състезатели участват на Световното по кану-каяк

Петима състезатели от видинския Клуб по водни и гребни спортове - Бонония  участват на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Надпреварата започна днес, 17 юли, а от Видин се включват кануистите Виктор Тодоров, Мартин Теодосиев и Павел Планимиров, един каякар - Божидар Транков и Милена Милчова - в едноместен каяк на 500 метра, каза..

публикувано на 17.07.24 в 15:10

"Монтана" представя отбора си срещу "Ком"

"Монтана" ще играе приятелска среща с новака във "В" Северозападната трета лига "Ком"/Берковица/. Мачът на стадион "Огоста" е тази вечер от 19.00 часа. Преди него монтанци ще представят официално селекцията си за новия сезон на Втора лига. "Монтана" смени двама треньори по време на лятната подготовка. Петър Колев стартира заниманията, след което..

публикувано на 17.07.24 в 12:04

Видинчани с два златни и един бронзов медал от световното по кану-каяк за ветерани

Елена Петкова от видинския Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77" завоюва два златни медала от Световното първенство по кану-каяк за ветерани в Пловдив. Тя е световен шампион в дисциплините - 500 м. едноместен каяк, при 50-54 г. жени и 200 м. едноместен каяк отново в същата възрастова група. Друг състезател от града и клуба Кирил Флоров заслужи..

публикувано на 16.07.24 в 16:47

Първият мач на "Ботев" (Враца) е с по-късен час заради горещините

Заради горещините от Българския футболен съюз взеха решение да преместят началните часове на срещите от първите два кръга в Първа лига. Това означава, че първото домакинство на врачанския "Ботев" в кампанията, което е предвидено за 21 юли /неделя/, ще започне от 19:00 часа на градския стадион. Първоначално часът беше друг, но заради високите..

публикувано на 16.07.24 в 12:37