Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна година за спорта в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

Баскетболистките на "Монтана 2003" спечелиха купата на България. В сезон 2013/2014-а възпитаничките на треньора Николай Боруков и неговия помощник Александър Апостолов останаха на пето място. Място, което не задоволи треньори и шефове на клуба. През сезона тимът на Боруков имаше доста проблеми, които попречиха отборът да се бори за разпределението на медали. Дългата пауза между двете първенства бе използвана от спортно-техническото ръководство, за да се направи нужната селекция. От стария тим остана единствено гардът Стефка Николова. В отбора бяха привлечени три чужденки. Неда Джурич е добре познато име в баскетболната ни общественост от престоя й в Нефтохимик /Бургас/. За последно тя бе във Войводина /Нови Сад/. От град Остин, щата Тексас в Америка в зала "Младост" пристигна центърът Кортни Дювър. Другият център унгарката Юдит Кайдачи за последно бе в румънския Клуж Напока. Емилия Янчева пристигна от френския АТВ 79. Монтана взе още Ренета Дикова от Берое /Стара Загора/, Даниела Петева от испанския Бембибре, Катя Кордова от Арос Леон /Испания/ и Мария Цанкова от Нефтохимик /Бургас/. С отбора опит трупа девойката на клуба Дебора Филипова.

СнимкаНа практика Монтана има нов отбор, който се обиграва в движение. В настоящото първенство останаха 6 отбора, след отказването на Берое. Четири кръга преди края на мачовете за 2014 година Монтана остана без три основни играчки. Кортни Дювър, Юдит Кайдачи и Катя Кордова се контузиха. Това на практика остави Монтана без отбор. Ръководството отново ще трябва да решава какво да прави, за да върне надеждите на отбора да се бори за медали и купата на България. Директор на детско-юношеската школа на баскетболния клуб е Славко Димитров. Момичетата до 12 години на Петър Гергов станаха шампиони на страната. Девойките на Гергов са осми, а момичета на Монтана до 14 години с треньор Александър Мишев заеха петото място на държавното първенство за тази възраст. Иванка Славчева се занимава с най-малките баскетболистки на клуба. В зала "Младост" водят подготовка и момчетата на Монтана от спортен клуб "Слава 99" с треньор Емилиян Стоянов.
 
СнимкаБорбата класически стил  е традиционен спорт за Монтана. В голямата конкуренция нашите момчета, водени от треньорите Детелин Костов и Красимир Петров намират сили да се преборят за медалите. 2014-та донесе много успехи за борбата в Монтана. Стефан Григоров е национален състезател за юноши до 20 години, кат. 55 кг. и е  включен и в мъжкия национален отбор, кат. 59 кг. На Международния турнир клас "А" - "Петко Сираков" в Пловдив,  в изключително силната конкуренция на състезатели от националните отбори на Австрия, България, Египет, Италия, Киргизстан, Македония, Молдова, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Турция, Унгария и Франция Стефан Григоров завоюва бронзовия медал. В състезанията от родния календар нашият състезател спечели шампионската титла на Държавното лично първенство в София и е втори на Държавно лично-отборно първенство в Бургас. В конкуренция на 21 състезатели Стефан е осми на Европейското първенство за юноши до 20 г. в Катовице, Полша. Дейвид Димитров върви по стъпките на Стефан Григоров. Той е национал при юношите до 20 год. в категория до 66 кг. и участва и в по-горни възрастови групи.  Бронзов медалист е на Държавно лично отборно първенство в  кат. 66 кг. и на Държавно лично първенство за мъже кат. 59 кг. На Световното първенство за юноши до 20 год. в Загреб, Хърватия, в конкурунция на 32 състезатели Дейвид е единадесети. Сред младите надежди Ивелин Асенов е втори в кат. 59 кг. на Държавен лично-отборен шампионат.

СнимкаПод ръководството на Северин Димитров волейболистите на Монтана завършиха на 4-то място, сезон 2013/2014 година. В настоящото първенство ръководството на Монтана направи промени. Треньор на отбора е Атанас Петров, а негов помощник е Георги Петров. През последните години Атанас Петров работеше с женски отбори в Румъния, като бе начело на националния тим на румънките. Георги Петров е помощник треньор - статистик на националния отбор на Македония. Наставниците привлякоха в зала "Огоста" класни състезатели: От Левски пристигнаха – Денис Чавдаров, Иван Латунов, Денимир Димитров, Ивайло Лалов и Златко Кьосев. От Габрово към клуба се присъединиха Добромир Иванов и Минчо Минчев, от Виктория Пловдив – Николай Къртев и Трифон Лапков. От стария тим останаха Явор Генов, Цанко Цанков, Бранимир Баев, Любомир Агонцев, Георги Георгиев. С мъжете тренират и юношите на клуба Леон Тончев и Борислав Ненов. Волейболистите на Монтана още от началото заявиха, че ще се борят за първото място тази година в Суперлигата при мъжете. От изиграните 9 мача тази есен момчетата на Атанас Петров записаха 7 победи и две загуби и заема второ място във временното класиране.  Българската федерация по волейбол назначи наставникът на Монтана Атанас Петров за селекционер на младежкия национален отбор на България до 21 години.  С подрастващите работят треньорите - Георги Ангелов, Ивайло Бодурски и Сашо Борисов. Юношите старша възраст с треньор Георги Ангелов са лидери в Регион "Хемус". Сашо Борисов е треньор на юношите младша възраст. Ивайло Бодурски е треньор на подготвителната група и момчета до 15 години. 15-годишните са първи в регион "Хемус".  

СнимкаДжудистите и самбистите на "Слава 83" на заслужилия треньор Ташко Танов продължават добрите традиции на клуба. Освен медали от държавния шампионат, те донесоха и медали от международни турнири в Румъния и Сърбия. През 2014 година Спортния клуб по бойни спортове "Слава - 83" стана на 31 години. Въпреки тежките времена в които живеем, Танов успява да държи жив спорта в Монтана. Това става с помощта и на родителите на състезателите му. Националната състезателка в тежка категория, Цветелина Христова спечели златни медали на държавните лични шампионати за кадетки по джудо и самбо и остана трета на държавния отборен шампионат. Цветелина безапелационно спечели първото място на традиционния международен турнир в Монтана и зае вторите места на турнирите в Дзерджинский /Русия/ и в Турно Северин /Румъния/. На Балканското първенство тя е пета. Традициите в джудото в семейството на Ташко Танов продължава неговата внучка. Здравка Танова е национален състезател, категория 52 кг. На държавните лични шампионати Здравка има златен и бронзов медал и още едно трето място на отборното първенство. На турнира в Монтана Танова е втора, на турнирите в Русия и Румъния спечели бронзови медали. На Балканското първенство младата надежда на Монтана е седма. Глория Манчева тази година има първо място на международния турнир в Монтана и пето в Русия. На състезанията от държавния календар Манчева има един сребърен и два бронзови медала. Дебора Георгиева спечели златен, сребърен и бронзов медал на първенствата на страната. Дебора е първа на международния турнир в Монтана и втора в Румъния. Ралица Цветанова има два бронзови медала и едно пето място в състезания от родния календар и сребърен медал от международния турнир в Монтана. При подрастващите се отличават Радост Маркова с 4 медала, Теодора Янева и Филип Танков с по два медала.
 
2014-та година е дебютна на Спортен клуб по Бойни спортове /Монтана/ - Джу джицу и граплинг в класацията на Община Монтана за най-добрите спортисти. Бразилското Джу Джицу е бойно изкуство съчетаващо в себе си както боен спорт, така и система за самоотбрана, което се фокусира върху граплинга и по-специално играта на земя. Изкуството произхожда от Японските бойни изкуства – Традиционно Джу-Джицу и Кодокан Джудо и се заражда в началото на 20 век. Граплинг е общо название на всички бойни изкуства (или части от тях) занимаващи се с бой на земя. Бойците на треньора  Николай Цоков участваха в състезания в България и зад граница – в Сърбия, Македония и Румъния. През 2014-та година при юношите, категория 60 кг, Леонид Тодоров спечели първо място на традиционния турнир "Свети Георги" в София. Леонид стана първи на турнира по джу джицу в Белград "Сърбия опън" при мъжете. При юношите той е първи на турнира за купа Румъния в Букурещ. Отново в Букурещ, но на граплинг Леонид Тодоров е втори на турнира "ADCC Румъния". При юношите в Македония той е трети. Габриел Цветанов има четири медала. На Европейското първенство за юноши по граплинг в София той е трети и втори на турнира в Румъния. На Македония опън по джу джицу Габриел зае трето място и стана втора на турнира "Свети Георги" в София. Георги Младенов стана сребърен медалист на граплинг при мъжете в Румъния и спечели бронз в Македония на джу джицу. Иван Нешев победи при мъжете, категория 76 кг, на турнира по джу джицу в Румъния. И остана трети в Букурещ /Румъния/. С този спорт се състезават и дами. Мира Шкрибайло спечели първо място при жените на турнира по джу джицу в Румъния.
 
През 2014 година състезателите на спортен клуб "Атлет" водиха подготовка в изключително трудни условия, тъй като лекоатлетическата писта и стадиона бяха в ремонт. Въпреки това треньорите дадоха всичко от себе си и тази година резултатите дори са по – добри от миналогодишните. С подготовката на лекоатлетите се занимават Емил Горанов и Андрей Славейков. При юношите старша възраст Кристиян Георгиев завоюва два сребърни медала – в дисциплината седмобой на Държавния шампионат на закрито в Добрич и в десетобоя на шампионата на открито в Сливен, а на турнира "Ботева слава" във Враца е шампион  на 800 м. В спринтовите дисциплини при младшата възраст Александър Кирилов е втори на 100 м. гладко бягане на открито в Сливен и на турнира "Цветанка Христова" в София. В същата дисциплина Александър спечели златото на турнира "Ботева слава" във Враца.  При малките – момчета 14-15 години Георги Найденов е на престижното четвърто място в дисциплината 60 м гладко бягане на Държавния шампионат на закрито в Добрич. В края на лятото приключи ремонта на лекоатлетическата писта и всички ние очакваме следващата година да е още  по-успешна за възпитаниците на клуба. Желанието на треньорите и състезателите е да се обновят и останалите лекоатлетически сектори – за висок и дълъг скок и тласкане на гюлле. По този начин подготовката на състезателите ще е още по-пълноценна и резултатна.

През годината състезателите от карате клуб "Компас" участваха в състезания от българския календар. При юношите до 18 години Мирослав Миланов  е с два бронзови медала от Републиканското първенство във Велико Търново и от Национална купа в Добрич в дисциплината "кумите". В същата дисциплина при юношите до 16 години Александър Върбанов е с две трети и едно второ място от Републиканското първенство във Велико Търново и от Националните турнири за купите на Червен бряг и Кнежа. При малките Стоян Стоянов завоюва два бронзови медала на Националния турнир за купата на град Червен бряг и на Фестивала на бойните изкуства в дисциплината "кумите" в София. За подготовката на шампионите се грижат треньорите  Даниел Псалтиров и Сергей Тихолов.

Под ръководството на младия и амбициозен треньор на Виталика Цветан Кузманов, кик-боксьорите на Монтана продължават да печелят медали от родния календар на федерацията. При юношите младша възраст 16 години в категория 75 кг. Йордан Александров е шампион  в стил "лоу кик" на републиканския шампионат в Шумен и вицешампион в същия стил на Републикнския шампионат в Бургас. Деян Михайлов – юноши младша възраст в кат. 67 кг. завоюва два бронзови медала в стиловете "лоу кик" и "фул контакт" на републиканските шампионати в Шумен и София. Деян е вицешампион в кат. до 63.5 кг. в Бургас.
 
СнимкаФутболен клуб Монтана изпраща една добра година в спортно техническо естество и като подобряване на материалната база.
През последното първенство, сезон 2013/2014-та година монтанци бяха на крачка веднага да се завърнат в елита, но 2 точки ги лишиха от промоцията. През сезон 2013/2014 година двама треньори водеха отбора. Есента начело бе Атанас Джамбазки, а през пролетта Николай Митов. Промяната бе направена с цел атака на първите две места. Заради ремонтните дейности на стадион "Огоста" през пролетта на настоящата година Монтана домакинства на стадион "Локомотив" в Мездра. Бившият наставник на Левски Ники Митов направи доста промени в играта на отбора. Постепенно монтанци трупаха игрови опит в движение, но в крайна сметка не успяха да влязат в елита и Митов си тръгна. Желанието за "А" група на ръководството на клуба в лицето на кмета на Монтана Златко Живков, президентът инж. Замфир Замфиров и изпълнителният директор Румен Панайотов още повече се засили. На стадион "Огоста" промените започнаха от треньорите. Ферарио Спасов и доц. Михаил Мадански приеха предизвикателството да направят конкурентноспособен отбор. И Феро и Мадански са добре познати специалисти и на футболната общественост в България им стана ясно, че в Монтана нещата стават сериозни. Всичко, което наставникът Ферарио Спасов и спортният директор доц. Мадански поискаха им бе подсигурено. 13 играчи бяха привлечени на стадион "Огоста". Това са млади и талантливи състезатели и опитни бойци, като Здравко Лазаров – Електричката, Миро Антонов – Чилика и Валери Георгиев. От мач на мач в контролите играта се подобряваше и резултатът се показа в официалните срещи. От 15 кръга Монтана има 11 победи, два равни и две загуби. Заслужено монтанци са зимен първенец в "Б" група с актив от 35 точки. Това се дължи и на факта, че Феро има голям избор от добре подготвени играчи. И срещу ЦСКА и срещу Левски Спасов заложи на младостта. Електричката влезе по-късно срещу ЦСКА, а в домакинството с Левски заедно с Чилика бяха резерви. В двата мача се видя, че младите под 23 години изнесоха срещите. Безспорно в герой се превърна Сергей Георгиев с головете си срещу двата гранда, а Иван Минчев записа асистенция и попадение срещу Левски. Монтанци загубиха с 0:4 реванша от "сините" и отпаднаха на 1/8 финала за купата на страната. В правилната посока се работи и в Академията на Монтана, но трябва да мине време, за да заиграят при мъжете момчета от школата. Подобрява се базата в комплекс "Огоста". На стадиона има електронно табло, изградено е и електрическо осветление.  Финансовата стабилност, осигурена благодарение на контактите на кмета Златко Живков, и добрата работа на шефовете в клуба и треньорите, е сигурната формула за успех в Монтана. Само няколко месеца делят монтанци до поставената им цел. А именно отново отборът да играе в майсторската група. Детско – юношеската школа на клуба се развива под ръководството на Атанас Джамбаски и на Емил Цанински. В школата тренират повече от 200 деца. Юношите старша възраст на треньора Панталей Заков са първи в Зона Велико Търново. На първо място в зона Враца са и юношите младша възраст на Светлин Кондев. Отборът деца на Юлиан Райчев са втори, а подготвителната група начело с Николай Михайлов са водачи в зона Враца. Клуба има още две групи - футбол 9 и футбол 7, които са първи сред връстниците си в област Монтана. С тях работят Николай Михайлов и Михаил Цоков.

СнимкаПилотите от Монтана отново показаха, че са номер 1 в раликроса. За съжаление автокроса тази година не бе на нужното ниво.
Именно състезателите от Монтана обраха медалите в раликроса. На пистата в село Мадан се проведе втория кръг от Държавното първенство по раликрос. Заради лошото време кръг в Монтана нямаше. Републикански шампион в дивизия 3, до 2000 кубически сантиметра е Румен Киров от Монтана Рейсинг тим. Киров спечели първите места на кръговете в Разград и Криводол. Остана втори в Мадан и Божурица и финишира трети в Ловеч. Иван Иванов е трети в крайното генерално класиране в дивизия 2. В крайното отборно класиране в рали кроса Монтана рейсинг тим са на второ място. Емил Минчев от Старт Н е безспорен №1 в дивизия 1. Минчев се изкачи на най-високото място на почетната стълбичка  и в петте кръга. Друг представител на Старт Н – Андрей Колев е вицерепубликански шампион в рали кроса, дивизия 2 и вицерепубликански шампион в авторкоса, дивизия "супер бъги". Старт Н спечели отборната надпревара в раликроса за 2014 година. Официалното награждаване на Българската федерация по автомобилен спорт се проведе на 9 декември в столичния хотел "Кемпински Зографски". Кметът Златко Живков бе удостоен с грамота и плакет на федерацията за особени заслуги за развитието на автомобилния спорт в Монтана.

СнимкаПрез  юли 2014 година на летателния център на АВА спорт се проведе 49-тото открито Държавно първенство по парашутизъм. 45 състезатели премериха сили в небето над Ерден. Успоредно с Държавния стартира и Петия открит шампионат на Югоизточна Европа. Заедно с българските състезатели в надпреварата се включиха парашутисти от Сърбия, Черна гора, Румъния и Молдова. Състезателите от Аероклуб Монтана се представиха отлично – на Държавното първенство в отборното класиране в дисциплината целно приземяване  Румен Иванов, Теодор Тошев, Ина Гител, Ани Стаменова завоюваха отборната шампионска титла за 2014 г. Ина е вицешампион на България при жените, а  Ани Стаменова е трета. В мъжкото класиране Румен е девети, а Теодор е тринадесети. В шампионата на Югоизточна Европа отборът на Аероклуб Монтана спечели сребърните медали. По традиция и тази година  Световната купа по парашутизъм се проведе под патронажа на принца на Дубай. От 26 ноември до 7 декември в екзотичния Дубай 200 състезатели от 42 нации се състезаваха в 5 дисциплини. С националния отбор на България състезателите от Аероклуб Монтана затвърдиха старата слава на страната ни в класическата дисциплина на този спорт–  целно приземяване.  Отборно жените се класираха на 6 място от 42 нации, а мъжете са  21-ви. Ани Стаменова е 21 –а в индивидуалното класиране, Адина Якоб е 36-а. При мъжете най-добро класиране има Румен Иванов, който е 98–и  в конкуренция със 152-ма състезатели. Тази година дебют на състезание от такъв ранг направиха Диана Мариш, Диян Георгиев и Стефан Личовски - младши. Те се състезаваха във възрастовата група джуниър, като Диана се класира на 6-то място от 11 девойки.

И през 2014 г. малките състезатели от 8 училище в Монтана доказаха, че са  най-добрите сред връстниците си в приложното колоездене. Отборът в състав Десислава Герговска, Ива Георгиева, Румен Славчев и Иван Димитров се класира на първо място и спечели голямата купа на СБА във възрастовата група 10-12 години. С най-голям принос за успеха на отбора е Десислава, която има две първи и две втори места в индивидуалното класиране от  четирите кръга. Във възрастовата група 12-15 години отборът на училището спечели третата по големина купа на СБА и бронзовите медали в крайното отборно класиране, а Дияна Серафимова е с три златни и един сребърен медал в индивидуалното класиране от различните етапи на шампионата. За подготовката на малките шампиони се грижи треньорката Илонка Йорданова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Камен Пенчев подсилва редиците на "Видабаскет"

Още едно познато име подсилва мъжете на "Видабаскет“ за новия сезон. Ударното попълнение е гардът Камен Пенчев от шампиона "Хебър“, добре познат на видинската баскетболна общественост още от юношеските си години с гостуванията в зала  "Фестивална“.  Камен е възпитаник на Троянската баскетболна школа, но още деветокласник преминава в редиците на Лукойл..

публикувано на 18.07.24 в 15:44

Михаел Павлов свири на стадион "Огоста"

От БФС назначиха Михаел Павлов за главен съдия на мача "Монтана" – "Марек" /Дупница/ .  Срещата от първия кръг на Втора лига е в събота, 20 юли, на стадион "Огоста", в 20:00 часа . Венцислав Банчев и Кристиян Минков са помощници.  Четвърти арбитър е Валентин Стефанов. Веселин Мишев ще оценява работата на съдиите. Николай Михайлов от..

публикувано на 18.07.24 в 14:16

В Криводол направиха турнир по тенис на маса

В Криводол проведоха турнир по тенис на маса за деца , съобщиха от общинската управа. Надпреварата премина под патронажа на кмета Христо Доков и беше организирана от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В състезанието взеха участие деца от Криводол на възраст от 8 до 18 г. Победител в надпреварата е..

публикувано на 18.07.24 в 12:00

"Монтана" представи отбора срещу "Ком"

"Монтана" победи с 4:0 "Ком" /Берковица/ в приятелска среща. Преди мача на стадион "Огоста" бе представен отборът на монтанци за новия сезон на Втора лига. Кметът Златко Живков пожела успех и на двата тима.  Само на седмица тренировки футболистите на "Ком" не успяха да се противопоставят на съперника. В 31-та минута домакините поведоха с автогол на..

публикувано на 18.07.24 в 11:17

Видински състезатели участват на Световното по кану-каяк

Петима състезатели от видинския Клуб по водни и гребни спортове - Бонония  участват на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Надпреварата започна днес, 17 юли, а от Видин се включват кануистите Виктор Тодоров, Мартин Теодосиев и Павел Планимиров, един каякар - Божидар Транков и Милена Милчова - в едноместен каяк на 500 метра, каза..

публикувано на 17.07.24 в 15:10

"Монтана" представя отбора си срещу "Ком"

"Монтана" ще играе приятелска среща с новака във "В" Северозападната трета лига "Ком"/Берковица/. Мачът на стадион "Огоста" е тази вечер от 19.00 часа. Преди него монтанци ще представят официално селекцията си за новия сезон на Втора лига. "Монтана" смени двама треньори по време на лятната подготовка. Петър Колев стартира заниманията, след което..

публикувано на 17.07.24 в 12:04

Видинчани с два златни и един бронзов медал от световното по кану-каяк за ветерани

Елена Петкова от видинския Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77" завоюва два златни медала от Световното първенство по кану-каяк за ветерани в Пловдив. Тя е световен шампион в дисциплините - 500 м. едноместен каяк, при 50-54 г. жени и 200 м. едноместен каяк отново в същата възрастова група. Друг състезател от града и клуба Кирил Флоров заслужи..

публикувано на 16.07.24 в 16:47