Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затруднения по нашенски в един зимен ден

7
Видин
Снимка: Пламен Генчев

В област Видин е ограничено движението по третокласния път Бранковци-Раковица поради снегонавявания и образувани преспи, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Заради снегонавявания и инцидент с почистващата техника е затворен пътят до село Киреево, община Макреш, съобщи кметският наместник Герго Гергов. Пътищата в селото тази сутрин са разчистени, но силният вятър усложнява обстановката. Тази сутрин в Раковица са доставени хранителни продукти от Видин и Кула, но не е пристигнал автомобилът от Белоградчик. До населеното място не пътуват автобусите, съобщи още кметският наместник. Затворен за движение е и пътят Церова вода - Раковица. От 15 и 30 часа е затворен и пътят Видин - Буковец. Цялата налична техника на пътното управление е на проблемните участъци и работи за разчистване на пътищата в областта, увериха от институцията.

Третокласният път Добри Дол- Тополовец e затворен за движение поради силен вятър и снегонавявания, съобщават още от АПИ. Повече от 3 часа автомобили са блокирани на пътя между двете села, сигнализира нашият слушател Кирил Портаков.

"Тук е някакъв жесток вятър, на равното горе. Отиват хора, примерно 20-30 коли напред-назад, но нямам идея точно колко дълга е колоната. Във всеки случай е много голяма. 3 часа стоим и няма изледи да се измъкнем може би днес. Има един снегорин, който е на десетина коли пред нас и от около два часа просто стои там. Може би заради колите в двете ленти не може да мръдне и той нито напред нито назад. Ако някой тръгва за София да избягва този път и евентуално, ако може да се прати някаква техника отнякъде. Звъннахме на 112 и може би ще вземат някакви мерки. Надяваме се да не нощуваме тук."

Заради силен вятър и снегонавявания е затруднено почистването на пътищата в община Кула, съобщи кметът на общината Владимир Владимиров. Тази сутрин пътищата към всички населени места са били почистени и проходими, но заради навяванията, обстановката се усложнява.

"От 2-3 часа започна вече да духа вятър и да се образуват навявания и преспи", каза кметът на Кула Владимир Владимиров за обстановката  в общината.

И в Новоселска община се борят със снега, предаде Светла Бондова. Снежната покривка е не повече от 20 см, температурата на въздуха е -2˚С.

"Валежите спряха още вчера, но вятърът предизвиква аварии. Първите снегопочистващи машини се появиха вчера вечерта по основните пътища, но цял ден днес техниката на новообразуваното общинско предприятие БКС разчиства улиците на Ново село.

Ново село, Снимка: Светла БондоваМокрият сняг и вятърът са скъсали проводници на кабелната телевизия и екип от Видин отстранява повредите. Най-опасна е обстановката между Неговановци, Ясен и Флорентин. Местните шофьори наричат този участък на пътя "Обира", защото в началото на миналия век там върлувала банда, която обирала закъсалите пътници. В момента силният вятър в този участък носи снежни облаци. Независимо, че специализирана кола разчиства снега и опесъчава шосето Ново село-Видин, пътят се засипва. Снежната вихрушка е занижила силно видимостта. Затруднено е разминаването на леки автомобили. За времето от 10 до 12.30 часа поне две коли бяха излезли от пътната настилка и се бяха забили в преспите. Добрата новина е, че има ток и вода във всички населени места."

Над 30 сантиметра е снежната покривка в района на Белоградчик. Цялата налична техника по почистването на снега е в движение. Работата е затруднена заради силния вятър, съобщи Иванка Петрова:

"Можем да кажем, че проходимостта в общината е нормална при зимни условия. Цялата налична техника за снегопочистване работи непрекъснато още от нощта. Снегопочистването в града и по общинските пътища се затруднява от навеищата, тъй като духа силен северозападен вятър, заради който техниката се връща по няколко пъти на едно и също място."

В област Монтана се ограничава движението по третокласния път Расово- Медковец поради снегонавявания. Това съобщиха от АПИ.

Лом, Снимка: Владимир НедевВ община Лом няма затворени или непроходими пътни участъци. Движението на автомобили е нормално при зимни условия, предаде Владимир Недев. Количеството на падналия сняг в града, за изминалото денонощие, е 19 литра на кв.м, а дебелината на снежната покривка е 24 см. Техника и работници на общинското предприятие "Чистота" почистват входно-изходните пътни артерии от и към града. Подстъпите към болницата, полицията, пожарната, училища, детски градини и всички възлови кръстовища се разчистват приоритетно. Съгласно кметска заповед, ръководителите на фирми, учреждения, организации и физически лица са длъжни да се включат в снегопочистването на тротоарите пред заведенията, магазините и жилищните сгради. Ледените висулки също трябва да се отстраняват от витрините и козирките на сградите. В новоизградените участъци не трябва да се използват сол и железни прибори за почистване, за да не се повредят плочките. 

Над 60 машини чистят снега в община Плевен. В жк "Сторгозия", Девети квартал, жк "Мара Денчева", жк "Кайлъка" и централната градска част работят 21 машини. Уличните и тротоарните настилки ще се третират с индустриална сол и пясък. Пешеходната зона и пл. "Възраждане" ще се обработват единствено с екоразмразяваща сол. Общинската пътна мрежа се почиства със специализирана техника. В град Славяново е било прекъснато в отделни райони електрозахранването тази нощ. Работи се по отстраняване на аварията.

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по пътя Плевен - Ловеч, както и по пътя Борован - Крушовица в област Враца, поради силен вятър и снегонавявания, съобщават още от Агенция "Пътна инфраструктура".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19