Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 декември 2014 година

Снимка: Пламен Генчев
Пътната обстановка в област Видин е усложнена. Има снегонавявания, затворени участъци и закъсали коли по пътищата. Това съобщи за Радио ВИДИН дежурният в областно пътно управление. Най-сериозно е положението на пътя Добри Дол- Тополовец, който e затворен за движение на моторни превозни средства поради силен вятър и снегонавявания. Повече от 3 часа автомобили са блокирани на пътя между двете села, сигнализира нашият слушател Кирил Портаков. "Тук е някакъв жесток вятър, на равното горе. Отиват хора, примерно 20-30 коли напред-назад, но нямам идея точно колко дълга е колоната. Във всеки случай е много голяма. 3 часа стоим и няма изгледи да се измъкнем може би днес. Има един снегорин, който е на десетина коли пред нас и от около два часа просто стои там... Надяваме се да не нощуваме тук." Има готовност за извозване с автобус на хората от автомобилите, блокирани на затворения път в района на село Добри Дол. Към тази мярка ще се пристъпи, ако в близките часове пътната отсечка не бъде отворена за движение, съобщиха от Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". След стръмния участък при Добри дол има турски ТИР, който е препречил пътя. На място работи техника на всички служби. Целта е автомобилите, които са там, да бъдат пренасочени през Тополовец- Ружинци. Трафикът от Видин за София е отклонен по главен път Е-79.

Заради непочистени пътища и снегонавявания автобусите от Видин за София и обратно пътуват със закъснение. Автобус с пътници е блокиран в района на село Долно Церовене. Той е трябвало да пристигне в столицата в 17 часа, съобщи собственикът на фирмата Вергил Алексиев. "Никой не е почистил пътя и са попаднали в преспа на Добри Дол. И сега пристигна автобусът, който трябваше да пристигне във Видин в 13 часа и 15 минути. Другият, който трябваше да пристигне в София, са го отклонили за Лом и малко преди Монтана, на село Пишурка пътят е затворен, пътят не е почистен и автобусът чака да се почисти."

Затворен за движение е и пътят Церова вода- Раковица. Възможно е да бъде затворен пътят Видин- Буковец. Цялата налична техника на пътното управление е на проблемните участъци и работи за разчистване на пътищата в областта, увериха от институцията. В Област Видин е ограничено движението по третокласния път Бранковци- Раковица. Заради силен вятър и снеговалеж е затруднено почистването на пътищата в община Кула, съобщи кметът на общината Владимир Владимиров. Тази сутрин пътищата към всички населени места са били почистени и проходими, но заради снега, обстановката се усложнява. 5 снегопочистващи машини работят на територията на град Видин. До края на деня градът ще е изцяло почистен, заяви управителят на фирмата, ангажирана със зимното поддържане на уличната мрежа Валери Йорданов. Над 30 сантиметра е снежната покривка в района на Белоградчик. Цялата налична техника по почистването на снега е в движение. Работата е затруднена заради силния вятър, съобщава Иванка Петрова. И в Новоселска община се борят със снега, предаде Светла Бондова. Снежната покривка е не повече от 20 см, температурата на въздуха е -2˚С. "Валежите спряха още вчера, но вятърът предизвиква аварии. Първите снегопочистващи машини се появиха вчера вечерта по основните пътища, но цял ден днес техниката на новообразуваното общинско предприятие БКС разчиства улиците на Ново село."

Без ток са абонати на електроразпределителното дружество във Видинска област. Към 12 часа проблеми с тока има в 6 общини. Причина за авариите са лошите метеорологични условия, каза Борислава Луканова от дружеството. "Има абонати без електрозахранване в общините Белоградчик, Бойница, Макреш, Чупрене, Грамада и Кула. Най-много са в Грамада- 3 000 клиенти без електрозахранване. Навсякъде се работи по отстраняване на авариите. В община Макреш в две села има клиенти без електрозахранване- Вълчек и Макреш. Работи се навсякъде, компанията е в готовност да мобилизира допълнително аварийни екипи, ако се наложи. Засега колегите работят и ще се прецени на по-късен етап. Надяваме се, че в рамките на работния ден ще бъдат отстранени навсякъде авариите." Село Макреш е без ток от вчера. Прави се обход на далекопровода, за да се установи къде е проблемът, каза кметът на общината Иван Каменов.

В района на Долно Церовене има аварирали камиони съобщи за Радио ВИДИН говорителят на областната дирекция на МВР в Монтана Ирен Токина: "Според информацията, която ми е подал дежурният полицай при дирекцията, на територията на община Вълчедръм и община Лом е влошена пътната обстановка. Поради навявания, преспи и падналия сняг, пътят от Лом към Видин през Добри дол е затворен, а на територията на община Вълчедръм и в района на Долно Церовене през деня са аварирали над 10 ТИР-а и товарни автомобили."

Всичката налична техника и жива сила на дружеството "Благоустройство и комунално стопанство" е мобилизирана в разчистването на падналия тази нощ сняг по врачанските улици. Според управителя на общинската фирма Момчил Младенов, навън са 18 снегорина и 65 човека, които са ангажирани с ръчното почистване. Смяната по снегопочистването е започнала от снощи в 21 часа, а същинското ринене на снега е откъм 4 часа тази сутрин. По думите на Момчил Младенов, улиците са проходими при зимни условия, въпреки падналите между 15 и 20 сантиметра сняг през последното денонощие. Усилията през следващите часове ще бъдат хвърлени в разширяване на направени партини и осоляване на почистените райони. Заради очакваните и прогнозирани от метеоролозите ниски температури от минус 15 градуса по Целзий, от БКС имат готовност да хвърлят калциев двухлорид, който не замръзва при подобни температури. Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по пътя Плевен- Ловеч, както и по пътя Борован- Крушовица в област Враца, поради силен вятър и снегонавявания, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Слабо повишение на безработицата отчитат бюрата по труда в област Видин през ноември. Регистрираните безработни са 9 119 души, каза директорът на Бюро по труда (БТ)- Видин Милчо Цоков. В БТ- Видин, което обхваща и общините Брегово и Ново село, равнището на безработицата бележи лек спад. В края на годината не е постъпило нито едно уведомление за масово съкращение на работници, каза още Милчо Цоков. Той обясни, че всяка фирма, която възнамерява да извърши такова, е длъжна в едномесечен срок да уведоми Бюрото по труда.

Заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от ПГ на "Български демократичен център" за област Враца Явор Хайтов призова от ефира на Българското национално радио за подкрепа на новия закон за МВР. Той беше гост в националната медия в предаването "Неделя 150". Преди да коментира новия закон обаче, Хайтов обеща, че като член на комисията по сигурност и вътрешен ред в парламента, ще поиска изслушване на виновните за инцидента на границата с Турция, след който загина служителят на "Гранична полиция" Асен Асенов: "В качеството ми на бивш заместник-министър на МВР не мога да бъда спокоен и безучастен след този инцидент. Мога да ви уверя, че като член на парламентарната комисия по сигурност и вътрешен ред, аз ще поискам да стигнем до истината на причините, довели до смъртта на този наш колега, на този млад човек." Според Явор Хайтов новият закон за МВР не е нещо ново и непознато- той е гласуван още през 1999 г. Проблемът в предложените за гласуване текстове в Народното събрание е в мястото на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", която беше прехвърлена от предишните управляващи към ДАНС, а сегашните властимащи искат да я върнат във вътрешното министерство.

"Холдинг Български държавни железници" ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 120 влака, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от БДЖ. Увеличението на съставите на влаковете е с цел да бъде осигурено удобното придвижване на хората по време на празничните дни. От 30 декември 2014 г. до 5 януари 2015 г. националният железопътен превозвач ще предостави около 10 100 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. С увеличени състави през празничните дни ще се движат 106 бързи влака, а 14 ще бъдат със задължителна резервация.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Мездра и Районно управление "Полиция" организираха и проведоха специализирано обучение за деца по програма "Детска полицейска академия" за трета поредна година. Седемнадесет момчета и момичета на 10-11-годишна възраст взеха участие в учебните и практически занятия за предотвратяване на насилие, агресивно поведение и асоциални прояви на деца. Под формата на дискусии те се запознаха с работата на униформените полицаи. Практическото занятие "Оказване на първа медицинска помощ" се проведе в Спешния център на Мездра. При посещението в Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" служителите направиха демонстрация на гасене на пожар, учениците разгледаха пожарните автомобили и разучиха действията при пожар и природни бедствия. Участниците в Детската полицейска академия гостуваха и на РУ "Транспортна полиция" и изслушаха лекция за опасностите при ж.п. транспорта. Децата бяха опуснати и в Академията на МВР, където разгледаха специализираните кабинети и им бяха връчени грамоти за членове на Детска полицейска академия.

Всички желаещи да участват на Йордановден (6 януари) в традицията за улавяне на Богоявленския кръст, трябва да се запишат предварително на партера в сградата на Общината на пл. "Бдинци", съобщават от местната управа във Видин. Записването става срещу лична карта. Тези, чиито имена не са в предварителния списък, няма да получат предвиденото възнаграждение, допълват от Общината.

За пореден път на територията на Община Враца ще се реализира националният проект "Обществени трапезарии", финансиран от Фонд "Социална закрила" на Министерство на труда и социалната политика, съобщиха от общинската управа. Периодът, през който ще се предоставя услугата е между 5 януари и 30 април. Целта на разработката е е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в общината. За периода от услугата ще се възползват 98 деца и възрастни на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход, както и хора, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях. Освен това обект на внимание са самотно живеещи и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии, както и скитащи и бездомни. Услугата ще се предоставя в стола на ул. "Стоян Заимов" № 2 и стола на ул. "Екзарх Йосиф" № 75 във Враца. Комисия, свикана със заповед на кмета на Враца, ще извърши подбор на бенефициентите, а срокът за подаване на формулярите е между 5 и 9 януари между 8.30 и 12 и от 13 до 17 ч. в Общински социален комплекс- Враца, който се намира на ул. "Зорница" № 4.

Временно се отлага организирането на приемна за жителите на врачанското село Малорад, която беше обявена за днес, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причина са тежките метеорологични условия. От министерството ще съобщят допълнително за датата и часа на новата среща. Поводът за инициативата в Малорад са увеличаващите се кражби, които от години тормозят местните хора.

Акции за подкрепа на социално слаби хора бяха организирани в Берковица. 50 души от крайните планински села на общината - Котеновци, Черешовица, Лесковец и Бистрилица, получиха пакети с храна и плодове. Средствата бяха събрани от организационна група "Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда". 900 лева бяха събрани, включително и с дарения от чужбина. Ресторант в Берковица дари обяд и голяма празнична торта на възпитаниците на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост. 40 души в нужда от Берковица получиха хранителни продукти от  граждански сдружение "Бъдеще за Северозападна България" на Бъдни вечер. Няколко бяха и инициативите на Ротари клуб - Берковица. Те дадоха по 500 лева на четирите най-пострадали семейства от наводнението на 4 септември. 10 социално слаби берковчани получиха по 200 лева, а едно семейство - нови мебели. На Коледа ротарианците организираха за втора година кампанията "Дарените от вас пари, Ротари ще удвои". Събраните средства отново ще отидат за подпомагане на нуждаещи се. Всеки дарител имаше възможност да запали свещичка и да си пожелае нещо хубаво за града и общината. На Стефанов ден акцията на организацията продължи - бяха раздадени 50 пакета с продукти, инициатива, която за ротарианците е дългогодишна традиция.

Откриха обновената сграда на Обединения детски комплекс "Ние, врабчетата" Монтана. Ремонтът бе извършен по програма "Красива България" на обща стойност 229 хиляди лева. Съфинансирането от страна на Община Монтана е от 150 хиляди лева. Отец Емил и отец Николай от черквата в Монтана извършиха тържествен водосвет. Лентата на обновената сграда на Обединения детски комплекс преряза кметът Златко Живков: "Този ремонт преследвахме дълго и упорито, който по различни причини все не се случваше по известната програма "Красива България". Радвам се, че вече се случи." 840 деца се обучават в Обединения детски комплекс “Ние, врабчетата” в Монтана. Те са разпределени в 11 видове дейности - спорт, народни и модерни танци, вокално пеене, театрално студио, подчерта директорката Миглена Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05