Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава в сила бедственото положение в община Лом

Снимка: Радио ВИДИН

Продължава бедственото положение в община Лом, обявено вчера заради образуването на снегонавявания и блокирането на десетки автомобили. Остава затворен участъкът Лом - Монтана, както и пътят Козлодуй - Долни Цибър. Между 1 и 2 часа от закъсалите автомобили са изведени всички хора, каза кметът на Община Лом Иво Иванов:

"В участъка Ковачица-Долни Цибър бяха изтеглени около 100 човека, докато в участъка Лом-Расово-Пишурка-Монтана цифрата е много по-голяма. Искам да използвам случая и да благодаря на служителите на Гражданска защита, Полицията, Пожарна безопасност и защита на населението, които жертвоготовно работиха почти цяла нощ, за да помогнат на закъсалите пътници в тези участъци. Имахме готовност да настаним хората в сградата на кметство Ковачица, но успяхме да ги транспортираме до домовете им с високопроходима техника. Имахме и готовност да ги настаним в хотел в град Лом, но до това не се стигна. Хората бяха транспортирани до домовете им и са в безопасност."

Продължава разчистването на затворените пътища и изтеглянето на закъсали автомобили. Вятърът тази сутрин е по-слаб, но не е утихнал напълно. Дали ще бъде отменено бедственото положение до края на деня зависи от метеорологичните условия и от ситуацията в отсечките Лом-Монтана и Козлодуй- Долни Цибър, защото опасността не е отминала, добави Иво Иванов. Той призова хората да не предприемат рискови пътувания в тези тежки условия. Към 6 часа сутринта участъците от Долно Церовене до Вълчедръм и Монтана-Лом остават временно затворени до пълното почистване, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Около 400 автомобила, автобус с 50 пътници и два микробуса с 24 пътници са извадени от преспите на главен път Монтана-Лом, от с. Долно Церовене до град Лом, допълват от дирекцията. Около 62 души са евакуирани от закъсалите автомобили по пътят Лом-Козлодуй в отсечката Лом-Долни Цибър. З5 от тях са настанени в сградата на община Вълчедръм, 25- в кметство село Ковачица и двама са транспортирани до град Лом. Около 100 автомобила са освободени и 15 души евакуирани в участъка между село Долно Церовене, Вълчедръм и Долни Цибър. Двама от тях са транспортирани в Якимово, трима- в Дългоделци и десет- за село Златия. Близо 30 коли са освободени в участъка между село Септемврийци и Вълчедръм. В участъка между Вълчедръм и Лом около 13,50 ч. вчера е получен сигнал за бедстваща линейка с тежко болен пациент. В следствие на тежката метеорологична обстановка и невъзможност линейката да продължи тя се връща в Центъра за спешна медицинска помощ във Вълчедръм, където пациентът е починал.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32