Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическа ретроспекция 2014

Колаж: Пламен Генчев
Изтърколи се и тази година- година на европейски и предсрочни избори, на три правителства, на нови политически скандали, но пък и на надежди за по-добро. Краят на годината е време за равносметка, какви са ги вършили политиците цяла година.

Изпращаме една динамична година в политическо отношение. А събитията, белязали политическата 2014 година са евроизборите, предсрочните парламентарни избори и сформирането на правителство. Припомняме си обобщенията и оценките на видинчани по трите важни политически теми.

На 25 май се проведоха изборите за Европейски парламент, след които пет партии изпратиха в Брюксел свои представители - ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок. Тогава за първи път се прояви резултатът от преференциалния вот.

На 23 юли, след година на протести заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и без да даде отговор на въпроса КОЙ?, правителството "Орешарски" подаде предсрочно оставка, отчитайки успешно управление. Това обаче стана, след като се стигна до неочакван разрив в отношенията между управляващите БСП и ДПС, предшестван от емблематичното пиене на кафе между Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали. Политическата обстановка след оставката на кабинета донесе усещане за отчаяние у много хора. Според видинчани, лицата, които трябва да излязат на политическата сцена трябва да са на млади, неопетнени все още в политиката.

На 5 август проф. Георги Близнашки- едно от лицата на протестите, беше избран от президента за премиер на служебното правителство. На Росен Плевнелиев му се наложи за втори път за година да състави служебен кабинет.

Стигнахме и до 5 октомври- предсрочните парламентарни избори доведоха до неслучвала се до момента конфигурация- цели 8 партии влязоха в парламента- ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, ББЦ, бариерата минаха дори смятаните за останали под чертата "Атака" и АБВ. Макар и победител, дори и в червения Северозапад, ГЕРБ се оказа само с 84 депутати, които бяха много далеч от нужното в Народното събрание мнозинство от 121 гласа. И пак дойдоха очакванията на видинчани-  за Северозапада, най- бедния в Европа, но и с най-големи обещания за промяна от политиците.

На 6 ноември след дълги и изпълнени с напрежение преговори, Борисов прие мандата от президента и състави "реформаторско" правителство. ГЕРБ и РБ подписаха коалиционно споразумение и споразумения за подкрепа с ПФ и АБВ. На 7 ноември парламентът гласува съставянето на втория кабинет на Борисов, който стана първият български премиер в новата ни история, оглавявал две правителства. А правителството е такова, каквото си го заслужиха избирателите.

"ПОЛИТИКАТА остана мръсна дума и през 2014-а година, макар че мнозина предричаха, че след извънредните парламентарни избори на 5 октомври суверенът, в лицето на народа, ще вземе нещата под контрол. И избирателите направиха някакъв опит да тропнат по масата- изпратиха не 4, 5 или 6, а цели 8 формации в 43-ото Народно събрание, но първите седмици след конституиране на правителство, и парламент доказаха, че промяна трудно може да бъде реализирана. Защото новите се разбраха със старите и така бардакът си остана същият…", обобщава в коментара си Жоро Александров и представя най-важните събития в политиката във Врачанския регион през последната една година.

"На първо място в парламента влязоха 4 нови депутати от общо 6 възможности. И ако Явор Хайтов от Коалиция "Български демократичен център" е познат като заместник-министър на МВР от синьото правителство на Иван Костов, то изборите бяха истински празник за лидера на ВМРО Красимир Богданов, за избрания мажоритарно от листата на ГЕРБ Красен Кръстев, както и за втория в листата на ДПС Айхан Етем. По интензитета, с който Хайтов реди въпрос след въпрос към управляващите в парламента, се разбира, че поне неговото присъствие ще е забележимо. Всъщност 45-годишният адвокат вече направи пробив, като зае мястото на заместник-председател на 43-ото Народно събрание, което поне на този етап е мираж за останалите петима депутати от Врачанско.

На второ място
не бива да пропускаме скокът в политиката, който направи дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов. След като само 7 гласа го спряха от депутатската банка, Аспарухов стана заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и пое ресора "Северозападна България" като мисията на живота си.

На трето място
е важно да се отбележи, че смяната на властта, доведе до нови назначения в областната администрация. Губернатор стана доскорошният шеф на Общинския съвет във Враца Малина Николова от страна на ГЕРБ, а нейни заместници са адвокат Ирина Иванова, която е номинация на Реформаторския блок, и герберът Мирослав Комитски. Смяната на караула в Областна администрация доведе до нов шеф на Общинския съвет във Враца. Очаквано на "горещия стол" седна номинираният от най-голямата политическа трупа, пардон ГРУПА в съвета, тази на ГЕРБ- Борислав Стоев. Минути след избора си Стоев назова и най-голямото си качество за този пост- а именно, че е номиниран от герберите.

Във Враца иначе започнаха смените в местния ешелон на властта: Милчо Костурков се върна на поста директор на областната дирекция по храните, сменяйки наследника си д-р Хрисим Павлов; Нов началник има и екоинспекцията, където Нели Вачева беше уволнена, а само месец след като стана директор на "Напоителни системи" в клон "Мизия", Данаил Миронов сдаде властта...

Големият губещ на тези избори се оказа БСП, която дори и след трансформацията си като "Лява България", не успя да обедини левите избиратели, които във Враца са мнозинство. При древните народи има един процес, свързан с даването на ново име- чрез него се цели предопределянето на друга съдба на съществото- та се чудя дали заради новото име врачанското БСП ще успее да прескочи апокалипсиса, към който крачи с бодри и сигурни крачки поне от 10 години насам.

Реанимацията на реформаторите във Врачанско хич не се усеща. Тя е по-скоро като в лафа "от умрял- цвете", отколкото реално действие по събуждането на загиналото СДС и другите стари партии около него. Като говорим за "сините", да си спомним с добро и за друг политически труп - този на НДСВ, който отдавна е в небитието."


Но освен време за равносметка, сега е и моментът за празненство, така че - весело посрещане на Новата година!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00