Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 декември 2014 година

село Неговановци, Видинско
Снимка: Анжела Каменова

Пътната обстановка в Северозападна България се подобрява. Пътните участъци Алтимир- Липница и Мизия- Оряхово в област Враца са отворени за движение. Пътищата Селановци- Оряхово и Габаре- Горна Бешовица остават затворени. Движението по пътя Лом- Долно Церовене в област Монтана е възстановено. Там остава затворен пътят Мадан-Септемврийци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Пътят Добри дол- Тополовец вече е отворен за движение, което се извършва нормално и в двете платна на шосето, съобщи дежурният в областното пътно управление във Видин. Четири третокласни пътни отсечки в област Видин остават затворени за движение поради снегонавявания. Това са Флорентин- Капитановци, Киреево- Раковица, Видин- Буковец и Церова вода- Раковица. Около 40 машини работят по пътищата на областта. Пътят Видин-Ново село все още е затворен при село Флорентин. Полиция е ограничила движението в почистените участъци, тъй като все още не е осигурено двупосочно движение. Затруднение има в автобусното обслужване на община Ново село, в осигуряването на храна за хората от Социалния патронаж и Обществената трапезария. Зареждането на магазините става през Брегово.


Кметът на Лом Иво Иванов отмени бедственото положение в общината, което беше  обявено вчера заради снегонавявания и блокирането на десетки автомобили. "На територията на общината има нормални условия по пътищата при зимни условия. На базата на това, днес от 15:30 часа с моя заповед отмених бедственото положение, въведено във всички населени места в общината и прекратих изпълнението на общинския план за защита при бедствия в частта "заснежаване и обледяване"- заяви кметът на Лом Иво Иванов.  

Прекъснатото електричество в отделни райони на град Славяново, община Плевен вече е възстановено. Затваряне на пътища на територията на общината няма, съобщават от общинската управа. Община Плевен призовава гражданите да не предприемат рисковани пътувания, особено с неподготвени за зимни условия автомобили.

График за ползване на платения годишен отпуск през 2015 година трябва да бъде изготвен до 31 декември във всички предприятия с наети работници. Графикът се допълва през годината за служителите, които са постъпили на работа след утвърждаването му, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Тодор Вълчев: "В графика задължително се включват основният и допълнителен платен годишен отпуск на работници и служители за 2015 година. В него могат да бъдат включени всички дни, които не са използвани и не са погасени по давност. Според Кодекса на труда тези дни могат да се ползват до изтичане на давността им дори и да не са отложени по надлежния ред."  

29 деца от институции във Видин, Кула и село Гомотарци са настанени в новите центрове от семеен тип и защитеното жилище в областния град. Персоналът ще е на работа от първия ден на 2015 година. Ще има нова длъжност- ерготерапевт, каза Роми Гергова, управител на направление "Социални дейности" в Община Видин: "Длъжността "ерготерапевт" е много популярна. Тя обединява дейностите на социалния работник и кинезотерапевта. Служителят, който е одобрен на тази позиция е с много добри познания и ще бъде пълноценен и в едната сфера- кинезотерапията и рехабилитацията и в другата сфера на социален работник. Работата е изключително напрегната и трудна, защото това са деца с увреждания, които са се адаптирали вече. Очакваме и още до запълване на капацитета." Центровете от семеен тип и защитеното жилище са за 36 деца и младежи, за които ще се грижи персонал от 31 души.

Община Плевен подготвя празнично посрещане на новата 2015 година на площад "Възраждане". Началото е в 21:30 ч. на 31 декември. Водещ ще бъде актьорът от ДКТ "Ив. Радоев" Генадий Николов. Рок група "Криминале" и  дует "Ритон" ще забавляват плевенчани и техните гости, а в първите минути на идната година под звуците на Общинския духов оркестър и музикантите от Северняшкия ансамбъл танцьорите от ансамбъла и  клубовете за народни танци в града ще поведат хоро с идеята то да бъде най-голямото плевенско, съобщават от Общината. Подготвени са много изненади,  награди и празнична заря.

Община Мездра организира посрещане на Нова година на площад "България", спазвайки традицията от последните 10 години, предаде сътрудникът на Радио ВИДИН Петко Котларски. Площадът ще бъде огласен от музика в 22.30 часа, а в 23.30 часа ще се включи и Новаченската духова музика. Изпълняващият длъжността кмет на община Мездра ще поздрави гражданите и гостите на града с настъпването на новата 2015 година в 23:55 часа. След това ще се извият задължителните за празничната вечер кръшни хора, след което ще последва и голямата новогодишна  заря.

Община Видин съобщава на всички желаещи да участват на Йордановден в традицията за улавяне на Богоявленския кръст, да се запишат предварително до 17 часа на 5 януари на партера в сградата на Общината, на пл. "Бдинци". Записването става срещу лична карта. Тези, чиито имена не са в предварителния списък, няма да получат предвиденото възнаграждение, съобщават от местната управа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30