Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 януари 2015 година

Снимка: БГНЕС


Четири бебета са родени от началото на годината във видинската болница "Света Петка". Сред тях има и близнаци. "Имаме една двойка близнаци- момче и момиче. За жената това е второ раждане", съобщи завеждащият отделението по акушерство и гинекология д-р Слави Любенов. Момиче е първото родено бебе за 2015 година във Видин. То проплаква малко след 2 часа на 1 януари. През 2014 година във видинската болница са родени 495 бебета, със 16 повече от предходната 2013 година, когато в родилното отделение на МБАЛ "Света Петка" са родени 479 деца.

Петима млади хора започнаха работа в община Монтана в първия работен ден на 2015-та година. Те са назначени по програма "Старт в кариерата". 70 са били кандидатите за петте места, уточни кметът Златко Живков. "От предишната програма вече имаме млади хора, които работят в общината. Всеки е стартирал от някъде, всеки е правил първи крачки и е съвсем нормално да бъде поощрен човек да влезе с желание и да се усъвършенства"- каза кметът на Монтана. Иван Емилов ще работи в "Местни приходи", Христина Христова и Милена Петрова са назначени във "Финансово- стопански дейности", а в "Общинска собственост" ще бъдат Ивайло Иванов и юристът Стефан Димитров. В продължение на 9 месеца петимата ще получават по 400 лева заплата.

Започва поредната важна година за Враца - така кметът на града инж. Николай Иванов определи новата 2015-а на първата си пресконференция за годината. Градоначалникът оформи и приоритетите, по които ще работи местната администрация през следващите месеци: "Приоритетите ни през нея ще са: довършване на интегрирания проект за воден цикъл, продължаване реконструкцията на уличната мрежа, ликвидиране на щетите от наводненията, поддържане на критичната инфраструктура /водоеми и речни корита/, благоустрояване и озеленяване на нови паркови зони, изграждане на детски площадки и не на последно място - успешен старт на всичките ни проекти в новия бюджет на оперативните програми. С разработките ще създаваме заетост, ще обновяваме сгради на детски градини и културни институции, ще осъвременим центъра на града и ще модернизираме и разширим тролейбусния транспорт. Това са огромни по своя характер задачи. Те са със стратегическо значение за развитието на Враца през следващите 20 г.", заяви Николай Иванов.

Администрацията в Берковица е обявила обществена поръчка за "Изработване на нов Общ устройствен план на община Берковица, екологична оценка (ЕО) и оценка за съвместимост (ОС) на плана". Предвидено е поръчката да се изпълни в  две фази - фаза Предварителен проект и фаза Окончателен проект.Главната цел на Общия устройствен план на Общината е да създаде териториална планова основа за нейното дългосрочно  устройствено развитие в съответствие с приетите стратегически документи за регионално развитие и със специфичните за Община Берковица природни, културно-исторически, туристически и други ресурси. Новият устройствен план трябва да е съобразен с одобрената през 2014 г. визия на общината: център на туризма с развитие на селското стопанство и свързаните с тях дейности. Общината осигурява високо качество на жизнената среда, сигурност за жителите и опазване на чиста околна среда. Прогнозна стойност на поръчката без ДДС е 180000 BGN, а срокът на изпълнение- 10 месеца. Критерият  за оценка на офертите е икономически най-изгодната оферта.

Пожар в парокотелно помещение остави без отопление СОУ "Никола Й. Вапцаров" в село Ружинци. 5 и 6 януари са обявени за неучебни за учениците в Ружинци, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева: "На 7 януари ще възстановим учебния процес там. Учениците от начален курс ще учат в основната сграда на училището, а учениците от 5 до 12 клас ще се обучават в учебните зали в базата за професинално образование при двусменен режим.  Там те ще се отопляват на печки на твърдо гориво. Освен въглищата, с които училището разполага, са доставени и дърва. В момента се създава тази временна организация до възстановяване на покрива на тази малка пристройка, където се намира инсталацията, и до възстановяване на паровата инсталация във вида, в който да осигурява добро отопление." Пожарът е възникнал на 30 декември при подмяна на парния котел в училището в село Ружинци. По време на инцидента в учебното заведение не е имало деца.   

Над 200 са сигналите, постъпили в Комисията за защита на потребителите по време на Коледно-новогодишните празници. Над 50 от тях са свързани с консултации, предимно за гаранционните условия и рекламациите на стоките, както и за договорни отношения и продажби от разстояние- в "онлайн" магазини. Това каза за Радио ВИДИН Габриела Руменова-експерт "Връзки с обществеността" в институцията. "В 27 от случаите, обажданията са препратени към други институции, тъй като са от компетенцията на други специализирани контролни органи. В останалите случаи гражданите са били съветвани да подадат жалба в комисията, като основният проблем е обикновено установяване на дефект в стока, която са закупили."  

До 85 км в час достигна силата на вятъра в Монтана днес. На моменти поривите бяха над 100 км./ч. Причината е преминаващ над Балканския полуостров циклон, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Ветровитото време е валидно почти за целия регион. След ниските температури в новогодишната нощ, на дневен ред е силният Северозападен вятър, с пулсации на моменти до 20 м./сек." Силният вятър ще отслабва постепенно и в края на седмицата ще има превалявания от дъжд и сняг. Явлението е обичайно за сезона, а при преминаването си  средиземноморските циклони оказват най-голямо влияние в нашия регион, коментира Леночка Ангелова.

Община Мездра получи специален плакет и Грамота за принос в опазването и устойчивото управление на археологическото и културно-историческото наследство в Националния конкурс "Сграда на годината 2014". Той е организиран под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Плакетът и грамотата се присъждат на Община Мездра в категорията "Градска среда и ландшафтни паркове" за Археологически комплекс "Калето", който е включен в "100-те национални туристически обекта".

Новият филм на режисьора Искрен Красимиров ще се завърти довечера от 19:30 ч. в ефира на BNT World. Лентата отново е посветена на Христо Ботев и е със заглавие "Авантюра с Ботев". Филмовата одисея показва първото по рода си национално филмово турне с филма "БОТЕВ: От Голгота към Свобода" през призмата на младият режисьор и продуцент Искрен Красимиров, експерта Росица Кузманова и изпълнителя на главната роля Филип Филипов. А в същото време Искрен Красимиров не се оплаква от липсата на внимание. Филмът му "БОТЕВ: От Голгота към Свобода" е поканен от няколко български общности в чужбина: "Бяхме вече в чужбина - в Испания, но и до Бразилия ще стигнем, оттам също имаме покана, както и от няколко други общности в чужбина. Най-скоро се надявам да стигнем до Европейския парламент в Брюксел, където сме поканени за 3 март…" - казва Искрен Красимиров.

На 6 януари в РИМ Враца ще се проведе традиционната Ботева вечер, посветена на 167- годишнината от рождението на поета и революционер. Ще бъде представен музикално-поетичният спектакъл "Жив е той". Спектакълът е по стихове от и за Христо Ботев. Изпълнява се от актьора Иван Налбантов (от тетър "Българска армия" - София) и пианистката проф. Снежана Барова. Началото на Ботевата вечер е 17 часа, уточняват от общинската администрация.

Програмата по честването на Богоявление във Видин ще започне в 9,00 часа с литургия, която ще отслужи митрополит Дометиан в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин. След литургията от 11 часа ще се състои литийно шествие от катедралния храм до крепостта "Баба Вида" при река Дунав. На Градския плаж от 11,20 часа ще се проведе Богоявленски водосвет и ще бъде хвърлен кръста във водите на река Дунав. До края на работния ден днес за участие в традицията за улавяне на Богоявленския кръст са се записали 18 души, от които 2 жени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05