Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Богоявление /Йордановден/

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Православната църква отбелязва днес празника Богоявление или Йордановден, който е третият по значимост в християнската религия след Възкресение и Рождество Христово. Според библейските текстове на този ден Исус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

Според традицията през днешния ден се извършва служба в църквата, след което се извършва и ритуалът по хвърляне в река или езеро на Богоявленския кръст. Приема се, че който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Според народните вярвания, ако на Йордановден времето е много студено и кръстът бъде изваден заледен, годината ще бъде плодородна.
На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Днес имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Програмата по честването на Богоявление във Видин ще започне в 9,00 часа с литургия, която ще отслужи митрополит Дометиан в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин. След литургията от 11 часа ще се състои литийно шествие от катедралния храм до крепостта "Баба Вида" при река Дунав. На Градския плаж от 11,20 часа ще се проведе Богоявленски водосвет и ще бъде хвърлен кръста във водите на река Дунав.
Тържествата по повод Богоявление по традиция се организират от Видинска света митрополия и Община Видин. За участие в традицията за улавяне на Богоявленския кръст са се записали 18 души, от които 2 жени, информираха от общинската администрация.

300 души от община Видин, които носят името Йордан, отбелязват именния си ден на Богоявление. Най-възрастният от тях е роден на 11.07.1924 г., а най-младият - на 10.06.2013 г. С името Йордана/Йорданка са кръстени 219 души.

В Белоградчик светата литургия ще започне в 9 часа. В 10 часа ще бъде отслужен и Велик Богоявленски водосвет. Архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия отец Рафаил ще изпълни ритуал по традиционното хвърляне на светия кръст във водите на Стакевска река край село Горни чифлик. Ритуалът започва в 11,30 часа. За всички участници в ритуала по изваждане на кръста Община Белоградчик е осигурила парични премии, а за всички желаещи да присъстват на ритуала е осигурен и автобус, който тръгва в 11 часа пред читалището. 


В Монтана литийно шествие ще тръгне от храм "Св. Кирил и Методий" в 10,30 часа. В 11 часа шествието ще пристигне в парк "Монтанезиум", където ще бъде хвърлен богоявленският кръст във водите на езерото. От Общината са предвидили награда от 150 лева за този, който извади кръста от ледените води. Всички участници в зимното къпане ще получат по 20 лева.

На Богоявление в община Монтана празнуват имен ден 390 Йордановци. 297 дами с името Йорданка пък ще почерпят за своя празник, а кръстените Йордана и Данчо са съответно 62 жени и 35 мъже. Имен ден празнуват и 120 души с името Божидар и 17 с името Божидара. 34 са кръстените Богдан, а 47 са с името Богдана. Най-възрастният Йордан в общината е роден на 27.04.1924 година, а най-младият именник е роден на 14.04.2014 година.

Традицията по хвърляне на Богоявленския кръст ще бъде спазена и във Враца. В 10 ч. на централния градски площад "Христо Ботев" ще бъде извършено освещаване на бойните знамена на врачанското поделение 54 990. Церемонията ще се извърши съвместно с врачанска митрополия и ръководството на поделението. Кръстът ще бъде хвърлен в 10.30 ч. в река Лева, в района при моста на разклона за с. Згориград, информират от общинската пресслужба.

Около 1 500 са именниците във Враца и населените места от общината, които ще черпят на Богоявление заради именния си ден. По данни от регистрите на местната управа, името Йордан носят 851 човека, а Йорданките са 594. Кръстените Божидар са 209, а Богдан - 118. 55 души пък носят името Данчо, а Богданите са 119.

В Мездра в 9.00 ч., в храм "Св. вмчк Георги Победоносец", ще бъде извършена Света Божествена литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени от енорийските свещеници на града. В 10.30 ч. ще потегли литийно шествие от храм "Св. Георги" до стария мост на река Искър при Археологически комплекс "Калето" и в 10.45 ч. ще бъде хвърлен Богоявленският кръст, информират от общинската администрация. На Богоявление в община Мездра своя имен ден ще празнуват 137 мъже, носещи името Йордан. Йорданките в община са общо 105. При мъжете най-възрастен е Йордан Котов от Долна Кремена, роден през 1928 година, а при жените- Йорданка Марковска от Зверино, родена през 1930 година.Най-малкият пък- Йордан Богданов от Елисейна, е роден през 2011 година, най-малката госпожица- Йорданка Вълова от Мездра, е родена през 1997 година.

От 11.00 часа на централния площад "Възраждане" в Плевен по традиция ще бъдат осветени бойните знамена на плевенските военни формирования. В 12.00 часа ръководството на Община Плевен ще поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард по повод 167-ата годишнина от рождението на поета революционер. В 12.30 ч. при Историческия мост край с. Ясен ще бъде отслужен молебен и ще бъде хвърлен кръстът във водите на р. Вит. По традиция победителят ще получи парична награда от Община Плевен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30