Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 януари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител- последният старозаветен пророк, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. Във Видин днес празнуват 1084 души, носещи името Иван, 457 са кръстени Иванка. Най-възрастният с името Иван е роден през 1924 година, а най-малкият е едва на три месеца. Името Иван в община Монтана носят 1510 души, Иванка- 644, Йоана- 110.

На днешния Ивановден в община Мездра повод да почерпят имат 1476 именници, от които името Иван носят 601, а Иванка 261 дами. Най-възрастният от именниците е Иван Йончев от Мездра, който е роден през 1920 година, а най-възрастната- Иванка Миткова отново е от Мездра и е родена през същата година. Най-малките именници пък са- Иван Иванов от Типченица, роден на 10.04.2014 година и Иванка Ангелова от Мездра, родена през 1992 година. По традиция в храм "Свети Георги Победоносец" в Мездра се проведе Тържествена Света литургия с молитвеното участие на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник.

Всички работещи, които отговарят на условията за стаж и възраст, могат да си подадат документите за пенсиониране, като не е необходимо да прекратяват осигуряването си. Промяната в условията е в сила от 1 януари. "Осигуряването се прекратява с прекратяване на правоотношението, било то трудово или служебно. Или не е необходимо да напускат работа, за да се пенсионират. Могат да си подадат документите в съответните срокове. Ако отговарят на изискванията може да им се отпусне пенсия, а те да продължат да си работят", каза Валентин Братков, директор на Териториално поделение на Националния осигурителен институт във Видин.

Една оферта е подадена за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Допълнителни строително- монтажни работи по изпълнението на проект "Съвременни социални жилища в гр. Видин". Кандидатстващата фирма е Браво-Строй ООД, гр. Благоевград. Пликът с документите бе отворен от комисия в Общината, с председател Румен Лилов- директор Дирекция "Устройство на територията" в местната администрация, в присъствието на медии. Проектът "Съвременни социални жилища в гр. Видин" се реализира по Оперативна програма "Регионално развитие". Неговата цел е да се осъществи социално включване и интеграция, както и да се подобри качеството на живот на социално слаби, маргинализирани, бедни и с риск от социално изключване хора, както и лица с увреждания, съобщават от Общината.

853.69 лева събра врачанската организация на Българския червен кръст за програмата "Топъл обяд", съобщиха от местната структура. Касичка за кампанията беше поставена в един от обектите на голяма верига магазини ("Кауфланд"), като купувачите са пускали в нея пари между 27 ноември и 5 януари, допълниха от БЧК в града. Тази година от програмата "Топъл обяд" във Врачанска област ще се възползват 77 деца, които учат в ОУ "Цанко Церковски" в Мизия. Те ще получават храна в рамките на 90 учебни дни, считано от 1 декември м.г., а цената на един обяд е 1.60 лева. От БЧК-Враца напомниха, че програма "Топъл обяд" е създадена през 2004 г. и се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. Основната цел на програмата е да се подпомогне физическото развитие на деца в неравностойно положение и чрез топлия обяд те да се върнат в училище. Всеки, който иска да се включи в кампанията, може да го направи чрез: SMS на номер 1255, цената на един SMS е 1 лв. без ДДС; гласови обаждания на телефон 0900 0 1255 за абонати на Мтел на цена 1 лв. без ДДС; гласови обаждания на телефон 0900 5 1255 за абонати на Vivacom на цена 0,99 лв. без ДДС; он-лайн дарение; дарение по каузата "Топъл обяд" на БЧК в офисите на Easy Pay. Банкова сметка в лева на програма "Топъл обяд": IBAN в BGN: BG37UNCR 7000 1500 5335 32, BIC: UNCRBGSF, Банка: УниКредит Булбанк, Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България.

Областният Съвет на Български Червен Кръст във Враца ще  започне допълнително паричното подпомагане на пострадалото население от наводненията през месец август от областта. Сумите ще раздават на: самотни майки /домакинства с жена като единствен осигурител на доходи; самотни майки с малки деца - до 3 год. възраст; домакинства със семеен член, който е инвалид; домакинства състоящи се само от възрастни хора - над 65 години; големи семейства - повече от 5 членове/. Раздаването на финансовите средства ще се извърши в периода 09.01 - 23.01.2015 г., като ще обхване  пострадало население от общините Враца, Борован, Бяла слатина и Мизия. Всеки правоимащ ще получи сумата от 450 лева. Даренията са събрани от фондонабирателната кампания на Български Червен Кръст чрез SMS.

И през тази година в община Кула продължава да работи услугата "Обществена трапезария". 35 души в неравностойно положение ще получават топъл обяд за 82 работни дни, в размера на 2 лева на ден, в най-тежките и студени месеци. Договорът за услугата е сключен между Община Кула и фонд "Социална закрила" и ще продължи до 30 април 2015 година- това ще помогне на потребителите да преживеят по-леко зимата и прехода към пролетта.

Домът за деца във видинското село Гомотарци ще бъде закрит. От общинската управа във Видин имат планове сградата на Дома да бъде превърната в център за настаняване от семеен тип и по този начин да използват добрата материална база. "Имаме готовност да работим във варианта да го направим Център за настаняване от семеен тип, тъй като базата е прекрасна. Тя е след ремонт по европейски проект. Може да бъдат и два центъра, защото помещенията са много- има кухненски бокс, голям двор, там са и двете Защитени жилища. В периода около месец май имаме готовност да кандидатстваме за нови социални услуги. Препоръката на Агенцията за социално подпомагане е да бъде за хора с психични заболявания или деменция"- обясни Роми Гергова- управител на направление "Социални дейности" в Община Видин. Продължава извеждането на деца от специализираните институции, допълват от Община Видин.

Над 60 проверки са извършени по време на коледните и новогодишните празници от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Няма сигнали и жалби, постъпили от граждани за този период. Това каза за Радио ВИДИН началникът на отдел "Контрол на храните" инж. Красимира Стойкова: "Както всяка година по коледните и новогодишните празници имаше дежурни инспектори от отдел "Контрол на храните". Бяха извършени над 60 проверки, като бяха проверявани основно по-високо рисковите обекти и местата, където има по-голямо струпване на хора. Това именно са магазините от търговските вериги, складовете за търговия на едро, също така производствените предприятия, които произвеждат храни от животински и неживотински произход. Съществени нарушения не бяха открити, като по време на проверките беше издадено едно предписание за ремонт в един търговски обект и съставени два акта за административни нарушения. И двата акта бяха на територията на общинските пазари за нерегламентирана продажба на месо с неизяснен произход", уточни инж. Стойкова.

За възобновяването на ловния туризъм и киноложката изложба в Чупрене ще работи общинското ръководство през 2015-та година. Усилено се водят разговори в търсене на инвеститор за осъществяването на най-голямата идея за развитието на туризма- изграждането на ски зоната "Миджур". Това съобщи председателят на Общинския съвет Богомил Станков. Според  него една трета от пътя от проекта до осъществяването на идеята за ски зона "Миджур" е извървяна. Общинската администрация в Чупрене ще направи всичко възможно това да стане реалност през новия програмен период до 2020 година.

Възстановен е учебният процес в училището в село Ружинци, което остана без отопление заради пожар в парното отделение в навечерието на Нова година, каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин, Марийка Василева. Заради проблемите с отоплението е създадена организация за нормалното протичане на учебните часове с всички ученици.

С поднасяне на венци и цветя и традиционната Ботева вечер във Враца бе почетена 167-та годишнина от рождението на Христо Ботев, съобщава Даниела Хитова от Общината. В знак на признателност към видния революционер, пред паметника му на централния градски площад склониха глави кметът Николай Иванов, заместник председателят на Народното събрание Явор Хайтов, депутатите Петя Аврамова и Георги Божинов, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Борислав Стоев и заместник председателят Златка Карамелска, представители на БСП и граждани. Десетки врачани се събраха в една от залите на Регионалния исторически музей за Ботевата вечер. Пред тях бе представен поетичният спектакъл "Жив е той". Актьорът Иван Налбантов и видната пианистка проф. Снежана Барова със силата на думите и музиката пресъздадоха величието и непреходността на идеалите, които Ботев защити и с цената на живота си. В залата прозвучаха стихове, публицистика и писма на революционера, поезия, посветена на него и творби на композиторите Панчо Владигеров, Веселин Стоянов и Шопен. Краят на спектакъла бе своеобразен диалог между съвременния българин и Христо Ботев, в който бе подчертана силата на духа на истинския родолюбец, изказана в паметните слова "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!".

Община Видин съобщава, че във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи по проект "Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин" (Воден цикъл) ще бъде прекъсвано периодично електрозахранването на ул. "Преславска" в град Видин за срок от 30 дни, в часовия пояс  8.30-17.00 ч., считано от 7.01.2015 г. Това се отнася само за адресите с четни номера- от №10 до №18, включително, допълват от местната управа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05