Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mестните данъци и такси във Видин остават непроменени за 2015 година

Снимка: Архив РАДИО ВИДИН

Няма промяна в размера на местните данъци и такси в община Видин през 2015 година. Това отговориха от отдел "Местни данъци и такси" в общинската администрация. От Радио ВИДИН попитахме как ще плащаме задълженията си през настоящата година. Ето какво отговориха от Общината на нашите въпроси:  

Има ли промени в начините на плащане или размера на местните данъци и такси, които ще плащаме през 2015 година?
 
През настоящата 2015 година няма промяна на размерите на местните данъци и такси в Община Видин. Начините на плащане са както и до сега- в  брой на касите в салона за обслужване на граждани в Общината, по банков път по сметката на Община Видин в "Търговска банка Д" АД,  както и чрез "ПОС терминал", находящ се в салона за плащане на местни данъци и такси.

Колко ще плащат видинчани за данък сгради и такса битови отпадъци, какъв е размерът на данък сгради и таксата за селата и град Дунавци?
 
Както и досега, размерът на данъка върху недвижимите имоти е в зависимост от данъчната оценка на имотите на гражданите и се определя в размер на 1,2 на хиляда върху данъчната оценка за всички населени места в общината. Размерът на такса битови отпадъци също е в зависимост от данъчната оценка на имотите. Разликата тук е, че  размерът в град Видин е 2,00 на хиляда, за град Дунавци- 1,2 на хиляда и за останалите населени места от общината е 1,00 на хиляда върху данъчната оценка.

Какви облекчения могат да ползват данъкоплатците?

Облекченията са съгласно Закона за местните данъци и такси.
За недвижим имот, който е основно жилище на гражданите, данъкът се дължи с 50 на сто намаление. А за недвижим имот, който е основно жилище на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, данъкът се дължи със 75 на сто намаление. Трябва да се има предвид, че тези облекчения не важат за размера на такса битови отпадъци.
Собственик на лек автомобил (лице с намалена работоспособност от 50 до 100 %), с обем на двигателя до 2000 куб.см и мощност до 117,64 кw,  се освобождава от данък върху превозните средства.
ползват намаление в размер на 50 на сто, ако извършват дейността лично и не наемат работници за тази дейност през цялата данъчна година.

 
Има ли санкции за граждани или фирми длъжници, освен лихвите върху задълженията?

За неплатените в срок дължими местни данъци и такси няма административни санкции, освен лихвите върху задълженията. Санкциите са за недекларирани в срок недвижими имоти, осъществяване на патенти дейности и придобити превозни средства.

Срокове за плащане на местните  данъци и облекчения?

Данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци се заплаща на две равни вноски в срок до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави 5 на сто отстъпка. Същите срокове важат и за данъка върху превозните средства.
Патентният данък се внася на четири равни вноски, както следва:
  - За първо тримесечие - до 31 януари
  - За второ тримесечие - до 30 април
  - За трето тримесечие - до 31 юли
  - За четвърто тримесечие - до 31 октомври
Лицата, които до 31 януари на текущата година са платили пълния размер на патентния данък, ползват отстъпка от 5 на сто.

 
Може ли да пресметнем колко са задълженията на видинчанин, който обитава собствено жилище от 60 кв.м в комплекс "Вида" и кара автомобил до 10 години с регистрация във Видин?  Как е най-изгодно да плати задълженията си?

Собственик на жилище, което е основно в к-с Вида около 60 кв.м и жилището е панелно, заплаща годишно за същото данък и такса около 20 лв.
Ако жилището е масивно, монолитно годишното задължение ще е около 28 лв.
Най-важният критерий, по който се определя дължимият пътен данък е мощността на автомобила в кW. Определящо за годишния данък е и годината на производство.
Ако приемем, че автомобилът е с мощност 70 кW и е на 10 години, дължимият данък ще е 37.80 лв.
Ако автомобилът е с мощност 90 кW и е също на 10 години, дължимият данък ще е 99.00 лв.
Ако автомобилът е с мощност до 74 кW и съответства на екологични категории Евро-3, Евро-4, определеният данък се заплаща с намаление от 50 на сто.
Ако съответства на Евро-5, Евро-6  и ЕЕV, определеният данък се заплаща с намаление от 60 на сто.  

Може ли да се правят справки за задълженията по електронен път?

Имаме уверението от обслужващата софтуера на МДТ фирма "Информационно обслужване" АД, че от тази година ще има възможност да се правят справки по електронен път за задълженията на гражданите за местни данъци и такси.

ЗАСЕГА ПРЕДВИЖДАМЕ ДАНЪЧНАТА КАМПАНИЯ ЗА 2015 г. ДА ЗАПОЧНЕ ОТ НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ.

ОГНЯН ГЕОРГИЕВ
Началник отдел "Местни данъци и такси" в Община Видин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48