Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 януари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Къдроглави пеликани се появиха в река Дунав край Видин. Видът гнезди у нас в езерото Сребърна, но често се случва да бъде забелязан и на други водоеми, обясни Светослав Спасов, биолог в Българското дружество за защита на птиците. "Къдроглавият вид, който остава през цялата зима в България, има локални миграции, къси миграции до водоеми, които не са замръзнали. И Дунав, като голяма река, е нормално да привлича птици, които да намират храна там и място за почивка." Ако не са преследвани, къдроглавите пеликани много бързо свикват с хората, допълни Светослав Спасов.

Няма промяна в размера на местните данъци и такси в община Видин през 2015 година. Това отговориха от отдел "Местни данъци и такси" в общинската администрация. Данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци се заплаща на две равни вноски в срок до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави 5 на сто отстъпка. Същите срокове важат и за данъка върху превозните средства. Патентният данък се внася на четири равни вноски, както следва: до 31 януари; до 30 април; до 31 юли; до 31 октомври. Лицата, които до 31 януари на текущата година са платили пълния размер на патентния данък, ползват отстъпка от 5 на сто.

Видинското Бюро по труда обяви свободните работни места за търсещите работа. Най-много се търсят шивачи за мъжко и дамско облекло, специалисти по продажбите и консултанти. Всички позиции са за хора със средно или основно образование. Търсят се още трима метачи, единични са бройките за хигиенист, шофьор, мияч и сметосъбирач, и сервитьор.

Плевенският окръжен съд е образувал 27 търговски дела за несъстоятелност на фирми през 2014 година. Това съобщи съдия Красимир Петракиев. По думите му, като цяло не са фалирали големи плевенски предприятия, които имат особена обществена значимост. През предходната година са образувани 162 съдебни дела, в които са разгледани искове между търговци - неуредени отношения между тях, неразплатени междуфирмени задължения и различни търговски спорове, посочи съдия Петракиев. Магистратите са решавали през този период и 42 частни търговски дела.

Община Мизия търси доставчик за гориво за местно училище. Общинската управа стартира процедура за избор на изпълнител на обществената поръчка за доставка на дизелово гориво за отопление на ОУ "Цанко Церковски". Количеството гориво е за 33 000 литра на прогнозна стойност около 39 600 лв. Офертите се приемат до 16 януари. Критерият за избор ще бъде най-ниската предложена крайна цена. Доставките ще се извършват периодично по заявка на общината, се уточнява в публичната покана на община Мизия.

Днес изтича срокът, в който се приемат документи за обявения конкурс за началник на регионалния инспекторат по образованието в Монтана. Конкурсът за началник на инспектората бе обявен в края на месец декември миналата година, след като министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев прекрати договора на досегашния началник Цеца Тодорова. Заплатата, определена за длъжността е от 500 до 2000 лв.

Хакери атакуваха сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Компютърните пирати смениха заглавната страница, но не прекъснаха достъпа до останалите части на сайта. Хакерската атака стана часове преди днешното заседание, на което държавният регулатор трябва да обсъди преференциалните цени за електроенергията от възобновяеми източници.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството информира, че Сдруженията на собствениците със сключени споразумения за финансова помощ по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. с доверителните сметки в КТБ от днес имат начислени гарантирани суми, подадени от КТБ. Гарантираните си средства лицата ще могат да получат от съответните обслужващи банки от днес, 08.01.2015 година.

Продължава предоставянето на безплатен топъл обяд в Община Белоградчик. Новият договор, подписан от кмета Борис Николов с Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалното помощ е за работните дни до края на месец април. 90 са одобрените от Общината лица, които ще се възползват от тази социална услуга. Менюто се приготвя и предоставя от Домашен социален патронаж.

Български студенти събраха пари за неонатологичното отделение в монтанската болница, работейки като улични музиканти и ги дариха в Деня на родилната помощ- Бабинден. Младежите свирели по улиците на Франкфурт и за по-малко от месец събрали 330 лева. "Повечето дарения на неонатологичното отделение са на далеч по-голяма стойност и са предимно на апаратура. Толкова мило дарение обаче досега не се е случвало. Тия пари децата винаги можеха да ги изхарчат, било то за ски курорти, било то за един хубав купон, но те решиха да ги дарят на други деца. Това много ни трогна”, каза завеждащата отделението д-р Антоанета Блажева. Парите на студентите ще се използват за олекотени завивки, биберони и консумативи. Те са изключително необходими след бума на близнаците, родени в Монтанската болница през миналата година.

Около година и половина след откриването му Археологически комплекс "Калето" Мездра получи първото си голямо отличие- Плакет и Грамота за принос в опазването и устойчивото управление на археологическото и културното наследство. "Това отличие беше получено за принос в опазването на културното и археологическото наследство. Този конкурс се провежда в много категории, а ние печелим това отличие в категорията "Лавшафтни паркове и градска среда". Също можем да добавим, че "Калето е включено и в стоте национални обекта- за по-малко от две години", каза управителят Димитър Павлов.

Изключително натоварено е било на инспекторите от Областната агенция по безопасност на храните в Монтана по време на празниците. Всеки един от тях е извършил средно по 20 проверки. Засиленият контрол е стартирал за Никулден и е продължил до Ивановден. "Общо 354 проверки са извършени- 80 на производители на храни, 35 проверки на складове и 240 в търговската мрежа. В проверките са участвали 17 инспектори и са съставени 7 акта"- съобщи директорът д-р Людмил Антов.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт се включи в подписката срещу предвиденото спиране на 140 влака. Формулирани са още няколко искания: ЗА подобряване на условията за пътуване с БДЖ чрез провеждането на анкетни проучвания сред пътниците и жителите на населените места, през които преминават железопътни линии; ЗА реновиране/рециклиране на съществуващия подвижен състав; ЗА политика за увеличаване дела на железопътния транспорт като най-екологичен, енергоефективен и безопасен; ПРОТИВ закриването на железопътни линии, гари и спирки. Подписки се провеждат на Централна гара в София и на гарите Пазарджик, Септември и всички населени места по Теснолинейката "Септември - Добринище, в Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Павликени, Плевен, Враца, Мездра, Стара Загора, Карлово.

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в пет града в страната - Видин, Горна Оряховица, Перник, Ловеч и Димитровград. Това съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околната среда. Стойностите на фини прахови частици са между 1.21 и 1.91 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са стойностите в Димитровград.

Областният управител на Видин Момчил Станков поздрави Мария Цветанова, старши счетоводител в областната администрация, която се сдоби с първата си рожба вчера, в празничния ден на Богоявление. "Да расте здрава и щастлива малката Михаела! Да се радва на цялата всеотдайност и любов на своите родители и близките й хора!", написа в поздравителен адрес до щастливата майка Момчил Станков, който днес бе на работни срещи в София. Мария прие красивия букет от бели рози, изпратен й от областния управител, във видинската болница "Св. Петка", където тя и дъщеричката й се чувстват добре под грижите на специалистите в родилното отделение.

Спокойна е епидемичната обстановка в област Монтана. За последната седмица заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е близо 68 на 10 000 души население, отчете д-р Даниела Караджова, директор дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция в Монтана. Регионът е малко над средната заболеваемост за страната. В Монтанско най-много са били болните във възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 години, а най-малко са били засегнати тези от 30 до 64 години. Специалистите очакват грипната епидемия в област Монтана в края на януари или началото на месец февруари.

Приемна ще бъде открита в село Малорад на 9 януари от 13.00 часа. Жителите на селото ще могат да споделят проблемите си, свързани със сигурността, със заместник-главния секретар на МВР Георги Костов, представители на ГД "Охранителна полиция" и ГД "Криминална полиция", директора на ОДМВР-Враца и началника на РУ-Бяла Слатина. Поканени са областният управител, кметът на Малорад и общински съветници. Приемната ще се проведе  в сградата на училището в село Малорад.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30