Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 януари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН
Общо 38 влака спряха да се движат от днес, а други 10 се движат по съкратен маршрут поради намалената държавна субсидия. Сред тях са и тези от Враца за Плевен и от Видин за Мездра. Железопътният превозвач ги спира, защото са неефективни. Другата причина за редуцирането е недостигът на локомотиви и мотриси. От 1 февруари ще бъдат спрени още 90 влака, но тепърва ще се решава по кои линии, информират от БДЖ.

С промените в разписанието на железниците, един от спрените влакове е пътническият по направлението Видин- Мездра. Влакът тръгваше от Видин в 10:30 часа. Пътници и работници на гара Видин не знаеха каква е причината за спирането на влака, показа проверка на Радио ВИДИН:"Това решение го взимат хора без никакво познание по железниците. Това е най-удобната връзка за Варна, Русе и Свищов....много са малко влаковете от Видин, неудобни са..."- казват хората.   

Жители на врачанските села Бели извор и Власатица се обявиха против спирането на пътническия влак Мездра-Видин
, който осигурява малко преди обед транспорт за ученици от селата и пенсионери до общинския център. Във Власатица протестът започна с митинг, който в неделя подкрепиха кметовете на Криводол и на Бели извор. "Това са възлови влакове, с които пътуват децата по обяд, другият е вечерта, с който се прибират. Засегнати ще бъдат работещите във Враца, децата ни, фелдшерката ни, която идваше с влака преди обяд, пощаджийката по същия начин няма с какво да си отиде след обяд. В момента агонизираме с тези влакове"- обясни кметът на Власатица Петър Атанасов. Вече е стартирала подписка за връщането на старото влаково разписание. Досега са събрани повече от седем хиляди подписа.

Гражданско неподчинение ще предприемат жители на друго врачанско село- Бели извор, ако не им бъде върнат влака до Враца
, каза кметът на селото Кирил Илиев. Спирането на този влак води до редица проблеми, които местните не могат да решат сами. Напрежението расте и от слуха, че от 1 февруари ще бъде спрян и влакът, който в 7:20 тръгва от Бели извор за Враца. Това ще затрудни още повече придвижването до работните места на много хора.

Напрежение във връзка със спирането на влаковете има и в Криводол. "Около 200 души са работниците, които пътуват за Враца- от Ракево, Добруша, Градешница, Баурене, които не могат с личен превоз да отидат на работа. Автобуси нямаме. Говорят за растеж и развитие на Северозапада, а в същия момент още по-зле става!"- подчерта кметът на Криводол Петър Данчев.

Кметът на община Враца подкрепя апела на граждани и общини да се потърси по-добър вариант на пътническите превози на БДЖ, а не премахването на влакове.
"Решението за спирането на влаковете в региона засяга много тежко голяма част от гражданите на нашата и съседни общини, които работят във Враца. Присъединявам се към апела на всички засегнати за намирането на едно по-добро решение, с ясното съзнание за състоянието на пътническите превози на БДЖ" - каза инж. Николай Иванов на редовната си пресконференция. Много важен за врачани е премахнатият влак в 6:30 ч. от Враца до Горна Оряховица. Той сутрин се ползва от врачаните, работещи в посока Роман, Мездра, Червен бряг. Влакът в 11:20 ч. от Мездра до Видин също е от значение, защото с него хората, дошли сутринта във Враца, могат да се приберат в съседни на града села и общини. Още през декември 2014 г. бе отменен влакът Мездра - Монтана в 17:40 ч. Сега работещите извън Враца, които пристигат тук трябва да стоят до 19 ч., преди да продължат пътуването си.

Около 500 жители на Бойчиновци са подкрепили подписката срещу спирането на пътнически влакове от за Монтана. Хората настояват решението на ръководството на БДЖ да бъде преразгледано и излагат аргументи, според които то ще затрудни десетки пътуващи за работните си места и ученици. Около 70 деца от Бойчиновци на възраст над 14 години ежедневно ползват пътнически влакове, за да отиват и да се връщат от училище. Спирането на част от влаковете ще затрудни и лечението на хора с тежки заболявания, които използват най-евтиния транспорт, за да посещават здравни заведения в региона. На железопътния транспорт разчитат и онкоболни за процедури в специализирания диспансер във Враца. Ощетени са още поне 20 жители на община Бойчиновци, които работят в Монтана. Инициаторите на подписката твърдят още, че в района няма удобни автобусни линии, които да компенсират липсата на железопътни връзки. Документът е предаден в областната администрация. Ако исканията на подкрепящите подписката не бъдат удовлетворени, те ще се съберат на мирен протест в неделя на гарата в Бойчиновци.

Кметът на Лом Иво Иванов настоява да бъде възстановено движението на влака, тръгващ от гара Лом за София в 05:35 часа. В писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, той настоява и влакът, който тръгва от София в 19:25 часа за Лом, да продължи до крайната си спирка - ж.п. гара Лом. Съгласно новото разписание, той ще пътува само до Враца. Кметът е обезпокоен, че жителите на Северозападна България остават без железопътен транспорт, позволяващ им да се приберат по родните места.

Срещу спирането на влакове БСП стартира подписка във Видин.
Така те подкрепят справедливите искания на българските граждани против орязването на железопътния транспорт в Северозападна България. Подписката стартира от днес пред офиса на Младежката организация на БСП, и офис на евродепутата Илияна Йотова.

Народният представител от БСП Лява България за Враца Георги Божинов ще отправи питане до Министерството на транспорта за спрените влакове, от които най-засегнати са хората от Северозападна България. "Остро се противопоставям на това решение и на волунтаристичните действия на ръководството на БДЖ, начело с Владимир Владимиров. Тези фрагментарни и несистемни действия не са реформи, а са най-сигурния път за ликвидиране на железниците в България", коментира Георги Божинов. Народният представител се обръща с питане към Министерството на транспорта за последното решение на ръководството на БДЖ. Той ще направи предложение в Парламентарната група на БСП Лява България за предизвикване на дискусия за това решение, както и за съдбата на БДЖ.

Осемнадесет потенциално опасни язовира ще бъдат проверени на територията на област Видин до края на тази седмица.
Проверката е разпоредена със заповед на областния управител Момчил Станков. Експертна комисия ще установява техническото и експлоатационното състояние на водните обекти, както и изпълнението на предписанията за поддръжката им, издадени  след проверка през октомври миналата година. В списъка попадат седемнадесет язовира и едно съоръжение за водохващане (изравнител), повечето от които се стопанисват от "Напоителни системи" и общини. Първите проверени обекти са язовирите "Бяла Рада" (община Видин), "Нишор" (община Бойница), "Кула" и "Полетковци" (община Кула).

Община Враца е събрала общо 7 398 134 лв. приходи от местни данъци и такси за изминалата 2014 г. Приходите са с близо 180 000 лева повече от предвиденото в плана, където са били заложени 7 219 198 лв. По-голям е размерът на събраните суми от глоби и санкции, което е в резултат на засилената контролна дейност, уточняват от Община Враца. Увеличението е значително, с 40 % - при заложени 210 000 лева, са събрани 293 595 лв. От такси за административни услуги са събрани 39 081 лв, което е 98 % от предвиденото.

Една от промените в Кодекса за социално осигуряване, направени с приемането на Бюджета за държавно общество осигуряване за 2015 година, касае добавката за инвалидност, която се изплаща на лицата над 16-годишна възраст с повече от 71% намалена работоспособност. Това представлява една социална пенсия за инвалидност, която се изплаща на лицата с първа и втора група инвалидност. "Социалната пенсия за инвалидност се изплаща на 100% на тези лица, а когато те получават друг вид пенсия- за осигурителен стаж и възраст или инвалидност и общо заболяване, и същевременно имат експертно решение с първа и втора група инвалидност, тази социална пенсия се изплащаше в размер на 25% от социалната пенсия за инвалидност към другите видове пенсии. Именно тази добавка, която беше в размер на 31 лева за втора група и 33 лева за първа група, от 1 януари 2015 година няма да се отпуска", каза началникът на отдел "Пенсии" в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Видин Пламен Георгиев. Когато лицето е в пенсионна възраст, получава пенсия за осигурителен стаж и възраст и му е отпусната такава добавка, тя е отпусната пожизнено и ще продължи да се изплаща. За лицата, получили над 71% намалена работоспособност след 1 януари 2015 година, добавката няма да бъде отпусната. За тези, които представят експертно решение, по което началната дата е преди 31 декември 2014 година, добавката ще се отпуска и изплаща до срока на експертното решение.

Силен до бурен вятър мина тази нощ в Северозападна България. Фронтът е започнал да навлиза малко след 18 часа.
Най-силен вятърът е бил в Плевен, където пулсациите му са били от над 100 км в час. Във Видин тази нощ вятърът е бил със скорост 60 км в час. В Ново село пулсациите са били 20 м в секунда, а в Лом 18 м в секунда. Над 100 километра в час е бил вятърът в Монтана. Той е бил очакван от синоптиците, съобщи Леночка Ангелова, директор на Хидро-метеорологичната обсерватория: "По прогноза това трябваше да се случи. Продължава и днес с пулсации на вятъра. Той е с посока запад-северозапад." Изключително силната динамика на атмосферните процеси е причината за аномалиите в последните дни- от минус 15 до плюс 20 градуса, каза още синоптичката.

Със зимен излет в района на Карлуковския карстов комплекс най-запалените планинари от Мездра откриха официално активния туристически сезон 2015. В проявата се включиха над 30 почитатели на природата. По време на еднодневния излет мездренските туристи надзърнаха в някои от най-известните пещери в района - Проходна, Безименна 28, Овнарката, Задъненка и се разходиха из живописните лабиринти на Задънен дол, а любителите на спелеологията изследваха Темната дупка. В проявата се включиха над 30 почитатели на природата, водени от опитните спелеолози Ангел Велчов, Делян Дамяновски, Евтим Евтимов, Красимир Тодоров и Цветан Цеков. Най-малките излетници в групата бяха Владислав Златков, на две годинки и половина, и 3-годишният Боян Радев, съобщава Мирослав Гетов от Община Мездра.

Берковица ще се развива като туристически център. До края на 2015 г. пистата в ски зона Ком ще бъде удължена с около 1.1 км. На вниманието на общинската управа стои и пълната реконструкция на пътя към зоната. За ремонта и разширяването му са нужни 18 милиона лева. Проектът е готов, но все още администрацията не може да намери инвеститор. Като част от туристическият потенциал на общината се очаква възстановяване на собствеността на лесопарк "Калето", за да може да се развие историческия и културния туризъм.

В Мездра родолюбивата общественост организира панихида за Мара Бунева
, по повод 87-годишнина от героичния подвиг на българската революционерка. Панихидата ще се състои на 13 януари (вторник) от 11:00 часа в енорийски храм "Св. вмчк Георги Победоносец"- Мездра. Подобна инициатива се прави за първи път в страната.

"Водоснабдяване и канализация" ООД Враца уведомява своите потребители от гр. Враца, че поради отстраняване на възникнала авария на главен водопровод на ул. "Одрин", на 13.01.2015г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00 до 17:00ч. в Централна градска част - района между бул. "Мито Орозов", бул. "Васил Кънчов", ул."Спортна", бул. "Демокрация", ул."Екз. Йосиф", ул."Леонова" и ул. "Хр. Ботев" в гр. Враца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48