Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 януари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Правителството прие мерки за намаляване на безработицата при младежите и възрастните над 50 г. Мерките са заложени в приетия от Министерски съвет Национален план за действие по заетостта за 2015 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Изпълнението на плана ще се финансира с предвидените със Закона за държавния бюджет средства за активна политика на пазара на труда в размер на 73 млн. лв., както и със средства от структурните фондове на Европейския съюз. Сред новите програми, които ще стартират през 2015 г.,са програмите за обучение и заетост на продължително безработните лица и "Клио". През 2015 г. ще бъдат финансирани 285 регионални програми, които ще осигурят заетост на 2800 безработни лица и обучение по част от професия на 150 от тях. Планираните дейности са в широк диапазон - поддръжка на уличната и пътната мрежа; поддържане на площади и паркови пространства; почистване на речни корита, дерета, озеленяване, отводнителни канали и др.

В Националната програма "Асистенти за хора с увреждания" се въвежда подоходен критерий и за обгрижваните лица - техните доходи не трябва да надвишават линията на бедност.
По тази мярка е планирано включването на около 2700 лица. Определя се трудово възнаграждение от 430 лв. за наетите 100 младежки медиатори в общини с голям брой безработни и неактивни младежи по програма "Активиране на неактивни лица". Увеличава се трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма "Старт на кариерата" (от 400 лв. на 430 лв.), на ромските медиатори (от 340 лв. на 400 лв. за наетите със средно образование и от 400 лв. на 450 лв. на наетите с висше образование); на психолозите и мениджърите на случай (от 450 на 500 лв.) по програма "Активиране на неактивни лица".

Министерският съвет прие още промени в стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2015 г. С тях се усъвършенства методиката на финансиране на училищата в общините с районно деление, като се създава допълнителна възможност за осигуряване на средства за финансирането на малките училища, разположени в отдалечени населени места в периферията на общините. Ще бъде приложен диференциран подход за определяне на средствата по стандарти за учениците в населените места, обхванати в периферните райони. По този начин ще се постигне по-голяма справедливост при разпределението на средствата за делегираните от държавата дейности по функция "Образование" и ще се подобри финансирането на малките училища, разположени в отдалечени и по-слабо населени места.

Правителството одобри промени в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Предвижда се възможност за монтаж на табели с регистрационен номер на превозно средство извън пункта за регистрация на съответното звено "Пътна полиция". Таксата за това е 2 лв. на табела на мотопед, мотоциклет, ремарке или три- и четириколесно превозно средство, и 4 лв. за останалите превозни средства.

На 14 януари отбелязваме Ромската Нова година. Празникът в Монтана започна от вторник вечерта и ще продължи и в четвъртък. В обичаите през тези дни се спазват традиции от незапомнени времена. В първия ден, на така наречената "Бъдна вечер", семействата се събират в тесен кръг, като на трапезата задължително има погача с късмети и ястия от птиче месо. Особено значение има печената гъска, разказва Веселин Лаков от ромския квартал "Огоста": "Задължително е гъска. Според една легенда, когато Бог решил да затрие циганите, св. Василий изпратил ято гъски, които ги спасили. Оттогава е задължително гъската да присъства на трапезата." От ранна сутрин днес в квартала тръгват сурвакари, които обикалят с пожелания за здраве и берекет. Възстановен е обичаят да пеят традиционна за случая песен. На този ден младите посещават възрастните хора, като носят греяна ракия, целуват ръка и искат прошка. Празникът в Монтана продължава и утре с много веселие, музика и танци.

За Банго Васил във Видин се провежда и традиционният конкурс "Мис Василица". За участие в него са се записали 14 момичета на възраст от 16 до 21 години. Честването на Ромската Нова година започна тази сутрин в квартал "Нов път" с традиционни ромски танци. За празника от Община Видин бяха предоставили теле, което бе приготвено на чеверме.

Ученици от основните училища "Христо Ботев" село Баница и "Св. Св. Кирил и Методии" село Краводер, област Враца, разказаха легендата за Банго Васил, изпълниха песни и танци, характерни за ромите и ритуално сурвакаха заместник председателя на 43-то Народно събрание и заместник председател на Земеделски народен съюз Явор Хайтов и депутата от ПГ "Български демократичен център" Росен Петров по повод настъпването на ромската Нова година. Сурвакарите пожелаха на народните представители здрава гърбина, за да работят за бъдещето на всички в България. "На децата и техните учители желая здраве, успехи през новата 2015-та година и нестихваща жажда за знания", каза народният представител Явор Хайтов и сподели, че е изключително радостен, че посреща такива гости от най-хубавия край на България- Врачанския. Малчуганите гостуваха в Народното събрание като част от проект "Всеки ученик може да бъде отличник" на Центъра за междуетнически диалог и толерантност.

Максимално да бъде ускорена работата по подготовката на пещера "Магурата" за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
. За това се споразумяха министърът на културата Вежди Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщиха от министерството на културата. Кандидатурата на "Магурата" е заради уникалните скални рисунки отпреди 7 хилядолетия. Пещерата "Магурата" е претендент за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1982 година. Това каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов: "По нашата законодателна основа, Министерството на културата трябва да прави тези предложения за ЮНЕСКО. Щом министърът на културата е обещал, надявам се това да се случи не само за пещерата, а в предложението да подадат и Белоградчишките скали. Има такова решение." Борис Николов очаква ползите за Община Белоградчик от включването на пещерата "Магурата" в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО да са предимно в областта на рекламата. Община Белоградчик ще предприеме стъпки за придобиване собствеността върху инфраструктурата при входа и изхода на  "Магурата". Кметът обясни, че в момента сервитутът около пещерата е държавна собственост и Общината не може да инвестира в инфраструктурата. Освен в инфраструктурата, Община Белоградчик смята да инвестира и в самата пещера. Такива идеи ще бъдат реализирани през новия програмен период, каза още Борис Николов.

Трима нови членове се включват в състава на българската делегация в Комитета на регионите, реши Министерският съвет днес. По предложение на Националното сдружение на общините в Република България, правителството одобри промени в състава на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз. В състава на делегацията ще влязат кметовете на Враца, Берковица и Самуил- Николай Иванов, Димитранка Каменова и Бейтула Мюмюн. Те ще заменят тримата досегашни представители, които след последните парламентарни избори са избрани за народни представители или заемат нови длъжности в държавната администрация.

В Бяла Слатина от утре /15 януари/ стартира раздаването на помощи за пострадалите от наводнението, информират от Обществения съвет към общината. Паричните средства, събрани от Българския червен кръст, ще се раздават в залата на Общинския съвет- за пострадалите от Бяла Слатина и селата Соколаре, Комарево и Галиче, които са подали декларации към 31.10.2014г. и не са получили средства при първото раздаване.От 12:00 часа в кметство село Бъркачево ще се раздават средства на пострадалите от националната кампания на Български червен кръст под формата на парична помощ. Целта е да се подпомогнат най-нуждаещите се, каза Гергана Михалчева, директор на Областния съвет на БЧК Враца. 67 са лицата, включени в списъците с най-нуждаещите се, изготвен от Общината. Хората ще получат от БЧК по 450 лева еднократна помощ.

Община Видин инициира среща за санирането на многофамилните жилищни сгради, информират от общинската управа. Срещата се организира във връзка със стартиращата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В нея са поканени да участват домоуправители на такива сгради и всички желаещи граждани. Експерти от Общината ще разяснят какви точно са условията според програмата и какви стъпки трябва да се предприемат, за да могат жилищата да се санират. Срещата ще се проведе на 19 януари, от 17.30 ч., в залата на Общински съвет - Видин.

Образувано е досъдебно производство за смъртен случай в Дома за медико-социални грижи за деца във Видин. Сигнал на телефон 112 е подаден от директора на дома Мария Кръстева на седми януари. Детето е на година и два месеца. Настанено е в дома месец преди това от многодетно семейство в село Карбинци. Направено е всичко възможно за спасяването на десето, каза директорът на дома д-р Мария Кръстева. В спешна помощ е констатирана смъртта на детето. "За броени минути дежурната сестра и дежурният лекар реагираха с аспирация и сърдечен масаж, за да можем да възстантовим дишането, да възстановим сърдечната дейност и по най-бързия начин да го транспортираме, без да се бавим", каза д-р Мария Кръстева. За смъртта на детето още същия ден е образувано е досъдебно производство, то е срещу неизвестен извършител, съобщи заместник-окръжният прокурор Владислав Влашев: "Към настоящия момент няма повдигнати обвинения, изготвена е съдебномедицинската експертиза и продължават действията по разследването. При съдебномедицинската експертиза е установено, че смъртта на детето се дължи на асфикция, която е предизвикана от мозъчен отток. А мозъчният отток е в резултат на получена от детето, не бих искал да кажа причинена, получена от детето черепно-мозъчна травма". Разследват се причините за травмата- дали детето само се е наранило или е причинена от друго лице, съобщиха от прокуратурата.

Районният съд в Мездра възстанови на поста му като заместник кмет на общинския център Генади Събков. Решението е от 13 януари. Магистратите приеха, че заповедта за уволнението му е незаконосъобразна и я отмениха. Общината може да обжалва решението пред окръжния съд в 2-седмичен срок. Според юристи има опция и за отнасяне на казуса до ВКС, но обжалването трябва да премине задължително и през ВОС Враца. Генади Събков бе уволнен веднага след парламентарните избори на 5 октомври м.г. със заповед на тогавашния кмет на Мездра Иван Аспарухов. Мотивите за отстраняването бяха, че заместник кметът се е включил активно в предизборната кампания на БСП, а кметът беше водач на листата на АБВ. АБВ не спечели място във Врачански многомандатен избирателен район, а Иван Аспарухов бе назначен по-късно в правителството на Бойко Борисов като заместник на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

84 са местата за настаняване в областите Видин, Враца и Монтана по данни на Националния статистически институт за месец ноември. Най -много са местата за настаняване във Видинско. Най- голям е броят на реализираните нощувки във Враца- близо 6 900, два пъти повече от тези във Видин и с над 1 000 повече от Монтата. Приходите от нощувки в хотели през месец ноември във Враца са 200 000 лева, почти толкова са и приходите от нощувки в Монтана, а с около 50 хиляди по-малко във Видин.  

Община Макреш не може да възстанови със собствени средства пътя до село Толовица, част от който пропадна от дъждовете миналата пролет. Необходими са 210 000 лева, а собствените приходи на Общината за годината възлизат на около 300 000 лева. Предложение за финасиране на ремонта е внесено в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, но до момента средства не са получени, каза кметът на Общината Иван Каменов.
Той обясни, че Комисията вече е финансирала възстановяването на три улици в Толовица и на пътя за Рабиша. Получени са 120 000 лева, но поради късното финасиране и настъпването на зимата средствата са прехвърелни за тази година.

Няма повишаване на водното ниво на язовирите и реките на територията на общините в област Враца, установи проверка, разпоредена от директора на ОД на МВР комисар Иван Кирилов. От докладите на служителите става ясно, че в община Борован двата язовира- "Гарвански геран" и "Тихият лъг" се изпускат конролируемо през основните изпускатели. На територията на община Хайредин - язовир "Рогозен 1" и язовир "Бързина" преливат през преливниците с около 200 литра в секунда. Проверено е нивото на покачване на р. Скът на територията на град Мизия, както и състоянието на водните басейни в общините Козлодуй, Оряхово и Бяла Слатина. На този етап няма опасност от преливане на язовири и разлив на реки, което да застраши населението на територията на област Враца. Въпреки спокойната обстановка, е създадена организация за денонощно наблюдение на водните нива на реките и язовирите в областта.

Колко и какви видове водолюбиви птици зимуват в язовир "Дъбника" до град Враца и в река Искър по поречието й от с. Лютиброд, общ. Мездра до с. Чомаковци, общ. Червен браг, област Плевен, ще установяват в края на тази седмица експерти от РИОСВ -
Враца, съвместно със специалисти от Българската орнитологична централа, Българско дружество за защита на птиците и Сдружение за дивата природа "Балкани". Мониторингът се осъществява в рамките на 39-то за България среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици. По време на мониторинга експертите ще следят и за наличието на нарушения. В разгара на ловния сезон те ще контролират дали защитени от закона видове птици са обект на ловците. При констатиран обстрел на защитени видове птици, законът предвижда глоба от 100 до 5 000 лева и отнемане на ловния билет, като за малкия корморан се предвижда дори лишаване от свобода до 2 години. През изминали години, експертите са преброявали във Врачанска област над 700 водолюбиви птици, като най-голям брой е установяван от видовете лиски (белочела водна кокошка) и зеленоглави патици, както и отделни екземпляри бяла и сива чапла, голям корморан и звънарка. Преброяването се организира за 39 пореден път в цяла Европа и е официално приета методика за мониторинг в националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. То се извършва едновременно на територията на цяла Европа и се организира от Wetland International.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05