Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Областният управител на Видин Момчил Станков изиска от социалните служби информация за инцидента с починалото момиченце в Дома за медико-социални грижи за деца. Той поиска информация и по случая с намиращата се в затруднено положение Асенка Любчова от с. Върбово. По повод двата тежки социални случая Момчил Станков се срещна с Венци Пасков, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане". По време на разговора стана ясно, че е образувано досъбедно производство по случая с починалото на година и два месеца момиченце. То е било лишено от родителски грижи и поето от специализираните институции като "дете в риск". Областният управител бе информиран, че се полагат усилия за облекчаване на затрудненото социално и здравословно положение, в което се намира очакващата осмото си дете Асенка Любчова от с. Върбово, община Чупрене. За 33-годишната майка и цялото й семейство са осигурени всички полагащи се от държавата социални помощи - детски надбавки, месечни помощи, целева помощ за отопление, интеграционни добавки, както и необходимите за жената в инвалидно състояние медицински помощно-технически средства.   

Министерството на здравеопазването е уведомено за смъртния случай в Дома за медико-социални грижи за деца във Видин още на 7 януари. Министър Петър Москов е разпоредил незабавна проверка от Изпълнителна агенция "Медицински одит" и Регионалната здравна инспекция във Видин, съобщиха от пресцентъра на министерството. Още на следващия ден заместник министърът Адам Персенски е посетил Дома за деца във Видин. Назначена е аутопсия. Резултатите от хистологичните изследвания се очакват до 20-25 дни, съобщиха от министерството.

Среща за санирането на жилищни сгради инициира Община Видин. Срещата се организира във връзка със стартиращата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В нея са поканени да участват домоуправители на такива сгради и всички желаещи граждани. Експерти от общината ще разяснят какви точно са условията според програмата и какви стъпки трябва да се предприемат, за да могат жилищата да се санират, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. Едно от изискванията е в сградата да има най-малко 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Първата стъпка на кандидатстващите е етажната собственост да регистрира Сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост в съответната община и регистър/БУЛСТАТ. За избора на изпълнители, съгласно Закона за обществените поръчки, за осъществяване на отделните дейности и за изпълнение на целия процес по обновяване на сградата, отговаря общината. Програмата предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в допустимите сгради. Срещата ще се проведе на 19 януари, от 17.30 ч., в залата на Общински съвет-Видин.

В Плевен има нова, по-справедлива политика за решаване жилищни проблеми на социално слаби граждани. Това заяви заместник-председателят на Общинския съвет Петя Василева. Тя е председател на постоянната комисия на Общинския съвет в тази сфера.  Общинският съвет е взел решение в бившето общежитие на Спортното училище да се настаняват самотни възрастни хора. Това е част от социалната функция на общината, която помага на такива хора, защото те живеят при добри жилищни условия и плащат наем, който е в пъти по-нисък от свободния, коментира Василева. Комисията е направила реформа и по отношение на общинските жилища, в които се настаняват нуждаещи се. Тя ги е разпределила в четири групи. Да се отдават под наем са определени 603 жилища, като ведомствен фонд са класифицирани 31, за продажба ще може да бъдат предложени 26, а като фонд "Резервен" са определени 6. Две-три от тях са свободни винаги за бърза реакция при бедствия. През 2014 г. 119 граждани, изпаднали в затруднение, са подали молби да бъдат настанени със семействата си в общински жилища. Удовлетворени са половината от тях.

Заместник министърът на младежта и спорта Калин Каменов инспектира докъде са стигнали строително-ремонтните дейности на стадион "Христо Ботев" във Враца, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. До момента е готова дренажната система на целия терен, поставена е автоматична поливна система и е посята тревна настилка. Втори семенен посев ще се направи през пролетта. В секторите Б-1 и Г-1 на стадиона са разрушени старите трибуни и на тяхно място се изграждат нови. В момента се работи по стоманено-бетоновите конструкции, върху които ще бъдат монтирани доставените вече близо 2 000 седалки. Извършва се основен ремонт на административната сграда.

Четири фирми, сред които две с чуждестранно участие, искат да купят терени в Технологичния парк край Монтана, който беше изграден наскоро по проект с европейско финансиране, съобщиха от общината в Монтана. Четирите фирми се занимават с търговия със земеделска техника. Ако терените бъдат продадени, в общинската хазна ще влязат един милион лева и паркът ще бъде зает изцяло. В момента в него са настанени три фирми, които също се занимават с търговия със земеделска техника. Монтана се превръща в един от петте центъра на търговията със земеделска техника у нас. Това осигурява на града нови работни места, обявиха от общината.

От началото на годината, над 13 хиляди души с увреждания вече са без лични асистенти. Проблемът е, че те се финансират с европейски пари, но програмата вече изтече. Очаква се нова да има от април. 13 млн. лв. ще бъдат осигурени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2015 г., за да бъде обезпечено финансирането на социалната услуга "Личен асистент" до стартирането на новите операции по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", реши правителството на вчерашното си заседание. Така финансирането няма да бъде прекъсвано до отпускането на средствата по новата оперативна програма.

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите във Велико Търново проверява кметовете на Видин, Враца и Плевен, съобщи директорът на териториалната агенция Стефан Михайлов. По искане на Държавна агенция "Национална сигурност" и Прокуратурата в момента се извършва ревизия на отстранения от длъжност кмет на Видин и две данъчни проверки на кметовете на Враца и Плевен. Ревизията срещу кмета на Видин е заради несъответствие между подадената данъчна декларация и придобитите доходи и имущество, информира БТА.

На стойност около 20 000 лева в Дирекция "Социално подпомагане" в Мездра са извършени ремонти, като средствата са част от проект за модернизиране на дирекциите в Мездра, Лом и Бяла Слатина чрез Министерството на "Регионалното развитие". Социалните работници се сдобиха с ламинирани врати и ламиниран паркет в тринадесетте помещения, в които е разположена дирекцията, а венецианската мозайка в коридора е полирана. Общо в цялата страна са ремонтирани 89 обекта на 64 дирекции.

Болницата в Монтана приключи годината без просрочени задължения и на печалба, в график се изплащат и възнагражденията на лекарите и медицинския персонал, отчете изпълнителният директор д-р Тони Тодоров. Като успех ръководството отчита, че дори и в трудните месеци, когато доплащането от касата се бавеше с месеци, болницата е останала финансово стабилна, работила е при обичайния си ритъм, не е връщала пациенти и не е въвеждала листа на чакащи. Доставките на медикаменти и храна също са били редовни, въпреки известно забавяне на плащанията към контрагентите по договорите, съобщиха от лечебното заведение.  

Община Мездра ще продължи да бъде управлявана от временно изпълняващия длъжността кмет Николина Кътовска. На извънредната сесия на Общинския съвет тя не събра необходимия брой гласове.

Таксата за битови отпадъци в Мездра се намалява с 30% за сгради и и застроени места на граждани и организации, които се включат в разделното събиране. Промяната е съгласно член 13 от Наредбата за разделно събиране на отпадъците на община Мездра.

Със собствена техника в община Чупрене започнаха да разчистват дървесината, счупена от обледяването в началото на декември. Количествата изпочупуни клони са големи и има опасност от затлачване на речните корита, каза кметът на общината Ваньо Костин.  Падналите клони ще са потенциални бентове при пълноводие на реките, затова община, която през миналата пролет беше в бедствено положение след придошлите води, предприе превантивни мерки. Почистването на речните корита е с багер, който Общината закупи след опасността от наводнение миналата пролет.

По стар стил днес в народния календар се отбелязва Карамановден. На днешния ден празнуват биволовъдите. Биволовъдството е с традиции у нас и държавата трябва да обърне внимание на сектора, убеден е зооинженерът от Враца Йордан Малджански. На празника си от Асоциацията на биволовъдите отчитат ръст в развитието на сектора, заради подпомагането по Програмата за развитие на селските райони. Интересът е по-висок и заради факта, че има търсене на продукцията, а Европейският съюз няма наложени квоти за получаваното мляко.

Днес във Видин бяха наградени децата, участвали в конкурс за рисунки "Влака на сирака", организиран от Дамски лайънс клуб "Вида". Заелите първите три места получиха индивидуални награди. Първата награда си разделиха две деца- третокласник от СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в гр. Брегово и момиче от Центъра за настаняване от семеен тип за деца в Ново село. Всички участници в конкурса получиха подаръци и грамоти.

Тази година титлата "Мис Василица" отиде при 18-годишната Мая Андреева. Дванадесетте претендентки за титлата се представиха пред пълна зала в Драматичния театър. Първа подгласничка на "Мис Василица" стана Велка Тодорова, а третата позиция бе за Наташа Димчева. Наградата на публиката отиде при Анжела Драганова.

В Белоградчик също отбелязаха ромската Нова година. Много музика, танци и млади хора, които показаха великолепни танцувални умения, както в българските народни хора, така и в екзотичните танци, имаше в голямата зала на Младежкия дом. Претендентките за титлата "Мис Василица" бяха дванадесет. Конкуренцията бе изключителна и това наложи участничките в конкурса да дефилират в три тура. Победител стана четиринадесетгодишната Ваня Андреева, с подгласнички Жасмина Альошова и Биляна Калчева.

Във Видин ще бъде почетен денят на св. Ромил Видински. Той е роден на 16 януари във Видин и се явява небесен покровител на древния Бдин и неговите граждани, съобщиха от видинската митрополия. По този повод на 16 януари /петък/ от 09:00 ч. в старинния храм "Св. Петка", гр. Видин ще бъде отслужена тържествена света Литургия. Светата Литургия ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с духовници от Видин. След богослужението ще бъде благословено коливо в памет на светеца. Приканват се благочестивите християни да вземат участие в духовното тържество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30