Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 януари 2015 година

Снимка: БГНЕС


Над 300 души се събраха на протеста срещу спирането на влаковете на железопътната гара в Мездра. Хората са притеснени, че след закриването на пътническите линии, не могат да се придвижват нормално до по-големите административни центрове, както и между малките населени места, където железопътният транспорт е единственият.
"Искаме си влаковете" и "Не затваряйте вратата към Северозапада"- с тези лозунги стотици хора протестираха срещу спирането на 38 влака и планираното закриване на още 90. На протеста присъстваха народни представители, общинари, синдикалисти, бивши и настоящи работници от железниците в Мездра, Горна Оряховица и Бойчиновци и много граждани.
Имаше хора от Видин, Бойчиновци, Монтана и Враца. На протеста бе приетата декларация до транспортното министерство, в която се настоява за оптимизиране на разписанието на БДЖ, съобразно нуждите на хората. Повече влакове няма да бъдат спирани, съобщи по-късно министърът на транспорта Ивайло Московски, ще бъде ревизирано и решението за спрените вече 38 влака. Голяма част от спрените на 12 януари влакове ще бъдат пуснати отново в движение, потвърдха в съобщение от пресслужбата на БДЖ. Графикът за движение на влаковете за 2014/2015 г. ще бъде ревизиран, като ще бъдат взети под внимание обоснованите искания на областните и общински управи в различни региони на страната. За част от спрените влакове няма да има техническа възможност за възстановяване, поради проблеми със състоянието на тяговия подвижен състав и с цел гарантиране на безопасността на осигуряваната транспортна услуга. Процесът по възстановяването на спрените от движение влакове изисква определено технологично време, и това ще бъде факт не по-рано от 1 февруари 2015 г.

Затваряне на участък от път Е 79, заради строителни дейности, ограничи достъпа на хората от три села в Монтанско до областния център. Затворена е отсечката от разклона за Чипровци до разклона за село Клисурица. Потърпевши са жителите на селата Долна Вереница, Горна Вереница и Винище, които вчера спонтанно излязоха на пътя. За да стигнат до Монтана, сега те трябва преминат по обходен път, който ги отдалечава с повече от 50 километра. Проблемът е обсъждан тази сутрин на среща с представители на общинската, областната администрация и фирмата изпълнител на строителните дейности. Не е постигнато решение, каза кметският наместник на Долна Вереница Ивайло Иванов: "Държавата не отпуска пари и не разрешава да се правят обходи. Просто нашите три села са забравени от Господ и от държавата. Има хора, които са минали по обходния път през Кошарник, Студено буче, Доктор Йосифово, Славотин и Клисурица. Казват, че трафикът е натоварен, а пътят е ужасен." Ивайло Иванов каза още, че се обмисля как да бъде изразен протестът, който ще е мирен.

Образувано е досъдебно производство и тече разследване по сигнал, постъпил в Окръжна прокуратура-Монтана. Това каза говорителят на Окръжна прокуратура - Монтана Лили Илиева по повод сигнала на заместник министъра на правосъдието Андрей Янкулов с предложение за извършване на разследване за осъществено насилие спрямо непълнолетни, лишени от свобода в Поправителния дом в гр. Бойчиновци. "Досъдебното производство е образувано в Районна прокуратура, където е отправен сигналът по компетентност. Когато се съберат повече доказателства, ще направим по-подробно изявление, но на този ред и ние не разполагаме с достатъчно данни, за да даваме подробни изявления", каза Лили Илиева.
Срокът за извършване на разследването е два месеца. Последната проверка в Поправителния дом в Бойчиновци е извършена през 2014 година, когато нарушения не са установени. Директорът на Поправителния дом Мими Цочева каза, че ще коментира след приключване на проверката.  

Община Плевен санкционира почистващите фирми, съобщиха от общинската пресслужба. Наказанието е за некачествено изпълнение на дейностите по зимно поддържане при последния паднал сняг по време на Новогодишните празници. Община Плевен налага санкции на ангажираните фирми. За "Инжстрой" ЕООД санкцията е в размер на 22%, за "Чистота" ООД - 10 %, а за "А.С.А. България" ЕООД - 5 %. Глобите се налагат върху финансовото измерение на дейностите за посочения период от договорите с фирмите, уточняват от Общината.

39-годишен жител на Лом с инициали е задържан за срок от 10 денонощия, съобщиха от Областната дирекция на МВР Монтана. На 14.01.2015 г. около 12,00 ч. в двора на детски дом в Лом мъжът в явно агресивно състояние, отправял обиди, закани и заплахи за саморазправа. Чрез използване на физическа сила нанесъл удари в лицето на 19-годишен възпитаник на дома. Заради инцидента от днес е назначена дневна охрана в Дом за деца, лишени от родителски грижи "Милодсърдие" в град Лом. Целта е да не се допуска намеса на външни лица, които влияят негативно на децата, каза кметът на Община Лом Иво Иванов: "Отношението на всички институции в община Лом, в това число и на Общинската администрация, към състоянието и организацията на работа в Дом за деца, лишени от родителски грижи "Милосърдие" е един от основните ни приоритети. След като в последните месеци предприехме конкретни организационни мерки, предприехме и промяна в щатното разписание на дома. От три месеца има реално действаща нощна охрана, а от днес вече функционира и пропускар - дневна охрана, с оглед на това да не се допусне вмешателство на външни лица."

Не проверяват кмета на Враца Николай Иванов, съобщиха от пресслужбата на Община Враца. "Не отговарят на истината твърденията, публикувани в редица медии, че кметът на Враца е проверяван от НАП или друга държавна институция. Този факт може да бъде установен със запитване към Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново или съответната държавна институция", се посочва в съобщението до медиите. В писмо, изпратено до Община Враца, от приходната агенция във Велико Търново уточниха, че инж. Николай Иванов не е бил проверяван от НАП за несъответствие между доходите и имущественото си състояние, в качеството си на физическо лице или кмет, а единствено като Председател на Управителния съвет на ФК "Ботев" Враца, във връзка с данъчна проверка на клуба.

Българската православна църква "Свети Свети Кирил и Методий" в германския град Хамбург дари хладилници, перални, телевизори, матраци и дрехи на пострадалите от наводнението в Берковица на 4 и 5 септември миналата година, съобщиха от местната Община. Дарението бе разпределено между 59 домакинства от Берковица, чиито домове бяха наводнени и много от електроуредите на хората бяха повредени. В края на миналата година община Берковица подпомогна с 10 000 лева четири семейства, чиито общ дом бе отнесен от водната стихия, а чрез БЧК бяха осигурени дарения от електроуреди за останалите пострадали от наводнението, припомниха от общината в Берковица.

160 служители от общинска администрация Монтана ще преминат през различни обучителни модули до есента, съобщи кметът Златко Живков.  Темите, върху които са концентрирани различните модули, са: приложението на Наредбата за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите в държавната администрация; Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси; етика и превенция на корупцията, умения за работа с общинския електронен архив, както и работа в екип.  

Бившият директор на врачанския клон на "Информационно обслужване" АД Диляна Давидкова отново оглави институцията. Тя се завръща в кабинета си след прекъсване от няколко месеца, амбицирана отново работи за авторитета на институцията. Диляна Давидкова е магистър по "Педадогигика" и "Публична администрация", дългогодишен състезател е на врачанския клуб по волейбол "Ботев". В кариерата си Давидкова има и успешен престой в регионалния клон на един от мобилните оператори. Тя е начело на "Информационно обслужване" АД - клон Враца от 2011 г.

Проекти за над 30 млн. лева са реализирани в Лом през миналата година, съобщи кметът Иво Иванов. Подобряването на градската инфраструктура, както и решаването на някои от най-сериозните проблеми на Лом като крайдунавски град, станаха акцент в дейността на общинската администрация още при стартирането на мандата на настоящия кметски екип през 2011 година. Завършено бе изграждането на едно от най-важните инфраструктурни съоръжения за града- Кейовата стена на брега на река Дунав, с което рисковете и неблагоприятните последици от високите речни нива, както и от ерозионното действие на водите на реката, останаха в миналото.

Народният представител Георги Божинов организира приемна на 17 януари /събота/ от 15.00 часа в Хайредин. Срещата е с представители на общината и жители на Хайредин. Поводът за разговора е призивът на жители на общинския център за спешна реакция и предприемане на адекватни действия за спасяване на къщите на живеещите в кварталите по поречието на река Огоста в границите на село Хайредин. Подателите на жалбата смятат, че проблемът с наводняването на къщите е възникнал след изграждането на малка водно-електрическа  централа "Елена".

В галерия "Поломие" в Лом бе открита самостоятелна изложба - живопис и графика на художника Светлозар Янакиев. Ценителите на изобразителното изкуство могат да видят над 70 негови творби. Творецът е известен с популяризирането на красотата на Лом и брега на река Дунав чрез своите графики и живописни платна. В миналото Светли Янакиев е бил доста успешен и търсен като автор на малка пластика. Участва в много градски, областни, регионални, национални и международни изложби и пленери. Проявява специално отношение в графиката към трудната за изпълнение техника "офорт". Носител е на престижни награди за графика от международното биенале в град Велес - Република Македония и регионална изложба в Лом.

Традиционен ежегоден възпоменателен поход организират от Областния съвет на БСП във Видин. Събитието е посветено на паметта на загиналите край видинското село Макреш 17 партизани от отряд "Георги Бенковски". Във възпоменателната церемония ще участва председателят на БСП Михаил Миков. Организиран е транспорт, който тръгва от Видин утре- 17 януари, в 9 часа.

Програмата за патриотично възпитание на област Враца за 2015 г. стартира на 4 февруари в гр. Козлодуй с представяне на художествено-документалният филм "БОТЕВ: От Голгота към Свобода". Стартът на Програмата ще бъде даден от народният представител Красимир Богданов, съобщиха от ВМРО-Враца. Филмът и срещата с творческият екип и актьорите ще се излъчи на същият ден от 18. 00 часа в Дома на енергетика. Програмата за патриотично възпитание е създадена през 2012г. в Община Враца и се осъществява под патронажа на Красимир Богданов. Тя цели да съхранява, запознава и популяризира сред младите хора, традиционните български духовни и културни ценности. Предстои Програмата да бъде представена и в столицата на Европейският съюз - Брюксел. Програмата за патриотично възпитание в област Враца се осъществява под патронажа на народния представител Красимир Богданов.   







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08