Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 януари 2015 година

Клуб Млади възрожденци в Брегово вече има свое знаме
Снимка: Радио ВИДИН
От днес младите възрожденци в Брегово вече имат свое знаме, което бе осветено на тържествена церемония. Клуб "Млади възрожденци" бе открит с изложба на старинно оръжие, носии и униформи от войните, представени от членове на патриотичен клуб "Бдинци"- Видин. Церемонията за освещаване на знамето на клуба започна с изпълнения на Ученически духов оркестър "Иван Бърдаров" и тържествен парад за приемане знамето на клуба. Ръководител на ученическия клуб “Млади възрожденци” е Кирил Кунчев: "Нека да стъпим здраво на гордата ни история и заедно да възпитаме едни достойни, горди и доблестни българи." В своето послание към младите ентусиасти, кметът на общината инж. Милчо Лалов заяви: "Вие сте нашето "утре", затова цялата ни обич и вяра е насочена към вас. Гледайте на света с отворени очи, но търсете, четете нашата история и помнете- бъдещето на България е във вашите ръце, сърце, знания, талант и сила. Носете Брегово в сърцата си!"
Клуб "Млади възрожденци" в Брегово е един от 11-те в област Видин, създаден на доброволен принцип. Клубът в училището в Брегово бе създаден през 2014 година- в деня на Християнското семейство- 21 ноември, по инициатива на Общобългарски комитет "Васил Левски" с председател Васил Василев. След тържествената церемония днес младите възрожденци, техни съученици, гости и граждани играха български хора, след което влязоха в училището, където изслушаха презентация за работата на Клуб "Млади възрожденци" през 2015 г., рецитал по стихове на български поети и възрожденски песни, изпълнени от членовете на клуб "Млади възрожденци".

Еколозите от Община Берковица отправиха апел към собствениците на кучета.
Бездомните кучета са проблем в общината, който стана особено тревожен през последните две-три години. Заради факта, че голяма част от бездомните кучета са били домашни любимци и в последствие са пуснати на свобода, от Общината припомнят Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата. Размерът на годишната такса за куче, която е определена от Общински съвет - Берковица е в размер на 10.00 лева. Всички собственици на домашни кучета, които все още не са регистрирали в Общинска администрация-Берковица своя домашен любимец и не са заплатили такса "куче", трябва да направят това до края на месец март 2015 г.

За второто полугодие на 2014 година Общинският съвет в Мездра е провел 7 редовни заседания, на които са взети 82 решения, само 3 от тях са оспорвани.
Похвално е участието на общинските съветници в заседанията, което е 96%, а провалено заседание няма. Най-важните решения според отчета са: приемането на Интегриран план за градско възстановяване 2014 - 2020 година, Годишната програма за управление на общинската собственост, Годишна програма за закрила на детето и даването на съгласие за кандидатстване по различни проекти.

Жителите на видинското село Воднянци са притеснени, че ще останат без жп гара.
Ако се стигне до закриването й,  съседните села Карбинци, Костичовци и Ярловица също няма да имат достъп до железопътния транспорт. Кметският наместник на Воднянци Мария Лозанова обясни, че засега официална информация за закриването на гарата няма.
Жителите на Воднянци са подкрепили и подписката, която се събира срещу спирането на влакове в страната. След 12 януари те могат да пътуват до София само сутрин и вечер. Два пъти в седмицата в селото идва автобус.

2834 здравноосигурени лица от общо 188 725 с избор на личен лекар на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през декември 2014 г
. За сравнение броя на лицата, извършили смяна на личния си лекар през юни 2014 г. е бил 3969 души. Това показват данните, обработени от интегрираната информационна система на РЗОК-Враца. Най-честите причини за смяна на личния лекар в област Враца са: неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, недоволство от качеството на медицинското обслужване и др. По последни отчети за Враца лицата с непрекъснати здравноосигурителни права към края на 2014 г. са 151 105, а неосигурените - 37 620 души.

2 272-ма са задължително здравноосигурените лица, които са направили преизбор на общопрактикуващ лекар през месец декември 2014 г. в област Видин. Това съобщиха от Районната здравноосигурителна каса. Това е с 659 лица повече в сравнение с предходния период за регламентиран преизбор на личен лекар, който е месец юни, когато 1 613 здравноосигурени са сменили лекаря си.

25-годишният Деян Неделчев ще лежи в затвора 5 години заради това, че на 1 май м.г. подпали депо с тръби от проекта за воден цикъл на Враца. Съдия Иван Маринов присъди обвиненият като изпълнител на огнения ад да изтърпи 7 години и половина, но заради желанието на адвоката на Неделчев делото да се гледа по съкратената процедура, присъдата беше намалена с една трета. Така подпалвачът Неделчев ще излежи 5 години, като това ще стане не в затвор, а в затворническо общежитие от открит тип и общ режим.

Три хрилни мрежи с обща дължина от 300 метра са извадени от водите на язовир "Огоста" в Монтана. Проверката е била рутинна в района на село Благово, уточняват от Агенцията по рибарство. Уловената в мрежите риба - 7 кг каракуда и 2 кг платика, е върната обратно във водите на язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

Държавен куклен театър - Видин получи номинация за наградата "Икар" на Съюза на артистите в България. Номинацията е за актьорския ансамбъл в спектакъла "Бременските музиканти" по Братя Грим с режисьор Димитър Димитров и е в категорията "Индивидуално постижение в кукленото изкуство". Номинацията е за актьорите Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Христо Иванов и Александър Томов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48