Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 януари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

От 1-ви февруари БДЖ възстановява 33 влака от спрените 38. Ръководството на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ревизира графика за движение на спрените влакове по нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. 30 от композициите ще се движат по пълния си маршрут. От другите 10, които бяха със съкратен маршрут, ще бъдат напълно възстановени осем. По технически причини и съгласуване с местните власти няма да се движат само пет влака. Междувременно ръководството на БДЖ продължава със срещите по места с кметовете, за да се изготви график за движение, който да отговори на конкретните нужди на хората, съобщиха от Министерството на транспорта. Влаковете ще бъдат включени в графика за движение от 1 февруари 2015 г. Ще бъдат възстановени спрените влакове по направленията Видин- Мездра, Враца- Мездра, Бойчновци- Монтана и Брусарци- Лом.

Реакторите в АЕЦ "Козлодуй" могат да работят поне с 20 години по-дълго от планираното, показват предварителните проверки за удължаване на експлоатацията на Пети и Шести блок, които оповести председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Проектният срок на експлоатация на двата блока изтича през 2017-а и 2021-ва година. Консултантът по проекта за оценка на ресурса "Уорли Парсънс" извършва оценка на подадената от АЕЦ "Козлодуй" документация. Резултатите от първия етап на обследване на състоянието на реакторите показва, че остатъчният ресурс на съоръженията отговаря на изискванията за удължаване на лиценза на експлоатация поне с още десет години. В ядрения регулатор очакват още няколко документа, за да издадат разрешение за изграждане на площадка за Седми реактор в атомната централа, след като и експертният съвет на Министерството на околната среда и водите одобри оценката за въздействие върху околната среда. Агенцията е издала и два лиценза за извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения на спрените Първи и Втори реактор.

Областният управител на Видин Момчил Станков се срещна днес с представители на Регионален офис за трансгранично сътрудничество- Кълъраш. "Приветствам стартиралия диалог за партньорство по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. От страна на Областна администрация Видин ще получите пълно съдействие, както и всички потенциални партньори по европейски проекти. Надявам се кметовете от региона също да бъдат активни", каза Момчил Станков. На срещата в кабинета му днес присъстваха и заместник областните управители Огнян Ценков и Любомир Низамов. "Има много голям интерес към програмата и конкуренцията ще бъде много силна", коментира Николета Минку, изпълнителен директор на румънския регионален офис. Тя съобщи, че в началото на март мониторинговият комитет ще се събере на заседание в област Видин, а до края на същия месец ще бъдат публикувани първите покани за кандидатстване по програма "Интеррег V-A Румъния-България". Под това наименование ще стартира трансграничната програма, която се очаква до края на февруари да бъде одобрена от Европейската комисия. Приоритетните направления, по които ще се финансират проекти, са транспорт, околна среда, превенция и защита при бедствия, квалификация и заетост и административен капацитет.  

175 000 лв. са предвидените капиталиви разходи за 2015 година, които ще се реализират със собствени средства и със средства по европейски програми в община Белоградчик. Предстои да бъдат подменени водопроводите на 4-5 улици в града. Ще бъдат асфлтирани и улици, които не бяха заложени в изминалата година. За бул. "Съединение" е предвидено и разполагането на атракциони. Ще се подмени водопроводната мрежа в четири села, а село Праужда ще черпи вода от стакевския водопровод преди да бъде свързан с централния водопровод. Ще се реши и въпросът с питейната вода на село Салаш. Предстои  и основен ремонт на площад "Възраждане". По проект за трансгранично сътрудничество ще се ремонтира летният кинотеатър "Гъбите", за да се използва пълноценно за културни мероприятия.

Тонове с отровни пестициди продължават да лежат под открито небе и застрашават от екологична катастрофа няколко населени места. Материалите са "складирани" в обект край врачанското село Косталево. Имотът е частна собственост, а необходимите грижи за цялостното обезопасяване на района не се полагат, алармираха общински съветници от Враца. Проблемът потвърди за Радио ВИДИН и кметският наместник на Косталево, Невена Цекова. В средата на миналата година швейцарска фирма е извършила инвентаризация на склада. По време на огледа е установено, че там се съхраняват 250 тона гранулирани препарати и отрови, и около 25 тона течни инсектициди.

Безработните във Враца са намалели в последния месец на миналата година, отчетоха от бюрото по труда, което брои хората без препитание в общините Враца и Криводол. 115 души по-малко е имало на трудовата борса през декември, в сравнение с ноември, което се равнява на намаление от 0.32% от общо 4 873-има без постоянни доходи в двете общини. Ако за Враца процентът на безработните е 11.37 на сто, то в Криводолско процентът на нямащите работа е в съотношение 1:1 или 45.06%. В общините Хайредин, Борован и Бяла Слатина ситуацията с намирането на работа е най-зле. В Хайредин 74.26% от трудоспособното население е без постоянни доходи, което означава, че на всеки четирима, само един работи някъде. В Борован този процент е 66.46%, а в Бяла Слатина - 41.97%. Един на всеки трима е без работа в общините Оряхово /30.56%/, Мизия /28.31%/ и Роман /29.27%/, докато в Козлодуй и Мездра процентът на безработните е около 16-17 на сто. За област Враца средното ниво на безработица е 20.90%, което е почти двойно за равнището в страната, което за декември е било 10.77%.

Асоциацията на българските села проведе във Видин семинар-дискусия под надслов "Българското село - бъдещето е в наши ръце!". Експертите разясняваха на земеделски производители от региона начините за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони през новия програмен период. По една от мерките в програмата е предвидена възможността за създаване на мобилни фермерски магазини, каза Борислав Борисов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските села. Фермери от региона проявиха интерес към мобилните магазини, където ще могат да пласират собствената си продукция и така на пазара ще имаме продукти, произведени с български суровини. Първите мерки по новата Програма за развитие на селските райони се очаква да бъдат отворени в края на третото тримесечие. Окончателният вариант на Програмата се очаква да бъде одобрен в средата на годината от ЕК.

Над 40 домоуправители се отзоваха на Информационната среща, организирана от Община Мездра във връзка със старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. На нея вр. и. д. кмет на Община Мездра инж. Николинка Кътовска направи разяснения за най-важните моменти в програмата, която предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради. Гражданите зададоха актуални въпроси, свързани с участието в програмата за безплатно саниране на сградите. Информационна брошура за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, проект на Методически указания за изпълнение на програмата и необходимите образци на документи за кандидатстване може да намерите на интернет страницата на Община Мездра, информират от общинската пресслужба.

Видин е далеч от обявяване на грипна епидемия. 144 случая на грип и Остри респираторни заболявания отчитат от Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица. Заболеваемостта е обичайната за сезона, съобщи д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в инспекцията. Не е достигнато предепидемично ниво, което се отчита при 170 заболели на 10 хиляди души население. За видинска област грипна епидемия се обявява при заболели 260 на 10 000 души. В момента е късно да се поставят противогрипни ваксини, защото няма време да създадат устойчивост на организма срещу грипа. "В аптечната мрежа се търсят повече медикаменти, засилващи имунитета", каза магистър фармацевтът Зоя Василева. Често и самите фармацевти съветват хората да отидат на лекар, ако не последва подобряване на състоянието им, каза още Зоя Василева.

Георги Врабчев е новият директор на Младежкия дом във Враца. Георги Врабчев е режисьор, създател и ръководител на Младежка театрална формация "Темп" към Младежкия дом в града под Околчица. Той е основният организатор на Международния фестивал на аматьорските театри "Време", който се провежда на всеки две години. Миналата година Врабчев беше сред инициаторите за учредяването на нов културен форум, който беше проведен край неолитното селище до село Оходен. Досегашната директорка на Младежкия дом Ваня Иванова, която в продължение на 32 години беше начело на културната институция, излезе в заслужен отдих.

Задържани са жителка на Лом и пакистански гражданин, подпомагали чужденци да пребивават на територията на страната в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на МВР. Работа по случая полицаи от столичното Пето РУ, съвместно със служители на ГД "Гранична полиция", започнала на 26 декември. Тогава, на паркинг до жилищен блок, в ж.к. "Сухата река" в София, полицейски екип установил в паркиран автомобил "Мицубиши Паджеро" 12 чужди граждани, по думите им - от Пакистан и Афганистан. Шестима от тях не представили никакви документи за самоличност и обяснили, че предишния ден са преминали незаконно българо-турската граница. Останалите шестима показали временни документи за пребиваване в различни центрове в страната, но не и такива от столицата. В хода на проведеното разследване полицаите и граничарите тръгнали в следите на 35-годишен пакистанец с отказан статут на бежанец, пребиваващ на територията на Лом, и 35-годишната българка Ц.А., жителка на града. Изяснено било, че с користна цел двамата противозаконно подпомогнали 12-те преминали през границата чужденци да пребивават на територията на страната в нарушение на закона. Организирали транспортирането им до София, настаняването им в квартири, както и откарването им с автомобил до границата на страната със Сърбия. На 20 януари българката и пакистанецът били задържани в Пето РУ за срок до 24 часа. След доклад на събраните по случая материали в Софийската районна прокуратура, на Ц.А. и 35-годишния чужденец е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 281 от НК. За представен пред органите на реда неистински пакистански паспорт мъжът е с повдигнато обвинение и по чл. 316 вр. чл. 308, ал. 2 от НК. И на двамата е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.

Над 2 килограма наркотици иззеха служителите на реда от 26-годишен видинчанин. Полицейски служители спрели за проверка и обискирали мъжа. У него открили найлонов плик с около 10 грама канабис. В квартирата му във Видин са открити още около 2 грама канабис, амфетамин, две електронни везни и машинка за ронене на канабис. При последвало претърсване в дома на родителите му във видинското село Връв, са открити още около 2 кг. канабис, пушка с неустановена марка и патрон. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР във Видин.

През миналата година броят на пътно-транспортните произшествия в Монтанско е нараснал значително, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. За последните 12 месеца в региона са станали 55 тежки катастрофи с 20 убити и 59 ранени, докато през 2013 година броят на тежките катастрофи в региона е 47, загиналите са 9, а ранените - 47 души. Броят на леките катастрофи също е увеличен - за годината те са 674, а в сравнение с 2013 година са повече със 72. Основна причина за тежките транспортни произшествия е движението с несъобразена скорост, следват отнемане на предимство и внезапна промяна на посоката на движение. За констатирани нарушения на правилата за движение по пътищата през миналата година пътните полицаи от Монтанско са съставили на шофьори 5717 акта и 4714 фиша. Най-много от тях са за превишена скорост, следват неправилно паркиране, шофиране без предпазен колан, нередовни пътни документи и т.н. Към края на годината шофьорски книжки в Монтанско имат 67 401 души, като в сравнение с предишната година броят на водачите е намалял с 1148 души, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.

496 пътнотранспортни произшествия, с 10 жертви и 87 ранени са регистрирани на територията на област Видин през 2014 година, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. През 2013 година броят им е бил по-малък- катастрофите са били 434, с девет загинали и 85 ранени. 12 336 нарушения констатирали пътните полицаи при проверки по пътищата в област Видин през 2014 г. Броят на съставените актове е 3 725, а на наложените глоби по фиш- 6 112.

В читалище "Просвета" Мездра бе открита изложба на един от големите наши съвременни художници- Божидар Хаджистоянов. Той гостува в Мездра с репродукции от своята богата колекция. Божидар Хаджистоянов завършва живопис във Великотърновския университет през 1976 г. Участва в национални и международни художествени изложби. Лауреат е на престижни международни призове. Негови творби са притежание на колекционери от цял свят. Изящни сезонни пейзажи с морски, селски и градски мотиви и много цветя ще очароват посетителите.
   
ВМРО организира възпоменание за жертвите на англо-американската бомбардировка на Враца. На 24-ти януари преди 71 години, по време на Втората световна война, американски самолети изсипват над 380 бомби над град Враца. Изминали са десетилетия от бомбардировките. Малцина са живите свидетели. Малко са врачаните, които знаят историята на този страшен ден. Но въпреки времето, тази дата остава завинаги в историята на Враца, като едно от най-големите бедствия сполетели града. ВМРО-Враца организира възпоменание за загиналите- пред паметника на загиналите врачани във Втората световна война и жертвите на англо-американската бомбардировка на града, на бул. "Никола Войводов" в 17.00 часа, на 26-ти януари (понеделник).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39