Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 януари 2015 година

2
Станислав Генчев връчи на кмета инж. Георги Стоенелов ключовете от пожарен автомобил за доброволното формирование в Ново село
Снимка: Радио Видин

Победителите в областния етап от ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" получиха грамоти от директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин инж. Станислав Генчев. Комплексен победител в подраздел "Ръководни служители в различни направления на дейност" е Пламен Петров- началник на РСПБЗН-Белоградчик. На 1 октомври м.г., при взрива в завода край с. Горни Лом, Пламен Петров с риск за живота си, заедно със свои колеги и представител на предприятието, навлизат в периметъра на обекта. Целта им е разузнаване на място, а при възможност- спасяване на пострадали. В конкретната ситуация Петров проявява изключителен героизъм, за което е награден от министъра на вътрешните работи с почетно отличие на МВР "За доблест и заслуга" ІІІ степен. В направление "Контролна дейност", подраздел "Младши изпълнителски състав" победител е Николай Белев- младши инспектор I степен в РСПБЗН-Кула. В направление "Пожарогасителна и спасителна дейност", подраздел "Младши изпълнителски състав" победител е Ивайло Стоянов- водач на специален автомобил, пожарникар в РСПБЗН Кула. На днешната церемония грамоти получиха и служители от Регионалната противопожарна дирекция, участвали активно в аварийно-възстановителните дейности при кризисната ситуация през декември м.г. През последния месец на 2014-а  обледяването предизвика прекъсване на електрозахранването в населени места от региона. С "Писмена похвала" за висок професионализъм и постигнати резултати в работата са наградени 12 служители, работили денонощно на терен. В края на церемонията Станислав Генчев връчи на кмета на община Ново село инж. Георги Стоенелов ключовете от пожарен автомобил за нуждите на доброволно формирование "Защита при бедствия" в общината. Със заповед на министъра на вътрешните работи безвъзмездно се прехвърля правото на собственост на пожарния автомобил, който от днес ще ползват местните доброволци.

Ден преди 80-годишния юбилей на Българското национално радио, Министерството на отбраната награди БНР с почетен плакет за проявен висок професионализъм в областта на журналистиката и за обществена ангажираност към актуални проблеми  и отразяването им в национален ефир. Наградата получи  генералният директор на радиото Радослав Янкулов от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. "В исторически план, най-старата и най-значима медия БНР е отразявала по един изключителен начин събитията в нашата страна. В условия, включително и на бойни действия там, където българският войник е имал участие, това е отразявано по един начин, даващ възможност за гордост и признание за усилията, които полагат нашите бойци", заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На тържествената церемония в гербовата зала на министерството, вицеадмирал Николов благодари на БНР за издигането авторитета на хората на изкуството и за безпристрастното поднасяне на новините. Генералният директор на Радиото Радослав Янкулов заяви, че и Българската армия и радиото нямат загубени сражения. По думите му, това се дължи на приоритетите, символите и правилата, които са еднакви за хората в армията и в БНР. От Министерството на отбраната отличиха още кореспондента на БНР във Варна Даниела Стойнова за отразяването на проблемите на града и на българската армия.

Нов финансов инструмент ще допринася за изпълнението на приоритетите на Дунавската стратегия в рамките на настоящия програмен период. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. В Стратегията участват всички страни по поречието на Дунав, като 5 от тях са в етап на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Четирите основни стълба на Стратегията са свързани с подобряването  на инфраструктурата и транспортните връзки по реката, качеството на водите и опазване на биоразнообразието, повишаване на конкурентността и административния капацитет. Новият финансов инструмент, чрез който ще бъдат финансирани проекти, подкрепящи изпълнението на Стратегията е Програма за транснационално сътрудничество "Дунав", която се очаква да бъде одобрена от Европейската комисия през тази година. Предстои Министерство на транспорта да подаде апликационна форма по програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България за финансиране на предпроектните проучвания за изграждането на трети мост между двете страни над река Дунав. Към момента са изготвени анализи, обосноваващи необходимостта от изграждането на нови мостови съоръжения, информират от пресслужбата на МРРБ.

През миналата година горските инспектори са направили над 2700 проверки във Видинска област и са съставили над 370 акта. Инспектори при Регионална дирекция по горите- Берковица са съставили 164 акта, инспекторите при Държавно горско стопанство-Видин- 78, инспекторите при Държавно горско стопанство-Белоградчик- 122, инспекторите при Държавно горско стопанство- Чупрене- 10 акта. Това стана ясно на провелия се Областен консултативен съвет по земеделие и гори, под председателството на областния управител на Видин Момчил Станков. На срещата бе направен анализ на състоянието и опазване на горските територии в област Видин през 2014 година. През 2013 и 2014 година са отнети лицензите на 7 лесовъди, регистрирани в публичния регистър на Изпълнителна агенция по горите. От влизане в сила на Закона за горите през 2011 година до момента няма нито един съставен акт от кметовете на населени места. До края на 2014 годината общините, собственици на гори, трябваше да определят формата на управление. Общините Белоградчик, Чупрене, Бойница и Брегово имат изградено структурно звено в общинска администрация и назначени регистрирани в публичния регистър на Изпълнителна агенция по горите лесовъди. Останалите 7 общини нямат изградена структура и назначени лесовъди.

През миналата година служителите на общинската администрация в Монтана са обработили 29 904 преписки на граждани. Средно по 15 клиенти са обслужвани на час в Центъра за услуги и информация на гражданите, съобщи директорът на дирекция Административно и правно обслужване на населението Антоанета Коцина. В касата за миналата година са събрани над 873 000 лева.

За 27 януари е насрочено делото по искането за отмяна на отстраняването от длъжността кмет на Видин на Герго Гергов. Това съобщи председателят на Окръжния съд във Видин съдия Васил Василев. "По постъпилото искане на адвокат Соня Иванова, защитник на кмета на Видин Герго Гергов, във Видинския окръжен съд беше образувано частно наказателно дело №14 от 2015 година. През програмата за случайно разпределение за докладчик беше определена съдия Анета Петкова. Същата е насрочила делото за разглеждане в съдебно заседание на 27 януари от 14,30 часа", каза съдия Васил Василев. Припомняме, че Състав на Софийския апелативен съд отстрани Герго Гергов от длъжността кмет на Видин през август миналата година, с мотива, че има опасност да попречи на обективното разследване.

Смениха заместник-председателите на Врачанския окръжен съд. Решението за това взе на петъчното си заседание Висшият съдебен съвет, а номинациите направи председателят на Врачанския окръжен съд Надя Пеловска. Така на местата на досегашните нейни заместници Татяна Александрова и Росица Иванова сядат Веселка Иванова и Евгения Симеонова. Магистратът Веселка Иванова е от наказателното отделение на Окръжния съд. В структурата на съдебната система е от 2000 г. Започва като районен съдия в Бяла Слатина, а 6 години по-късно е назначена във Враца. Съдия Евгения Симеонова е от гражданското отделение на Окръжния съд. Юридическият й стаж започва през 1996 г. като младши съдия в Окръжен съд - Враца. През 2010 г. тя беше отличена за успешното приключване на делото срещу Йордан Тонов, популярен повече като Данчо Пръча, за имущество, придобито по престъпен начин, заведено от комисията „Кушлев”. Процесът приключи в полза на държавата за отнемане на имущество в размер на повече от 1 200 00 лева, а тя получи приз, който се дава в памет на италианския съдия Джовани Фалконе.

Консултативният съвет по туризъм към Община Белоградчик проведе своето първо за годината заседание. В него взеха участие и представители от Видин- епископ Поликарп Белоградчишки, Валя Андреева от Асоциацията на екскурзоводите и Ефтим Стефанов от Агенцията за регионално развитие и бизнес център. Присъстваха също представители на къщите за гости, които са изготвили пакет с туристическа оферта, която да се предлага в туристическите агенции. Председателят на Съвета Росен Младенов направи отчет на извършените дейности през 2014 година. Седем са участията на представители на Общината и на къщите за гости в туристически изложения и борси както в България, така и чужбина. Отбелязани бяха участията във фестивала "Златни дни", в учебното пътуване в района на гр. Амстердам, Холандия и гр. Линц, Австрия, както и възобновеният след прекъсване от 35 години мотокрос в града. Издадени са много нови рекламни материали, преведени са беседите в историческите обекти на няколко езика. Росен Младенов направи и кратък финансов отчет.

Във връзка с провеждащ се открит конкурс за проект, с предмет: "Идеен проект за реконструкция на Централна пешеходна зона на гр. Враца", представените в процедурата идейни концепции за визията на централната градска част са изложени във фоайето на Градска концертна зала в сградата на Община Враца, ул. "Стефанаки Савов" № 6, съобщават от общинската пресслужба. Съгласно конкурсната програма, един от показателите за оценка на проектите е Публично оценяване от населението, поради което всеки гражданин, желаещ  да участва в оценяването на проектите в конкурса, може да гласува за предпочитания от него проект в периода от 28.01.2015 г. до 30.01. 2015 г., от 10:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 19:00 ч., уточняват от Община Враца.

В Плевен и региона е обявена грипна епидемия. Това съобщи епидемиологът д-р Бонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция. От понеделник до края на седмицата се спират учебните занятия. В детските заведения се засилва "филтърът", за да не се приемат заболели деца. В болниците се спират плановите операции и свижданията, прекратяват се женските и детски консултации. Средната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в момента е 269 на 10 хиляди. Прогнозата е, че в следващите дни ще бъде достигната епидемичната стойност /309 на 10 хиляди/, затова Областната оперативна група е решила да обяви грипната епидемия. Ситуацията на грипна епидемия започва от 26 януари и ще продължи до падане на заболяемостта под епидемичната, уточни д-р Бонев. Здравните власти настояват болните да се обслужват по домовете.

Районната здравноосигурителна каса във Враца стартира процедура по прием на документи за сключване на индивидуални договори с изпълнителите на медицински и дентални дейности за работа през 2015 година. Крайният срок за подаване на документи от лечебните заведения е 30-дневен, считано от 1 януари 2015 година, съобщиха от Касата.

В събота, 24 януари, във Враца ще бъдат почетени жертвите от бомбардировките над града, станали на същата дата през 1944 година, съобщиха от Общината. Възпоменанието ще започне в 10.30 часа в храма "Св. Възнесение", където ще бъде отслужена панихида за загиналите граждани. След това ще бъдат поднесени цветя пред Мемориала на загиналите, намиращ се на бул. "Никола Войводов". Поканени да участват във възпоменанието са всички врачани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58