Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 януари 2015 година

Снимката на деня
Снимка: Ваня Минева


Величкият епископ Сионий е носителят на ежегодната награда на Регионалния пресклуб на Българската телеграфна агенция във Видин "Бялата птица". Отличието се дава за обществен принос. Връчи го генералният директор на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, в присъствието на журналисти, народни представители, представители на местната власт, гости. След като получи красивата статуетка, Епископ Сионий предаде отличието в ръцете на Видинския митрополит Дометиан, с пожеланието "Бялата птица", символ на доброто начало, да остане във Видин. "Наградата трябва да остане при Негово Високопреосвещенство Дометиан, защото той е моят духовен баща във вярата", обясни Епископ Сионий.

За първи път образованието се разписва като национален приоритет и интересът на децата е поставен на първо място. Това заяви заместник министърът на образованието и науката Ваня Кастрева по време на обсъждане на проекта на Закон за предучилищното и училищното образование във Видин. Тя посочи също, че в документа за първи път от 2008 година се говори за усъвършенстване на принципа на делегираните бюджети. "Финансирането трябва да бъде обвързано с качеството на образованието, което даваме", заяви Ваня Кастрева. Тя изрази надежда, че новият закон ще бъде факт до лятната ваканция на депутатите. Учители и директори поставиха въпроси и направиха предложения, свързани със санкциите за родители, чиито деца не посещават редовно училище. Обсъдени бяха единните разходни стандарти за издръжка на един ученик, както и стандартите за хранене на децата. Дебатирани бяха текстовете, касаещи създаването на центрове за личностно развитие, както и бъдещето на Ресурсните центрове. Идеята на закона е да съгражда, а не да руши, заяви заместник министър Кастрева по повод промените, засягащи ресурсните центрове в страната.

Световната здравна организация препоръчва на производителите на ваксини какви щамове да включат в състава на противогрипните ваксини. Точно кой щам ще бъде пребладаващ става ясно, когато започнат заболяванията. "През изминалата седмица от 23 проби в Националната потвърдителна лаборатория по грип и ОРЗ, положителни са 4. Всичките 4 са положителни за грип тип "А". Три от тях са положителни за щам "Тексас" и една за щам "Калифорния", които са включени в състава на противогрипните ваксини, и колкото и да е настъпила изменчивост в щама, смятам, че ваксината би помогнала в голяма степен. В щам "Тексас" има настъпили изменения и не е точно това, което го има във ваксината, но така или иначе са включени и другите два щама, така че би предпазила от заболяване", коментира д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин. За да не се заразим с грип, желателно е да се избягват контактите с много хора и най- вече с болни хора, съветва д-р Пепа Цветанова. Когато човек е болен, трябва да си стои вкъщи, за да мине болестта по-бързо и да не се стигне до заразяване на други хора. Важно е и укрепването на имунитета и на защитните сили на организма със спорт, разходки на открито.

Проектобюджетът на община Мездра за 2015 г. бе основната тема, която дискутираха участниците в първия за тази година Ден на кмета, организиран от общинската администрация. Това съобщава Мирослав Гетов от местната управа. Вр. и. д. кмет на Мездра Николинка Кътовска запозна кметовете и кметските наместници на 27-те села в общината с параметрите на Бюджет 2015. Представена бе Инвестиционната програма на Община Мездра за тази година. Тя включва изпълнението на 35 обекта на обща стойност над 3 525 000 лв. Сред тях са доизграждане на Многофункционална спортна сграда в Мездра по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" (2 433 000 лв.), ремонт с целева субсидия и собствени средства на 17 улици в с. Кален, Крета, Лик, Зверино, Люти брод, Ослен Криводол, Елисейна, Моравица и др. (390 000 лв.), ремонт на Кметство Зверино (120 000 лв.), изграждане на подпорна стена в с. Оселна (29 000 лв.), ремонт на покрива на Бизнес инкубатор- Мездра (25 000 лв.) и ремонт на 6 отсечки от IV-класна пътна мрежа: Горна Кремена - Върбешница - Враца, Боденец - Крапец, Зверино - Оселна, Боденец - Върбешница, Зверино - Игнатица и Люти дол - Типченица (на обща стойност 360 000 лв.).

Бюрото по труда в Мездра отчита намаление на безработните с 64 души в края на декември 2014 година спрямо предходния месец. Техният брой е 1 249 или 13.18 на сто от работоспособното население. Броят на мъжете и жените без препитание е почти изравнен, като най-много са безработните в предпенсионна възраст със средно образование. 19 нови работни места извън програмите са обявени през декември, като от тях 6 са в частни фирми. 124 безработни са започнали работа, от които 104- със съдействието на Бюрото.  344 души са намерили препитание по програми и мерки за заетост, 19 от тях са на първичния пазар.

Тежката битка на арендаторите с подгизналата земя продължава в община Мездра. Над 3 700 декара царевица все още не е прибрана от полето, като вече се прибягва до ръчното й събиране. От рекултираните над 11 700 декара са прибрани около 8 822 тона или средно по 750 килограма от декар. Слънчогледът от засетите 13 100 декара вече е прибран, като пропаднали от наводненията площи са 623 декара, а средният добив е 200 килограма от декар. Засетите с пшеница площи са 12 100 декара, предсеитбена подготовка- торене, е реализирано на 16 200 декара, а дълбока есенна оран само на 7 800 декара. И с просто око се виждат хилядите необработени декари земя и никой не знае какво ще се случи с тях. Няма нито един декар засят с ръж, ечемик, тритикале и маслодайна рапица.

Два язовира в община Враца ще бъдат временно изведени от експлоатация, съобщават от местната управа. Мярката е за водоемите "Сухия скът" и "Девене", чиито съоръжения са в тежко състояние. Разпореждането за извеждането им от експлоатация е на Министерството на околната среда и водите и процедурата вече е стартирана от Община Враца. Това съобщи днес заместник кметът Николай Йорданов на среща с кметовете от селата в региона. На редовното месечно заседание бе обсъдено състоянието на язовирите, реките и речните корита в общината. По време на дискусията стана ясно, че в почти всички села е необходима техника, за да се почистят речните корита, да им се направи разширение или дооформяне. Непочистени речни корита има и извън селата Оходен, Лиляче и Голямо Пещене, за които кметовете са подали сигнали в областна администрация.

Земеделска земя на територията на община Димово се разкопава, за да се вадят стари кабели и скрап. "Съгласно Закона за опазване на земеделските земи ние нямаме никакви правомощия. Аз съм осъществил вече връзка с кмета на Димово, за да може да си определи хора, които да вземат отношение по административен ред. Защото ние установяваме самоличност, намираме парчета скрап, каруците, но до тук", съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Видин Константин Джунински. Кметът на община Димово Лозан Лозанов каза, че знае за проблема: "Копаят за стари кабели. Ние без полицията не можем да направим нищо. Аз как да ги глобя като те нямат с какво да си вземат примерно хляб. Как да го направя?" За разкопаването на земеделски земи с цел кражба на стари кабели и скрап директорът на ОД на МВР във Видин Константин Джунински е уведомил и кметовете на другите общини във Видинска област.

Кметът на Криводол Петър Данчев обяви, че гражданската позиция на хората от града и останалите населени места е убедила управляващите да върнат спрените на 12 януари влакове. Градоначалникът коментира, че за повечето хора в общината, железопътният транспорт няма алтернатива и затова е доволен от възстановяването на старото разписание от 1 февруари: "Благодарение на кметовете на населени места от община Криводол и на околните села, успяхме да се преборим. Ние нямаме друга възможност за транспорт в посока към Враца- знаете, че пътят е в окаяно състояние и спирането на влаковете остави под въпрос придвижването на стотици. Радвам се, че на най-високо ниво се взе решение за връщането на влаковете..."

Продължава благотворителната кампания за набиране средства за лечението на 15-годишния ученик от Професионалната гимназия по транспорт в Плевен Антонио Николаев Антонов. Несъстоялият се концерт в края на 2014 година ще се проведе на 29 януари /четвъртък/ от 18.00 часа в зала "Катя Попова", съобщават от Общината. 105 хиляди евро са необходими за присаждането на стволови клетки на страдащия от церебрална парализа Антонио в град Москва.

Детски хирург започна работа в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом. Това е д-р Нанко Червеняков. Преди да дойде в Лом, той работи в столичната Университетска болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". "Аз се гордея, че съм българин и никога не съм забравял това. За всяко нещо си има време- аз попрехвърлих малко годините и вече не съм подходящ за работа там, където отиват младите и където ще успеят- на Запад", каза д-р Нанко Червеняков пред сътудника ни Владимир Недев. Децата често боледуват от възпаление на белите дробове и техните усложнения, а напоследък са зачестили злокачествени заболявания. "Тава се дължи на много фактори, според мен. На първо място това е динамиката, която се появи в нашия живот, свързана със стреса и дори децата го изпитват с това ставане рано да ходят на ясла и детска градина, на училище. Не бива да забравяме и влиянието на околната среда. Доста се повишиха туморните заболявания в периода след Чернобил. И третият фактор е свързан с това какво ядем и какво пием", обясни детският хирург.

Самоосигуряващите се хора могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари, напомнят от Националната агенция по приходите (НАП). Те задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство". Самоосигуряващите се могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица). Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. "майчински" при бременност и раждане). Видът на осигуряването на самоосигуряващите се хора може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в териториалната дирекция на НАП. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване. Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез пълномощник, или по пощата с обратна разписка.

Зеленият  3 D Екобус - "Летящата класна стая" на ЕКОПАК ще посети община Берковица на 27-ми януари 2015 г. Всички ученици от 1-ви до 4-ти клас и децата от предучилищните групи в детските градини ще могат да получат своя интерактивен урок по разделно събиране на отпадъците, опазване на околната среда и грижа за природата. Над 88 000 деца от 450 училища и детски градини са обучени в 3 D Екобуса на ЕКОПАК до момента. Тази инициатива е част от образователно-информационните кампании на ЕКОПАК за популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки в общините. Тя цели да развие у децата положително мислене и отговорно отношение към околната среда и спестяването на природни ресурси.

Спектакълът "От 3 до 5" по Владимир Сутеев е премиерата на куклен театър "Патилан" в Монтана. В него участват актьорите Наташа Крумова, Мариана Николова, Венелин Първанов и Марина Мозжухина. Музикалното оформление е на Румен Ангелов и Иван Атанасов. Драматизацията е на Теодора Гълъбова. Постановката и сценографията са дело на Дориана Василева. Премиерата е от 18 часа тази сряда, 28 януари, в куклена зала на Драматичен театър. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05