Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на образованието обсъди с видински учители новия оброзавателен закон

Снимка: Община Видин

За първи път образованието се разписва като национален приоритет и интересът на децата е поставен на първо място. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева по време на обсъждането на проекта на Закон за предучилищното и училищното образование във Видин.

"За първи път в законодателната история на българското образование се извежда принципът на училищната автономия. За първи път след въвеждането на системата на делегираните бюджети от 2008 година говорим за усъвършенстване принципите на делегирания бюджет. Защото във времето той показа както своите преимущества, така и своите недостатъци. В крайна сметка финансирането трябва да бъде обвързано в голям процент с качеството на образованието, което даваме на нашите деца", заяви заместник-министър Ваня Кастрева.

Учители и директори поставиха въпроси и направиха предложения, свързани със санкциите за родители, чиито деца не посещават редовно училище. Обсъдени бяха единните разходни стандарти за издръжка на един ученик, стандартите за хранене и финансирането на целодневното обучение.
Снимка
"Надяваме се февруари- най-късно началото на март да бъде разписана новата Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и реално погледнато да съумеем да обединим двата проекта - настоящия проект "Успех" и средищни училища, за да можем да гарантираме както извънкласните форми за всички ученици, така и да си подпомогнем реализирането на целодневната организация, съчетавайки държавното финансиране с европейско финансиране", обясни Ваня Кастрева.

Текстовете, касаещи създаването на Центрове за личностно развитие и бъдещето на Ресурсните центрове, също бяха обсъдени. По този повод заместник-министър Кастрева заяви, че идеята на закона е да съгражда, а не да руши. Тя изрази надежда, че новият Закон за предучилищното и училищното образование ще бъде факт до лятната ваканция на депутатите. В срещата взеха участие народните представители Владимир Тошев и проф. Вили Лилков. Двамата се включиха в дискусията и си записаха предложенията на видинските учители. Те бяха категорични, че очакват с предвидените промени да се подобри качеството на образованието в българските училища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44

Конкурс за най-чаровна лазарка обявиха в Софрониево

Онлайн фотоконкурс "Най - чаровна лазарка в Софрониево" обявиха от читалище "Пробуда - 1927" в селото. Конкурсът е в 3 възрастови групи, обясни секретарят на читалището Офелия Крумова. "Желаещите да участват трябва да изпратят снимки чрез месинджър на фейсбука на читалището до 28 април включително, това е Цветница. Към снимките се..

публикувано на 27.04.24 в 10:03

На трудова борса обявиха 45 нови работни места във Враца

45 свободни работни места бяха обявени като свободни по време на трудова борса, която се проведе във Враца . Заместник-кметът на общината Александър Владимиров даде официално началото на събитието. Форумът беше организиран от Младежки център – Враца, Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда" – Враца и Сдружение „Нов път" Хайредин. Инициативата е..

публикувано на 27.04.24 в 09:47

В Белоградчик лазарки наричаха за здраве

Малките лазарки от Детска градина „Иглика" - Белоградчик , накичени с венчета от върбови клонки, изненадаха общинската администрация в града. С песни, танци и наричания за здраве и берекет донесоха истинско пролетно настроение в общината. Децата пожелаха на своите домакини здраве, изобилие, и весело посрещане на Великденските празници. От..

публикувано на 27.04.24 в 08:44