Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 януари 2015 година

Снимката на деня
Снимка: Полина Тодорова


Голям интерес към Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилища отчитат в община Видин. Подадени са заявления за участие, сега продължава етапът по регистрация на Сдруженията на собствениците на сгради. "Има много голям интерес, хората идват и питат, не връщаме никого. Имаме и телефон за въпроси- 609 451. Изчакваме методическите указания да бъдат утвърдени, за да можем да действаме по-нататък. Имаме подадени заявления за участие в програмата"- каза Нели Иванова, експерт от Община Видин. Три жилищни блока в Кула отговарят на условията за включване в програмата за саниране. Хората недоумяват какво ще се случва с остъклените тераси. Това уточни Илинка Найденова от Община Кула. Решението дали да се остъклят всички тераси на блока или да се премахнат съществуващите се прави, когато се изготвя техническият проект, обясни Наташа Николова, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране във Видин.

Окръжният съд във Видин не уважи искането за отмяна на решението, с което Герго Гергов беше отстранен от длъжност. Той беше отстранен с решение на Софийския апелативен съд през август миналата година, за да не попречи на започнало срещу него разследване за нарушение на служебните му задължения при възлагането на обществена поръчка за доставката на храни в бюджетните учреждения. Делото се наблюдава от специализираното звено антикорупция към Софийска градска прокуратура. Прокурорът Лилия Симеонова настоя, че няма основание за отмяна на мярката. Тя обяви също, че Герго Гергов до 5 януари тази година е получавал заплата, въпреки че е отстранен от длъжност. Гергов се защити, че е получил полагащите се възнаграждения за платен отпуск. Няма основание Герго Гергов да е отстранен от длъжност казаха адвокатите Соня Иванова и Цецо Иванов. Според Цецо Иванов срокът за приключване на досъдебното производство е бил до 15 януари и събирането на всякакви доказателства след това е незаконно, така че няма как Гергов да повлия е на разследването. Мотивите на съдия  Анета Петкова да не уважи искането на Гергов са, че по делото продължават да се събират доказателства и се разпитват свидетели. Герго Гергов може да обжалва решението в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Гергов заяви, че ще се възползва от тази възможност.

До 100 тона мини, предназначени за завода за боеприпаси в Горни Лом са преминавали по пътищата на страната без обозначителни знаци и слабо охранявани, съобщи  директорът на Националната следствена служба Евгени Диков. По данни на разследващите, малко преди трагедията, работна смяна от 12 души е трябвало да утилизира по 8 000 мини на ден, което е извън всякакви норми за безопасна работа. Това разкриха след трагичния инцидент и работници от фабриката за боеприпаси. "Условията на труд са много тежки и мизерни. Притискат ни. Работим на три смени на непрекъснат цикъл. В едно хале, в което в единия край са струговете, а в другия край- другите работни места за демонтаж на мини. Вътре имаше около 5-6 хиляди мини. На смяна се обработваха максимум около 3 палета и половина, като едно пале е с 240 мини. Нормите ни бяха по 100 мини на човек. Бригадите ни бяха от по 15 човека", разказа Румен Петков. Разследването за причините за взрива в завода на първи октомври миналата година, при който загинаха 15 души, е установило, че доставките на мини рязко са се увеличили няколко месеца преди инцидента.

Кметове от Видинска област подадоха сигнал до областния управител на Видин за паднали дървета около пътищата извън населените места и по речните корита след обледяването през декември. Трябва да се установи чия собственост е тази дървесина и кой трябва да я прибере, обясни кметът на Чупрене Ваньо Костин: "Имаме проблем по речните корита и по пътищата. Обекти на ВиК са непристъпни с километри. Има огромни количества дърва паднали там. На кой са и кой ще ги разчисти да се стигне до там? Във вододайната зона на Репляна в продължение на 15 километра има паднали дървета. Има около 500 кубика. На кой са? По речните корита има дървета. Идва снеготопене след месец! Ще се съберат на първия мост, а ако го подминат- на втория... Това, което е извън населените места, е под опека на областна управа. Ще ни прехвърлите ли правомощия и ще мине ли на комисия!" Областният управител обяви, че ще разпореди проверка на участъци от пътната инфраструктура и речните корита, достъпът до които е блокиран от паднали при обледяването дървета.

Акция по засаждане на топола започна по брега на Берковска река. Много от дърветата край водоема бяха изкоренени и брегът стана още по-опасен и незащитен по време на поройните дъждове на 4 септември 2014 година. 300 дръвчета са предвидени да бъдат засадени, а в дейностите вече се включиха и служители на администрацията. Залесяването се извършва с тополови фиданки, защото укрепват брега на реката и не позволяват на водата да ерозира брега. Те са бързорастящи и за няколко години създават и добър ветрозащитен пояс. 


Кметът на общината, като представител на местното самоуправление, да има правото да провежда конкурси за директори на общинските училища. Това предложение направи заместник кметът на Община Видин Борислава Борисова на обсъждане на проекта за Закон за предучилищното и училищното образование, на което присъства и заместник- министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. "Така се избягва размитата отговорност от една страна- управление на общинска собственост, а от друга страна- учебно възпитателен процес. Днешната, бързо променяща се социално икономическа обстановка,  изисква директорът на всяко учебно заведение да бъде успешен мениджър и в тази връзка би било добре да се обмисли и въпросът за неговата мандатност. Практиката в съседни европейски държави, с въведен мандат на директори на училища, показва ефикасен метод по отношение на качество на образование и по-прозрачно управление"- така се аргументира Борислава Борисова. Предложението на Община Видин е на 5 години за всеки директор да се прави атестация. Друго предложение е свързано с материалната издръжка на детските заведения. Поне част от нея да бъде осигурена от държавата, както е в училищата, за да имат възможност общините да отделят повече средства за образователни политики.

Ресурсните учители от Видин се присъединиха към символичния протест на колегите си от страната срещу текстовете в законопроекта за образованието, касаещи работата им. Те носят протестни лентички, а искането им е ресурсните центрове да останат държавни обслужващи звена в системата на образованието. В текстовете, които регламентират работата с децата със специални образователни потребности и на новите центрове за подкрепа на личностно развитие, много неща са недообмислени и неясни, заяви директорът на Ресурсния център Ася Петрова: "Тези неясноти водят до това колегията да е разтревожена и да се безпокоят за бъдещето. Не само своето. Ние приемаме, че трябва да има някаква реформа и, че статуквото може да се помени. Но за нас тези неща, които са заложени, не са в интерес за децата със специални образователни потребности." Ако децата с образователни потребности не са обгрижени, това ще наруши стройната система във всички училища и детски градини. Те трябва да получат своята компетентна грижа, заяви Ася Петрова. Подписка на родители и граждани е инициирана в подкрепа на ресурсните центрове, предвиждат се и демонстративни уроци пред парламента.

Законопроектът за предучилищно и училищно образование не предвижда закриване на ресурсните центрове и помощните училища, а преобразуването им в модерни центрове за подкрепа на личностното развитие. Това заяви председателят на Постоянната комисия по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова. Тя участва в обсъждане на законопроекта с директори на училища в област Враца. Дамянова посочи, че моделът, който е заложен в училището, гарантира ресурсните учители да бъдат всеки ден в близост до децата в учебното заведение и детската градина, за да се гарантира приобщаващата грижа в образованието. Тя уточни, че по този модел работят три пилотни училища в област Враца и резултатите са добри. Милена Дамянова бе категорична, че нито един ресурсен учител няма да загуби работното си място, дори с новия закон ще се създаде възможност за разкриване допълнителни работни места.

Заявленията за годишни винетки за деца и хора с увреждания се приемат в Дирекция "Социално подпомагане" във Видин. Най-много молби постъпват през месец януари всяка година, съобщи директорът Венци Пасков. "Новости няма, пак по същия ред се приемат в нашите дирекции "Социално подпомагане", като лицето с увреждане, което е собственик или съсобственик на МПС, имат право на безплатен винетен стикер за съответната година. Молбите се подават ежегодно. Старите винетки важат до края на месец януари, т.е. края на тази седмица изтичат старите винетки. Усилено се подават такива молби."

Сектор Пътна полиция във Враца ще извършва регистрация на пътни превозни средства утре, 28 януари, само до 12:00 часа. Регистрации няма да бъдат  извършвани в следобедните часове поради подмяна на техника в направление "Регистрация", допълват от полицията.

Трите асансьора на видинската болница "Света Петка" ще бъдат подменени. Средствата са отпуснати от Министерството на здравеопазването. Аварийни ремонти са правени досега на асансьорите. "Това са съществуващите асансьори в болницата, които са в окаяно състояние. Още в началото на миналата година писахме писма до Министерството на здравеопазването и попълвахме необходимите документи да ни отпуснат пари за тяхната подмяна. И във връзката с тези зачестили случаи на стари асансьори, това е причината да ги сменяме- да са по-сигурни пациентите. В края на миналата година дойдоха 90 000 лева за подмяна на големия товарен асансьор, за количките и носилките, и двата пътнически", каза за Радио ВИДИН заместник директорът д-р Лъчезар Блажев. МБАЛ "Света Петка" е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която да демонтира старите асансьори, да достави, монтира и въведе в експлоатация новите асансьорни уредби. Това се очаква да стане до края на месец май.

Сдружение "Жарава" от Враца и Общинският център за услуги и дейности в Мездра реализират интересна инициатива за хора с увреждания в железничарския град. Двете структури организират ателие, в което хората в неравностойно положение да се учат да изработват сувенири от различни материали. Целта е те да придобият умения, които после да им останат като хоби или пък да започнат да се занимават с това професионално. Представител на сдружение "Жарава" е Зоя Пехльова, а от страна на домакините- Емилия Гарванска. Организаторите са избрали да проведат ателието в Мездра, заради предишни инициативи в града.  "Защото преди това сме имали различни дейности, в които сме си сътрудничили заедно, имаме сътрудничества на "Калето", където правихме уърк-шоп с деца с увреждания през пролетта, а със социалните служби работим постоянно. Това ни беше идеята, да може тези хора да ги научим на някои умения...", разказа Зоя Пехльова. Ателието ще продължи до месец март.
"Хората много добре възприемат това, което ние им предлагаме като дейности. От начало се страхуват, че няма да могат да се справят, но след това започват с желание и намират смисъл в това, което правят." След като ателието приключи, всичко изработено ще бъде показано на жителите на Мездра в рамките на празниците на културата "Мездра май". Така ще се даде възможност на хората с увреждания да повярват в своите възможности и да придобият повече увереност в живота.

Атракционните влакчета ще возят по улиците на Враца туристи и хора, които желаят да ги използват за подобни цели- това стана ясно днес /27 януари/ по време на заседание на Общинския съвет в града под Околчица. На сесията кметът Николай Иванов даде блиц-отговор на питане, отправено от независимия съветник Иван Узунов: "Влакчетата няма да се движат от площад "Христо Ботев" до "Леденика", поради невъзможността да изминават този маршрут, макар че в началото си този проект да е имал и такава идея. Тези влакчета са туристическа атракция и ще се движат по улиците на Враца. Цената за ползването им ще е на цената на билетче за автобусен транспорт например… В момента събираме идеи за това къде да минават маршрутите из града и има доста силен интерес и идеи от граждани." Освен това градоначалникът отговори мълниеносно и на друг въпрос на Узунов, а именно за това, че местната управа не прави нищо за ремонта на емблематичната сграда, в която е била настанена първата градска управа след Освобождението, позната на врачани като "Старата къща": "Срещаме много голямо разбиране от Института по паметниците на културата към Министерството на културата. Очакваме всеки момент работния проект за реконструкция на Старата къща. В проекта за бюджет през 2015-а, който внасяме, ще предложим Общинският съвет да одобри цялата необходима сума за реставрация на сградата, която възлиза на 124 000 лева, заедно с авторски и строителния надзор." Заседанието на Общинския съвет във Враца започна с едноминутно мълчание в памет на бившия кмет на Перник и заместник-председател на парламента Росица Янакиева. Преди това пък шефът на местния парламент Борислав Стоев призова колегите си да дадат своята лепта в събирането на средства за лечението от рак на 2-годишния Йоан.

Граждани, общински съветници и представители на ВМРО от Враца и Мездра почетоха паметта на загиналите в англо-американската бомбардировка на града под Околчица. Нападението е извършено на 24.01.1944г., когато над града са изсипани 380 бомби. Живи свидетели разказват, че хората са разстрелвани и с бордови картечници от ниско прелитащи самолети, отбелязват от ВМРО. 133 души загиват, 250 са ранени, повече от 820 къщи са напълно разрушени или повредени. Народният представител от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Красимир Богданов произнесе кратко слово за фактите от онзи трагичен ден: "Макар и да не са загинали на фронта, тези наши съграждани са герои. Те са жертва на един варварски акт и загинаха за България. Нека е свята паметта им. Длъжни сме да помним свидната им жертва, и да си пожелаем, тези събития вече никога да не се повторят."

Книгата "Живот като на един дъх" на Асен Карамфилов ще бъде представена утре, 28 януари от 10:30 часа в село Бойница. Авторът е родом от Раброво и сам финансира книгата си, каза за Радио ВИДИН  кметът на Бойница Анета Генчева: "Състои се от три части. Описва неговия живот- студентските му години, след това офицерските му години, защото той се е пенсионирал като полковник и пенсионерските години. Негова бе идеята за представяне на книгата, тъй като той е финансирал изцяло със собствени средства."

Кинопрожекция за деца с аутизъм ще се състои във Враца. Те ще могат да гледат премиерната анимационна комедия "Овцата Шон: Филмът" в Метропол Враца на регулярни цени. Еднократните специални прожекции ще се проведат в 7 града в страната, на 7 февруари от 10:30 часа. Инициативата е на филмовия разпространител А Плюс Синема и се реализира с подкрепата на верига кина Cinema City. Стандартният кинопоказ често е сериозно предизвикателство за зрителите с аутизъм, както и за такива със сетивни или интелектуални затруднения. Силният многоканален звук и тъмнината причиняват тревога у някои от тях, а нуждата да изразяват емоциите си понякога бива посрещната с неодобрение от други посетители в киното. Промените в специалните прожекции включват: нивото на звука ще бъде по-ниско от обичайното и ще са активни само колоните в предната част на киносалона; светлините в залата ще бъдат полузагасени; няма да има трейлъри преди началото на филма; зрителите ще бъдат свободни да се движат из киносалона. Тичането не е позволено, а децата трябва да бъдат под постоянно наблюдение, отбелязват организаторите.

Българското национално радио е лидер в класациите на обществено доверие в медиите- това заяви генералният директор на БНР Радослав Янкулов при откриването на конференцията "Общественото радио и предизвикателствата на бъдещето". Всички участници в конференцията се обединиха около тезата, че инвестицията в обществените оператори е инвестиция в самото общество. Форумът бе част от проявите, посветени на 80-та годишнина на обществената медия. Ден преди това, на официална церемония в зала 6 на НДК бяха раздадени годишните награди на Българското национално радио "Сирак Скитник". На церемонията  бяха обявени и носителите на наградата №1 за 10-те ефирни програми на националното радио. Номер 1 за 2014 година за Радио ВИДИН е Нора Георгиева- музикален редактор. "Чувствам се много щастлива и леко "понатежала" с тази тежка награда. Тя е прекрасна. Пожелавам на всичките ми колеги от радиото и те да спечелят тази титла. Много е вълнуващо наистина. Обичам Радио ВИДИН. Обичам и работата си. Имам работа- мечта"- това коментира след церемонията Нора Георгиева. Конкурсът Номер 1 се провежда за втора поредна година. Програма "Хоризонт" спечели три награди, а голямата награда бе присъдена на всички генерални директори, управлявали Радиото от 1935 до 2013 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05