Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 януари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова
8825 души е общият брой на безработните в област Видин през декември 2014 година. В Дирекция бюро по труда-Видин са регистрирани 4650 души. Продължително безработните, регистрирани над 1 година, са близо 2100 души, каза директорът на Бюрото по труда Милчо Цоков. Продължително безработните намаляват с около 1,45 на сто от предходния месец. Постъпилите на работа през декември месец са 286 безработни хора.


Инспектори по труда не са допуснати от жандармерията да извършат проверка в завода за боеприпаси в Горни Лом, тъй като не е имало предварително известие за инспекцията. На територията на завода се работи по възстановяване на сигнално- охранителната система и електричеството, но информацията за тези дейности е само от медиите, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Инспекцията по труда във Видин Анка Велкова: "Ние искаме да видим какво работят хората, които в момента работят там. Правим проверка на всяко място, на което се осъществява труд." По повод условията на труд, от Инспекцията по труда обясниха, че фрапиращи нарушения на са констатирани, защото на територията на предприятието проверки се извършват само с предизвестие. През февруари предстои планова проверка на Инспекцията по труда, противопожарната служба и службата за контрол над общоопасните средства в предприятието.

27 работници от взривилия се завод за боеприпаси в Горни Лом са регистрирани в Бюрото по труда в Белоградчик след инцидента през октомври 2014 г. 23-ма от тях имат право на парично обезщетение, каза Валя Груева- началник на отдел в Дирекцията.

420 хиляди лева забавени заплати са изплатили работодателите през 2014-та година след проверки на инспекцията по труда в Монтана. През миналата година забавените плащания са били в размер на 640 000 лева, отчете Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда". Към момента работодателите дължат към 250 000 лева заплати, което е с пъти по-малко от предходни години. В област Монтана само едно предприятие за добив на скални материали продължава да бави възнагражденията.

Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на община Мизия правото на собственост върху два имота с обща площ 59 дка. Върху тях местната власт ще има възможност да построи временно фургонно селище за бедстващите и останали без жилища след наводнението жители на града. Терен с построени в него две едноетажни сгради получава и община Враца. Имотът ще се използва за нуждите на дирекция "Мемориален комплекс "Ботев път", която е структурно звено към общинската администрация, съобщиха от правителствената информационна служба.

Областният съвет на Български Червен Кръст- Враца започва подпомагане с хранителни продукти на пострадалото население от наводненията през месец август 2014 година от областта. Това съобщават от организацията. Финансовите средства за помощта са предоставени от Швейцарски Червен кръст на. С парите в размер на 70 000 лв. са закупени 1060 хранителни пакета, като всеки от тях съдържа: захар- 5 килограма, олио- 5 литра, фасул- 5 килограма, ориз- 5 килограма, леща- 5 килограма и брашно- 5 килограма.

В община Кула се проведе заседание на Общинския съвет. Редица важни за местната общност проблеми разгледаха общинските съветници. Дневният ред бе от 15 точки, между които и отчетът за работата на Общинския съвет за второто полугодие на миналата година, доклад на кмета на общината за усвоените средства по европейските програми за 2014 година, някои промени в наредбата за местни данъци и такси и други нормативни документи. Като голямо постижение се отчете реформирането на общинските дружества и създаването на ново общинско предприятие "БКС-Кула", чиято дейност ще бъде насочена към строителство и услуги на гражданите, туристическа дейност и спорт.

Започна водоподаването по част от изградената нова водоснабдителна система на Враца, съобщават от Общината. По новата мрежа тече вода вече в голяма част от квартал "Кулата". Захранени са всички улици в района между главната улица "Мир" и ул. "Орешака", което е приблизително една трета от квартала. Във Враца от новия водопровод черпят вода абонатите по бул. "Демокрация" в участъка от площад "Суми" до ул. "Екзарх Йосиф". Присъединени към новоизградената система са също живеещите на ул. "Околчица" в участъка между улиците "Мито Орозов" и "Братя Миладинови", както и на ул. "Ген. Леонов"- от ул. "Димитраки Хаджитошев" до ул. "Екзарх Йосиф". Готови за присъединяване и подаване от строителите към дружеството "В и К" са шест улици в квартал "Кулата" и ул. "Райна Княгиня" в квартал "Медковец" във Враца. На всички тези места старите, амортизирани азбесто-циментови водопроводи са изключени. В момента на строителни обекти по интегрирания проект за воден цикъл на Враца работят общо 15 бригади.

"БСП - лява България" има няколко притеснения относно законопроекта на ГЕРБ за предучилищното и училищното образование, който предстои да бъде гледан в парламента на първо четене. Левицата е подготвила алтернативен Закон за народната просвета, заяви председателят на жените социалистки към областния съвет на БСП във Видин Маргарита Велкова. Тревога буди и залегналото в законопроекта на ГЕРБ държавно финансиране на частните училища, както и неяснотите около извънкласните дейности, посочи още Маргарита Велкова и призова за широк обществен дебат по темата.

Ресурсните центрове трябва да продължат своята дейност, за да има устойчивост реформата за интеграция на децата със специални образователни потребности. Това каза директорът на Ресурсния център във Видин Ася Петрова по повод готвените промени за работата на центровете в страната. Ресурсният център във Видин подпомага 260 деца със специални образователни потребности от 9 общини в областта.

Давид Иванов, ученик от ГПЧЕ "Петър Богдан" в Монтана, е сред десетте ученици, които спечелиха в конкурса за есе на тема "Помощта на ЕС за развитие - моят поглед, моите идеи". Евродепутатът Мария Габриел връчи 20 награди на български ученици, които ще посетят Европарламента в Брюксел.

564 души от общините Видин, Ново село, Макреш и Кула са преминали през скрининговите изследвания за диабет, високо кръвно и затлъстяване, организирани от сдружение "Активно общество". 376 от тях са от малките общини. Участие взеха хора на възраст от 19 до 84 години, съобщи Георги Георгиев от видинското сдружение. 9,2 от изследваните са диабетици, като пробите за кръвната захар са били в нормални стойности.
 
Кметският екип и служителите на Община Враца също се включват в благотворителната кампания за събирането на средства за лечението на малкия Йоан Кръстев, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Двегодишното момченце страда от нефробластом и са му нужни близо 40 000 евро за лечението в Мюнхен. Освен с лични средства, кметът Николай Иванов, прикани и служителите в администрацията да подпомогнат детето. От днес в сградата на Общината, на първия етаж срещу входа, е поставена кутия за дарения.

Народният представител Красимир Богданов от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", избран от 6 МИР - Враца откри приемна в Криводол. Тя се намира на главната улица "Освобождение" /бившо заведение "Маги"/ и ще приема ежедневно жалби и сигнали на гражданите. Народният представител Красимир Богданов ще се среща с хората от общината всеки месец, съобщават от партията.

Актуалната и окончателна  информация за програмата за саниране на многофамилни жилища е публикувана от днес 28 януари на официалния сайт на Община Враца в нарочно създаден банер "Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради". Методическите указания за кандидатстване, издадени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с образците на всички документи и презентацията на министър Лиляна Павлова са публикувани на сайта. Екипът за изпълнение на Националната програма е на разположение за консултации и съдействие, съобщават от Общината. Николай Иванов, кмет на Община Враца, кани домоуправителите на жилищни сгради, проявяващи интерес към Националната програма на информационна среща на 2 февруари ( понеделник) от 17:00 часа в залата на 3-ия етаж в сградата на Общината. Екипът за изпълнение на Програмата ще присъства на срещата, за да разясни Методическите указания и стъпките за изпълнението на проектите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05