Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищно състезание търси героите на бъдещето

Снимка: БАСФ България

Химията и физиката не са чак толкова скучни. Не са и страшни, а  дори може да са забавни. Това цели да покаже новото училищно състезание на образователния портал на BASF "Chemgeneration". Научното състезание е предназначено за деца от 14 до 18 години и засяга в дълбочина темата за устойчивото развитие. То стартира на 29.01.2015 г. и ще завърши на 25.05.2015 г.

Началото на научното състезание "Герои на бъдещето" е поставено през декември 2014 г. в Чешката република, Румъния и Сърбия, а през януари 2015 г. в други седем централноевропейски страни, включително и в България. Целта на надпреварата е да сближи младежите от основните и средните училища с науката и да привлече тяхното внимание към ролята, която тя играе в нашето ежедневие, както и в устойчивото развитие на бъдещето ни.

В рамките на състезанието BASF, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Българска академия на науките, СУ "Св. Климент Охридски", ХТМУ, Съюз на химиците в България, Съюз на учените в България, Национална мрежа за децата, Джуниър Ачийвмънт България, Българска Национална Телевизия, Българско Национално Радио и Българска телеграфна агенция търси бъдещи млади иноватори, които умеят креативно да прилагат научните новости с цел намирането на екологични решения. Училищните отбори трябва да проведат научно проучване и да осъществят иновативно, устойчиво решение на проблем, който съществува в техните местни общества. Този проблем може да бъде прахосването на енергия в училище или прекаленото трупане на отпадъци- целта е проблемът да бъде разрешен чрез прилагането на научни методи. Докато подготвят и осъществяват своите решения, учениците ще разберат, че науката, особено химията, е важно средство, когато става дума за устойчиво развитие.

Снимка: БАСФДевизът на състезанието е "Да направим света по-добро място с помощта на науката". Задачата на училищните отбори в състезанието "Герои на бъдещето" е да идентифицират някакъв проблем в тяхната среда с помощта на своя учител-ръководител. След това те трябва да анализират своя проблем с учителя и да намерят решение, което също трябва да бъде осъществено. За да завършат задачата, младежите трябва да приложат както теоретични познания и научен интерес, така и своята креативност и въображение. Най-добрите идеи могат да послужат като добър пример и да вдъхновят и другите хора за промяна и използването на устойчиви решения.

Задачата на състезанието трябва да бъде изпълнена в или около училището на отбора. Отборите са от максимум 5 ученици, а ръководил е учителят по химия.

За улеснение на подготовката, екипът на BASF е приготвил образователни материали за учениците и учителите. Научните статии, които могат да бъдат свалени онлайн, изследват взаимодействието между устойчивото развитие и науката по отношение на глобални теми, които оказват най-голямо въздействие върху нашия свят, като консумацията на енергия и употребата на питейна вода. Текстовете запознават учениците с последните резултати от научни изследвания и иновации и предоставят много интересни данни, които да привлекат тяхното внимание. Научните статии насърчават и работата на учителите- да прочетат за най-новите научни открития.
 
Състезанието стартира на 29 януари и ще приключи на 25 май 2015 година. Отборите могат да участват в състезанието, като изпратят презентации или видеофилми, които представят тяхното устойчиво решение, на www.chemgeneration.com до 30 април 2015 г. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, а най-добрите отбори ще получат стойностни награди. Презентациите и видеоклиповете, изпратени за участие в състезанието, ще бъдат публикувани на уебсайта CHEMGENERATION.COM и публиката ще може да гласува за тях. Видеоклипът, който събере най-много гласове, ще спечели наградата на публиката.

Подробности и регистрация: http://www.chemgeneration.com/
Снимки и видео: http://www.chemgeneration.com/press/

Още информация

Снимка: БАСФЗа CHEMGENERATION.COM

Образователният уебсайт CHEMGENERATION.COM, създаден през 2011 г. по инициатива на BASF, запознава с историята, резултатите и влиянието на дисциплината върху развитието на цивилизацията по един въздействащ и забавен начин. Основна цел на уебсайта е да пробуди интерес у младите хора към науката и да покаже ролята на химията в нашия свят, включително нейните важни задачи по отношение на бъдещето на човечеството и устойчивото развитие.


За BASF

В BASF, ние създаваме химия, и го правим вече 150 години. Нашето портфолио включва от химикали, пластмаси, функционални продукти и продукти за растителна защита до нефт и газ. Като водеща световна химическа компания, ние съчетаваме икономическия успех с опазването на околната среда и социалната отговорност. Чрез наука и иновации, ние даваме възможност на нашите клиенти от почти всяка област да отговорят на сегашните и бъдещи нужди на обществото. Нашите продукти и решения допринасят за опазването на природните ресурси, за осигуряването на храна и подобряване качеството на живот. Приносът ни намира отражение и в нашата корпоративна цел: Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще. През 2013 г. BASF реализира продажби за около 74 млрд. евро и към края на годината има над 112 000 служители. Акции на BASF се търгуват на фондовите борси във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN).

Още информация за BASF можете да откриете в интернет на www.basf.com.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 юли 2024 година

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният  дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  Във видинския участък на река Дунав няма регламентирани плажове .  Авария по водопроводната мрежа..

публикувано на 24.07.24 в 17:55

Шахматни занимания в Мездра

Занимание, посветено на шахмата се проведе в рамките на инициативата  " Лято в библиотеката"  в  Мездра .  Специален гост в библиотеката към читалището бе  Данаил Димитров - историк и майстор по кореспондентски шах. Той разказа на малките читатели какви са правилата на шаха и какви са видовете шах. По време на заниманието децата играха под..

публикувано на 24.07.24 в 17:04

Песента "Нашият град" на група "Тангра" ще е новият химн на Белоградчик

Град Белоградчик ще има нов официален химн. Това ще бъде песента "Нашият град" на група "Тангра" , чиито клип е сниман в населеното място. Това каза за Радио Видин Боян Минков , кмет на община Белоградчик. "Направихме среща с част от музикантите от група "Тангра" и авторът на текста на песента - Александър Петров, който има и..

публикувано на 24.07.24 в 15:43

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16