Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин и Ортенау продължават сътрудничеството си за младежката заетост и експертния потенциал

От ляво на дясно: Момчил Станков - областен управител на област Видин, Румен Александров - заместник - министър на външните работи, Франк Шерер - управител на окръг Оретнау (Германия), Деница Николова - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Петер Фридрих - министър за Бундесрата, Европа и международните въпроси на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг
Снимка: Областна администрация Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков и областният управител на германския окръг Ортенау- Франк Шерер, потвърдиха взаимното си желание за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двата региона. Това съобщават от областната администрация. Двамата се срещнаха за първи път като участници в VІІ-та сесия на Смесената междуправителствена комисия "България - Баден-Вюртемберг". Форумът се проведе в периода 25-27 януари в  гр. Офенбург, център на окръг Ортенау във федералната германска провинция Баден- Вюртемберг.

"Причината Офенбург да бъде избран за домакин на сесията са близките отношения между окръг Ортенау и област Видин", подчерта Франк Шерер, визирайки продължаващото 5-та година партньорство между двата региона.   

В рамките на двудневния междуправителствен форум Момчил Станков, който е областен управител на Видин от ноември 2014 г., осъществи и първото си официално посещение в Ортенау. Той обсъди с колегата си Франк Шерер общи проектни идеи за реализация по структурните фондове на Европейския съюз и Дунавската стратегия през новия програмен период.

Двамата областни управители се договориха да продължат съвместната си работа по програмата за квалификация "Младежи без граници - нашето общо бъдеще". Идеята на проекта е млади хора от Видин да могат да стажуват в предприятия в Ортенау и да добият професионална квалификация по дуалната система на обучение. Целта е да се подпомогнат безработни младежи да се реализират на пазара на труда.   

"Ние се стремим да постигнем успех за двете страни- да обучим специалисти, както за трансфер на ноу-хау за тези, които се завръщат във Видин, така и за нашите предприятия  в Ортенау", каза Франк Шерер.

"В търсене сме на подходящи партньори сред видинските училища. Освен това, заедно с Европейския институт в Кел, имаме намерение да предложим квалификация за областната администрация във Видин в рамките на програмата DANTE 4PA, един проект иницииран от Държавното министерство на Баден-Вюртемберг за засилване на административния капацитет", каза Франк Шерер в разговора си с областния управител на Видин.

В областта на устойчивото развитие на селското и горското стопанство окръг Ортенау и област Видин също ще си сътрудничат чрез обмен на експерти. Конкретните стъпки по реализацията на идейните проекти ще се обсъждат във Видин в началото на юни. Тогава, по покана на областния управител Момчил Станков, на посещение в дунавския град ще бъде Франк Шерер и водената от него делегация от представители на местната власт и бизнеса от окръг Ортенау.

Снимка"Видин беше акцент в дискусиите през цялото време на сесията. Във всички работни групи, независимо от спецификата на дебата, се обсъждаше ролята на нашия дунавски регион като партньор с потенциал за развитие и равностойно участие в сближаването с напредналите европейски региони"
, коментира Момчил Станков след завръщането си от Офенбург. Той участва в 7-та сесия като член на българската делегация, водена от заместник - министъра на външните работи Румен Александров, който е съпредседател на Смесената междуправителствена комисия "България - Баден-Вюртемберг". От немска страна съпредседател е Петер Фридрих, министър за Бундесрата, Европа и международните въпроси на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг. (Повече за резултатите от сесията на междуправителствено ниво можете да прочете в съобщението на Министерството на външните работи тук.)





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00