Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 януари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

С по една паралелка на година намаляват учениците във Видинска област, заради емиграция на семействата или преместването им в друга област от страната. Това съобщи Марийка Василева, началник на Регионален инспекторат по образованието при представянето на държавния план прием в област Видин за следващата учебна година. През 2013 година във Видинско след седми клас е имало 823-ма ученици, а през 2014 година техният брой е намалял на 801. В три общини във Видинска област- Макреш, Чупрене и Грамада няма защитен прием за ученици след осми клас. Това ще доведе до закриване на съществуващите средно-общообразователни училища след като завършат и останалите в тях ученици. В Професионалната гимназия по земеделие в Брегово се обучават 8 ученици по професията "Фермер". Те завършват тази година и след тях вероятно гимназията ще бъде закрита.

Подготвя се проект за Закон за висшето образование, в който ще има повече възможности за разкриване на нови и преструктуриране на съществуващи висши учебни заведения- обяви по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие заместник областният управител на Видин Огнян Ценков. Според него новият Закон ще увеличи шансовете Видин да защити исканията си за висше учебно заведение.

Как да ограничим агресията в училище? На този въпрос заедно търсиха отговор директори и учители от учебните заведения в община Берковица. Срещата бе организирана от Регионалния инспекторат по образованието и Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ)- домакин на събитието. Учебните заведения представиха добри практики, с които се опитват да ограничат училищният тормоз. Първи се представиха домакините. Директорът на ЛПГ Христина Христова разказа за дългогодишната и последователна политика на школото в решаването на този проблем. Споделеният опит показа, че учебните заведения залагат на спорта и изкуствата, също така на участие в тематични конкурси и състезания по темата. Бе подчертано, че особено ефективни са различни занимания, в които участват и родителите, както и целенасочени часове на класа, в които със занимателни средства се обяснява какво е "ефективен гняв и позитивен конфликт". Всички участници в конференцията се обединиха около мнението, че само общите усилия на обществото и институциите могат да дадат ефект, но най-вече личното поведение на всеки един възрастен. "Няма лоши деца, има лоши възрастни"- мотивираха се педагозите.

Информационни кампании за повишаване информираността на децата за разпространението на ХИВ/СПИН и употребата и злоупотребата с психоактивни вещества са проведени през 2014 година в Белоградчик. Това отчете Комисия за детето, консултативен орган към общината. Основната част от стратегическите цели и задачи на Общинската програма за закрила на детето са изпълнени през изминалата година, отчитат от структурата: развитие и популяризиране на подходящи услуги за деца и семейства; превенция на всички форми на насилие срещу деца; дейности по превенция и решаване на проблема с учениците, които не посещават училище или са застрашени от отпадане; обхват на децата от маргинализираните общности в различни форми на обучение; подкрепа на семействата с деца до завършване на средно образование на детето, но не повече от 20-годишна възраст, обвързана с редовно посещаване на училище.

По-малко помощи за деца са отпуснати в област Видин през миналата година в сравнение с предходната 2013-та. Сред причините е и миграцията на населението
. 4 776 са отпуснатите помощи по Закона за семейните помощи за деца през миналата година. В сравнение с предходната 2013 година,  случаите са със 112 по-малко, каза директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Венци Пасков: "Основната причина е увеличеният брой случаи на  миграция на населението в работоспособна възраст към по-големите населени места и зад граница". Въпреки намалението на отпуснатите помощи по Закона за семейните помощи, повече са еднократните помощи за раждане на дете. Случаите са с 52 повече от предходната година.

Община Мездра започна изплащането на еднократната помощ за новородени през второто шестмесечие на 2014 г. За целта местната хазна ще задели 25 900 лв., с които ще бъдат подпомогнати финансово 71 родилки, подали молби в установения срок. Размерът на помощта за първо дете е 350 лв., за второ - 300 лв., за трето - 100 лв.; като близнаците са равнопоставени, а при осиновяване на дете важат същите правила като при раждане. Други 29 майки, родили през първото полугодие на м. г., получиха еднократна помощ през лятото. Така за 2014 г. ще бъдат подпомогнати общо 100 семейства, за което в общинския бюджет са предвидени 38 150 лв. Мярката има за цел да насърчи раждаемостта. Тя бе въведена преди седем години, припомнят от общинската управа.

Община Мездра се присъедини към благотворителната инициатива "Да помогнем на Йоан", чиято благородна кауза е събирането на средства за лечението на 2-годишния Йоан Владиславов Кръстев от гр. Враца
. Това съобщи Мирослав Гетов от местната управа. Двегодишното момченце страда от нефробластом и са му нужни близо 40 000 евро за лечението в Мюнхен. В Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на Общинска администрация- Мездра е поставена касичка, в която всеки гражданин може да дари своята лепта.

Намалява се капацитетът на Дома за деца с умствена изостаналост в село Гомотарци, реши Общинският съвет във Видин. От 1 март местата в институцията се съкращават от 30 на 9. Числеността на персонала също се променя, като от 21 места остават 6. Това се налага, тъй като децата ще бъдат изведени в други социални услуги. Част от тях вече са настанени в новите Центрове от семеен тип и Защитеното жилище във Видин. До два месеца в Дома няма да остане нито едно дете, каза общинският съветник и директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане", Венци Пасков. След закриването на Дома, Общината няма да загуби работни места, допълни Пасков. 31 от общо около 40 души са преминали на работа в новите социални услуги във Видин. В защитените жилища в село Гомотарци също е назначен персонал.

Областният управител на Видин Момчил Станков и областният управител на германския окръг Ортенау- Франк Шерер, потвърдиха взаимното си желание за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двата региона.
Това съобщават от областната администрация. Двамата се срещнаха за първи път като участници в VІІ-та сесия на Смесената междуправителствена комисия "България - Баден-Вюртемберг". Форумът се проведе в периода 25-27 януари в  гр. Офенбург, център на окръг Ортенау във федералната германска провинция Баден- Вюртемберг. "Причината Офенбург да бъде избран за домакин на сесията са близките отношения между окръг Ортенау и област Видин", подчерта Франк Шерер, визирайки продължаващото 5-та година партньорство между двата региона. В рамките на двудневния междуправителствен форум Момчил Станков, който е областен управител на Видин от ноември 2014 г., осъществи и първото си официално посещение в Ортенау. Той обсъди с колегата си Франк Шерер общи проектни идеи за реализация по структурните фондове на Европейския съюз и Дунавската стратегия през новия програмен период.

Общинският съвет във Видин одобри изменение на Общия устройствен план на града, с което се променя предназначението на имоти, към които има инвеститорски намерения
. Единият имот е в местността "Шуговец". Той е частен и досега е бил обработваема земя. С промяната имотът става за обществено обслужване. С друго свое решение съветниците промениха предназначението на имот край Дунавци за производствени дейности. Намерението е там да бъде построен полигон за производство на бетонови изделия. Общинските съветници прегласуваха и свое решение, върнато от областния управител като незаконосъобразно. В решението е записано, че при промяна стойността на имот през годината, такса смет се определя върху новата оценка от месеца, следващ този на промяната. В писмо до Общинския съвет, областният управител Момчил Станков заявява, че това противоречи на Закона за местните данъци и такси, който не допуска изменение на размера на таксата смет в течение на годината. С друго решение съветниците утвърдиха тарифа за таксите, които се заплащат при промяна предназначението на земи от общинския поземлен фонд за неземеделски нужди. Таксата се определя според категорията на земята, категорията на населеното място и коефициента за поливност.

Работници от фирмата по чистота във Видин започнаха от днес символична стачка.
Причината са неизплатени към тях задължения от половин година насам. Последното плащане е от края на миналата година, когато са преведени възнагражденията за месец юни, обяви управителят на видинския клон на фирмата по чистотата, Валери Йорданов. Той уточни, че заплати са платени след като от друг клон на фирмата са преведени пари. Валери Йорданов упрекна за забавянето Общината. Наетите по почистването на града ще са с надписи "стачка" на работните дрехи до другата сряда. Ако парите им не бъдат изплатени, ще започнат ефективен протест.

Пещерата "Леденика" във Врачанския балкан ще е единствената на Балканите, която ще предлага на своите посетители подземен атракцион, съобщиха от общинската управа, позовавайки се на решение на Върховния административен съд от вчера, 28 януари. Висшите магистратите отмениха решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и оставиха в сила решението на кмета на община Враца за класиране на участниците и определяне на изпълнител  на обществена поръчка с предмет: Доставка на специализиран софтуер, дизайн и експониране на подземен атракцион в пещера Леденика по Проект Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013, открита на 18.02.2014 г. С отмяната на решението на КЗК, отпада и задължението на Общината да заплати таксите и адвокатски хонорари в размер на 31 200 лв. на жалбоподателите "ВАХС" ЕООД и "Кейбъл Тех" ЕООД.

Шест нови детски площадки ще изгради през това лято община Монтана, съобщи кметът Златко Живков.
Площадките ще се намират в центъра на града и в жилищните квартали "Младост", "Пъстрина" и "Плиска". Общината ще вложи 180 000 лева в тях, строителството ще съфинансира и програма "Красива България", уточни кметът.

Над 2600 видинчани са се възползвали от възможността да получат персонален идентификационен код (ПИК), чрез който са подадени 11 годишни данъчни декларации. Процедурата отнема само няколко минути и е безплатна, обясни Милена Борисова, главен експерт в офиса на НАП Видин. "Всеки гражданин с персонален идентификационен код на НАП (Национална агенция по приходите- бел. ред.) може да провери вноските, които Агенцията е превела към универсален или професионален фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноските за втора пенсия). Справката се извършва онлайн и е безплатна. Кодът е валиден безсрочно и освен за различни видове справки, служи и за подаване на данъчни декларации"- обясни експертът. Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на Агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите. Попълва се заявление с личните данни- имена, ЕГН и адрес, а кодът се получава веднага. Информация за услугите с ПИК може да се получи на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или да се прочете на интернет страницата на НАП.

Близо 300 заявления за издаване на персонален идентификационен код (ПИК) са подадени в офис Враца от началото на годината, при средномесечно през 2014 година 73 броя. Вече почти 3 000 ПИК са издадени на граждани от регион Враца и голяма част от тях се възползват от възможността да подадат годишната си декларация за доходите по електронен път и да ползват отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне. Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя персонален код в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.

Отчети за постигнатите енергийни спестявания в публичните сектори представиха общините от област Видин. Мерки за енергоспестяване са приложени в Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" в областния град. В Бойница е санирана здравната служба, със сменена дограма и покрив е училището в селото. Извършена е изолация на външните стени и покрива на сградата на общинската администрация в общинския център, както и на читалището.

Във Враца отличиха служителите, спечелили в конкурса "Пожарникар на годината - 2014"
. В направление "Пожарогасителна и спасителна дейност" са наградени Красимир Паньов - началник Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" /РСПБЗН/ Бяла Слатина и Тихомир Димитров - началник група при РСПБЗН АЕЦ Козлодуй. В направление "Контролна дейност" отличието получиха Диляна Дамянова- инспектор в РСПБЗН-Враца и Пламен Георгиев - младши инспектор при РСПБЗН АЕЦ Козлодуй. Заместник кметът по устройство на територията на община Враца Николай Йорданов също бе отличен с наградата "Пожарникар на годината". Отличието бе връчено от директора Николай Димитров, съобщиха от пресслужбата на Община Враца.

7 527 лични карти са издадени през 2014 г. от служителите на група "Български документи за самоличност" в Областна дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Броят им през 2013 г. е бил над 7 100. Броят на издадените през миналата година свидетелствата за управление на моторно превозно средство е 2 860. Размерът на глобата, която се налага, ако не подменим личната си карта след изтичане на валидността й, е от 20 до 150 лева. Срокът за смяната е 30 дни.  

Втора среща с домоуправители и граждани ще се проведе във Видин във  връзка с необходимостта от нови указания за условията за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Срещата е насрочена за утре, 30 януари (петък), от 17.30 ч., в залата на Общински съвет - Видин.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще направи серия от посещения в страната за разясняване на кампанията по програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища. Среща ще се проведе и в Плевен, зала "Плевен" на Областна администрация на 2 февруари от 11 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30