Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 януари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

БДЖ ще възстанови движението на 33 влака от 1 февруари. 3 от тях ще се движат само в част от съществуващия им маршрут. Следните пътнически влакове са възстановени в Северозападна България: Враца- Плевен, Видин- Мездра, Мездра- Враца, Монтана- Бойчиновци, Лом- Брусарци.

Кампанията за събиране на местните данъци и такси в община Видин за 2015 година започва в началото на февруари. Гражданите, които заплатят целия размер на дължимия годишен данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства до края на месец април, могат да ползват 5 % отстъпка, напомнят от общинската администрация. Задълженията могат да се платят и на две равни вноски до 30 юни и до 31 октомври. Касите в салона на "Местни данъци и такси" в Община Видин ще работят и през обедната почивка, за да могат да бъдат обслужени нормално всички граждани.

Осигуряването на достъп до всички жилища в блоковете, в които етажната собственост иска да осигури саниране по програмата на правителството е основен проблем за врачани. Това стана ясно на среща на заместник-кмета на общината Красимира Георгиева с около 100 домоуправители от най-големия жилищен комплекс във Враца "Дъбника". По време на дискусията се разбра, че собствениците на 100% от жилищата трябва да осигурят достъп до своите имоти. В случай, че собственикът живее в друг град или държава, той трябва да изпрати декларация и да удостовери друго лице, което да го представлява.
За обновяване на сградите могат да кандидатстват сдружения от собственици на апартаменти във всички жилищни сгради, строени по индустриален способ- едропанелно строителство, пакетноповдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и техните разновидности. Условието е в тях жилищните обекти да са над 36. В национален мащаб за санирането са заделени 1 милиард лева, като класирането на одобрените сгради ще е на конкурентен принцип.

Над 300 собственици на апартаменти в многофамилни жилищни сгради посетиха Информационния център по Националната програма за енергийна ефективност, в първите дни от старта й, съобщават от Община Плевен. Поради големия интерес местната управа обявява график за групови информационни срещи с представители на етажна собственост,  в зала "Катя Попова" /пл. "Възраждане" 4/,  както следва: 03.02. 2015 г. от 19:30 ч.; 10.02.2015 г. от 18:00 ч.; 17.02. 2015 г. от 18:00 ч.; 24.02.2015 г. от 18:00 ч. Информационният център, разположен  в стая 19 на Община Плевен, продължава консултациите с граждани всеки работен ден от 8:30 до 17:00 ч. Допълнителна информация и заявки за участие на представители на местната администрация в общите събрания могат да бъдат направени на тел. 064/ 881 204.

На 23 януари изтече срокът за становища и възражения по проекта за Заповед за обявяването на защитена зона "Тимок". В общинската администрация в Ново село, област Видин, са постъпили 4 възражения- от самата Община, която е притежател на повече от 130 декара гори в района, от НПО "Черноморски бряг", от фирма, която обработва земи в този район и от Весела Стоянчева, която е собственик на имот.

Центърът за услуги на гражданите в община Мездра отчита повишение на събраните суми през изминалата година. За сравнение, сумата през 2012 година е над 177 000 лева, през 2013 година- повече от 229 000 лева, а през 2014 година- над 245 000 лева. Услуги в Центъра са потърсили 20 000 граждани, което прави по около 1 800 души средно на месец. Това се дължи на постоянно повишаващата се квалификация на служителите в Центъра и високото качество на техниката и програмите, с които работят, смята секретарят на Общината Нина Данколова.

Едноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност, съобщиха от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин. Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок. 183 граждани са подали годишните си данъчни декларации до момента в офиса на НАП във Видин. 34 декларации са подадени по електронен път- с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис.

Удостоверения за 315 персонални кода са издадени в офис на НАП- Враца от началото на 2015 година, при средно на месец през миналата година 73 броя.  Над 500 декларации за облагане доходите на физически лица са приети през първия месец на настоящата година, от които 62 на сто са подадени по електронен път. С близо 40% по-малко декларации са приети във Враца за същия период на 2014 година, а относителният дял на подадените по интернет е под 10 %.

Туристическото дружество "Веслец" от Враца беше обявено в несъстоятелност. Решението по казуса е на съдия Цветана Михайлова от Врачанския окръжен съд. Тя постанови прекратяване дейността на сдружението и наложи обща възбрана и запор върху имуществото му. Решението на врачанските магистрати подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок. Неплатежоспособността на сдружението беше обявена с решение на окръжния съд във Враца в края на юни 2012 г.

Психолог обучава малките полицаи във Видинско. Специалист от Института по психология на МВР провежда уроци с малките курсанти на детските полицейски академии от Видин и Брегово. Заниманията се осъществяват по изготвен план-график за работа. "Как да си сътрудничим при работа в група" беше темата на вчерашния урок, проводен от психолог с курсантите от видинските училища "Св. Климент Охридски" и "Любен Каравелов". Занимание по темата е проведено и в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово. Следващите уроци са с теми "Решаване на проблеми", "Ефективност" и "Планиране и организация".

Видинският митрополит Дометиан, заедно с вицепремиера Ивайло Калфин, е носител на наградата за лидерство "Стефан Стамболов" тази година. Почетният знак за принос към държавността и към духовността беше връчен днес на Деветата научна конференция на тема "Лидерството в демократична България: изучаване, преподаване, възпитаване", в Музея за история на София.

Карнавалният фестивал "Фършанги", организиран във врачанското село Бърдарски геран, получи финансова подкрепа от 10 000 лв. след кандидатстване с проект на Народно читалище "Съединение-1923" в тазгодишната кампания на фондация "Комунитас". Реализацията на проекта "Развитие на Международен карнавален фестивал „Фършанги“ е доказателство на пълното разбиране на смисъла на общността, съобщи кметът на Бърдарски Геран Светлана Караджова, която заедно с Александър Живков е автор на проекта. Написването му е подкрепено от Дружеството на банатските българи в България.

Сборник с разкази за деца, които растат без родители или прекарват част от детството си в поправителни училища, излиза на българския книжен пазар. Представянето на книгата във Видин ще е утре в търговския център. "Детство без сълзи" пресъздава в художествен стил реални истории с цел да промени отношението на обществото към децата в риск. Автор на книгата е Александър Миланов, който от години работи в областта на защитата на правата на децата и развитието на приемната грижа, като качествено различна алтернатива на институциите за деца. Това е второ, разширено издание на книгата, придружено със CD, в което разказите са озвучени от музикантите Орлин Павлов и Белослава, актьора Калин Врачански и радиоводещия Драгомир Симеонов.

Тридневен фестивал "Зимна Приказка в Балкана 2015", чийто домакини са Вършец и Берковица, започва от днес. Организатори са Фолклорен център  "Нестия", общинските управи и читалищата във Вършец и Берковица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00