Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 февруари 2015 година

Снимка: НЧ Зора, с. Винарово



Обявеният ден за траур на 1 февруари отложи, но не отмени първия пролетен празник в Новоселска община- Трифон Зарезан, който се отбелязва по нов стил в първия ден на месеца. Макар че, според църковния календар Трифон не е светец, а само великомъченик, тук най-много нему се кланят- всяка пролет пред лозата, всяка есен пред гроздовете и всяка вечер пред бъчвата. Затова и всяко село го празнува на различна дата. Първи започнаха винаровчани. Тази година празникът във Винарово стана според народната поговорка "Всяко зло за добро". Вчерашният ден беше дъждовен, а днешният- с обилното слънце, което позволи да се спази целият ритуал и с хоро да се отиде до стопанина Любен Петров. Старият Трифон Валери Георгиев заряза лозата, посипа я с пепел срещу маната и я набучи с пълнена чушка, за да бъде гроздът червен и зърната плътни. После с песен предаде венеца и жезъла на новия Трифон- Емил Петров, за да отведе множеството към ритуалната зала на кметството, където ги чакаше обилна трапеза.

Кризисният щаб във Вършец отмени бедственото положение в общината. Разчистването на паднали клони продължава. Населени места без ток няма, отстраняват се локални аварии. Кметът на община Вършец е определил комисия за установяване на щетите, с цел подпомагане с еднократна помощ в размер до 325 лв. Представители на Дирекция "Социално подпомагане"- Берковица са включени в комисията. Обстановката и в село Спанчевци, община Вършец се нормализира. Електрозахранването в селото е възстановено вече, каза кметът Емил Димитров. Не е останала къща в село Спанчевци, която да не е засегната, като на две от тях покривите са напълно разрушени.

Няма проблеми със състоянието на язовирите и реките в област Монтана, каза ръководителят на Хидротехнически район -Монтана към "Напоителни системи", клон "Мизия" Игор Репкин: "Няма никакви проблеми, тъй като валежите са малко като стойности -  от 8 до 15 литра, което не представлява опасност. Бурните ветрове са оказали виляние на места, но нашите съоръжения нямат сериозни поражения, които да ни безпокоят."

Фьонови ветрове са вилнели в района на Вършец и Берковица в нощта на петък срещу събота. Поривите са достигнали 120 до 150 километра в час, съобщи Леночка Ангелова, директор на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. Тя смята, че причината поривите да достигнат такива скорости е изсичането на дърветата: "Фьоновите ветрове са характерни особено за полупланинската част на региона ни. ... Изсичайки горите, оттук-насетне и ветровете, които се спускат по склоновете, няма какво да спира тяхната скорост, а спускайки се фьоновият вятър надолу, той увеличава скоростта при липса на растителност, която би трябвало да спира тези бурни пориви."

300 000 лева са заделени в бюджета на община Враца за 2015 година за справяне с бедствия и аварии. Това се случва за първи път и средствата са предвидени за овладяване на кризисни ситуации, обяви кметът Николай Иванов. Той очаква финансовата рамка да бъде одобрена от общинските съветници на извънредното заседание на местния парламент в петък. "Основно с тези средства  ще се работи по превенцията- почистване на речните корита, които преминават през населените места и са наш ангажимент, и решаване на проблемите с язовирите, които са в аварийно състояние преди очакваното пролетно пълноводие. Предвижда се и скорошното извеждане от експлоатация на два язовира на територията на общината - това са "Сухия скът" и "Девене", за които имаме предписания от "Напоителни системи". По подобен начин ще търсим решение за още 4 язовира…Ще оставим и резерв от средства за реагиране при подобни аварийни ситуации, дано това не се налага! За тези дейности са необходими милиони. Нека обаче не се оправдаваме с липсата на пари, а да направим така, че да защитим живота и здравето на хората", коментира кметът.

Развадаването на хранителни продукти за пострадалите от наводненията през лятото на 2014 година започна във Врачанска област. Предвидената помощ е за 1060 души.

Документи за безплатно саниране на многофамилни жилищни сгради могат да се подават от днес по новата програма за енергийна ефективност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Всички методически указания и образци, както и цялата информация за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са публикувани на интернет страницата на Община Видин. 10 комплекта документи за кандидатстване за безплатно саниране са взети от Информационния център на Община Видин през днешния ден. Документите могат да бъдат намерени и на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Подаването им се извършва в Информационния център на Община Видин. 104 са сградите, които отговарят на критериите за саниране по програмата, съобщиха от общинската администрация.

Крайният срок, в който самоосигуряващите се хора могат да променят вида на своето осигуряване, изтича днес. 66 души се възползваха от тази възможност досега във Видин, каза Милена Борисова, главен експерт в офиса на Националната агенция за приходите. "Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство". Те могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и да се ползват от всички осигурени социални рискове, без трудова злополука, професионална болест и безработица. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на нисък процент за инвалидност. В този случай самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации, например при майчинство." Видът на осигуряването на самоосигуряващите се може да се променя всяка календарна година, ако в срок до 31 януари е подадена декларация.

2 000 подписа в подкрепа на Ресурсните центрове са събрани за седмица във Видин. Подписки са организирани и в останалите общини на областта, каза психологът Цветомир Митев. "Това е вторият етап от протеста на Националната асоциация на ресурсните учители с едно основно искане- Ресурсните центрове да останат държавно специализирано звено към Министерство на образованието и науката. Първата част на нашия протест беше символичен протест с лентички, които поставихме на реверите си. Втората част е тази подписка. Ако не бъдем чути, ще преминем към третия етап- ефективен протест. Той ще се изразява в изнасяне на открити уроци пред сградата на Народното събрание." Подписката ще продължи до края на седмицата. Тя се събира на улица "Търговска" във Видин. Преминаването на Ресурсните центрове към общините ще даде възможност да се отстранят някои пропуски, каза областният координатор на Синдиката на българските учители във Видин Евлогия Манджукова.

Младежи предлагат създаването на фонд, който да подпомага млади предприемачи във Видин. Предложението е изпратено до Общинския съвет. Председателят на сдружение "Активно общество" Радослав Георгиев, чиято е и инициативата, е поискал да участва на заседанията на някои от постоянните комисии, за да представи идеята за "Общински младежки предприемачески фонд". "Инициативата за такъв младежки предприемачески фонд дойде от това, че аз съм одобрен кандидат по програма "Техно старт" за насърчаване на иновационна активност на младите хора в България. Това е програма на Министерство на икономиката и в този смисъл ние решихме, че би било много хубаво във Видин да има такъв фонд, който да финансира проектни предложения на младежи от общината, съответно по определена и предварително разработена програма"- каза Радослав Георгиев. Подобна програма ще реши проблема с осигуряването на заетост за предприемчиви млади хора и ще им даде възможност те да останат в града, смята още Радослав Георгиев.

Община  Мездра обявява литературен конкурс, посветен на 70-годишнината от края на Втората световна война. Състезанието е за ученици в две възрастови групи: от 5-8 клас и от 9-12 клас. Жанровете, в които ще се надпреварват участниците са: стихотворение (до 2 страници); разказ (до 3 страници); есе (до 3 страници). Всеки от участниците може да кандидатства във всеки от жанровете с по 1 произведение. Творбите трябва да са набрани на компютър и принтирани на хартия. Информацията, която трябва задължително да бъде подадена от кандидатите е: трите имена на ученика, класа и училището, в което учи. Във всяка от възрастовите групи и за всеки от жанровете се присъждат І, ІІ и ІІІ награда.

Литературен клуб "Бъдеще" в Берковица организира седмица, за отбелязване на 142 години от смъртта на великия български революционер - Васил Левски от 14-19 февруари 2015 . Идеята на младежите от Клуба е да засилят интереса и знанията на учениците за революционера. Ето защо те обявиха четири конкурса за ученици от различните възрастови групи. Конкурс за есе или стихотворение на тема "Животът на Васил Левски" се организира за ученици от 5 до 7 клас.  Съревнованието за гимназистите е с тема "Васил Левски в XXI век". Есетата не трябва да  надвишават 500 думи. Конкурс за компютърна презентация на тема "Животът на Васил Левски" се организира за учениците от 8 до 10 клас. Презентациите трябва да съдържат между 10 и 20 слайда. Конкурсните творби могат да се изпращат на електронната поща на клуба lkbberk@abv.bg, до 10 февруари. Не са забравени и най-малките - за децата от начална степен се организира състезание по бързо четене. Всички победители ще получат награди. Това ще стане на специална церемония на 19 февруари от 15.00 часа пред паметника на Васил Левски в град Берковица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58