Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 45 милиона се очаква да е бюджетът на община Враца

Снимка: Радио ВИДИН

Бюджетът, с който община Враца ще разполага през 2015 г., се очаква да бъде в размер на 44 810 291 лева. В петък местният парламент се събира на извънредно свое заседание, за да гласува предложената финансова рамка. Каква е философията на бюджета, според кмета Николай Иванов:

"В сравнение с първоначалния план за 2014 г., той ще е в повече с 2 190 230 лв. Поставили сме си амбициозната задача без да вдигаме данъците и таксите през тази година да съберем повече приходи от текущи и просрочени задължения за данъци и такси."

В "Бюджет 2015" ще влязат също други над 1 400 000 лева, които в края на миналата година бяха преведени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за възстановяване на щетите, нанесени от наводненията в началото на август 2014 г. Тази година са завишени и трансферите от централния бюджет, предназначени за държавни и местни дейности със 734 476 лв. В тях влиза и целева субсидия за капиталови разходи в размер на 822 100 лв.

"Запазва се тенденцията стойността на предоставяните от Общината услуги да изостава от действителните разходи по предоставянето им. И отново ще подчертая– в същото време ние запазваме размера на цените на услугите и данъците за гражданите и фирмите. Запазваме и сме осигурили финансирането на всички социални услуги. По-голям е размерът на средствата, които тази година ще бъдат заделени за издръжката на детските градини. След гласуваното увеличение на стандарта, завишението спрямо първоначалния бюджет за 2014 г. е със 120 000 лева и е в общ размер на 1 494 063 лв. от собствени приходи",  подчерта Николай Иванов. Увеличени са и средствата за Фонда за репродуктивно здраве и сега той вече е 25 000 лева.  С близо 150 000 лева повече в сравнение с миналата година ще бъдат вложени в дейности по туризма и те ще са над 370 000 лв. Повече пари ще има и за култура– с 97 000 лева или общо 346 566 лв.

За първи път в бюджета от собствени приходи са предвидени средства за превенция и преодоляване на последствията от бедствия. Сумата е над 330 000 лева. Предвидените капиталови разходи от собствени приходи са близо 1.5 милиона лева. Местната управа предвижда голяма част от събрания данък върху превозните средства да бъде насочен към продължаващите основни ремонти на уличната мрежа. Отново са заделени 60 000 лева за фонда "Малки граждански инициативи". За благоустрояването на междублоковите пространства са предвидени 50 000 лева. В капиталовите разходи трябва да се отбележи и значителната сума, която ще бъде вложена в проекти, финансирани от европейски програми – 80 604 871 лв.

Според кмета на Враца Николай Иванов бюджетът за тази година е:

"Изключително труден, но реално изпълним бюджет, с най-важните приоритети, които са предвидени в него."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15