Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 февруари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова, Радио ВИДИН
Видин все още е далеч от грипна епидемия. Заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица /26 - 30 януари/ са по-малко от предходната. "Заболелите в област Видин са 174 на 10 000, което е леко занижение в сравнение с предходната седмица. Най-висока е в детската възраст, населението в активна трудоспособна възраст е с най-ниска заболяемост. Продължаваме да следим епидемичната обстановка, тъй като тези цифри говорят за един подем на заболяемостта", каза д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във  Видин. Болните от грип и остри респираторни заболявания са 22 при децата до 4 години, във възрастовата група от 5 до 14 години те са 26, от 15 до 29-години- 22. Двама са регистрираните болни на възраст 30-64 години, а над 65 години- 9.

За представяне на пълния пакет документи за получаване на семейните помощи за отглеждане на деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, напомнят от видинската Дирекция "Социално подпомагане". Пред Радио ВИДИН директорът Маргарита Маркова напомни, че освен удостоверение за брутните месечни доходи на родителите за предходните 12 календарни месеца, личните им карти за справка и копието от акта за раждане на детето, е необходимо и служебна бележка за извършени задължителни имунизации и профилактични прегледи. За децата с увреждания в Социалната дирекция трябва да се предостави и копие от експертното решение, а ако родителят е вдовец или вдовица, е нужно и удостоверение за семейно положение. 


Бюджетът, с който община Враца ще разполага през 2015 г., се очаква да бъде в размер на 44 810 291 лева. В петък местният парламент се събира на извънредно свое заседание, за да гласува предложената финансова рамка. "В сравнение с първоначалния план за 2014 г., той ще е в повече с 2 190 230 лв. Поставили сме си амбициозната задача без да вдигаме данъците и таксите през тази година да съберем повече приходи от текущи и просрочени задължения за данъци и такси."-  каза кметът Николай Иванов. В "Бюджет 2015" ще влязат също други над 1 400 000 лева, които в края на миналата година бяха преведени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за възстановяване на щетите, нанесени от наводненията в началото на август 2014 г. Тази година са завишени и трансферите от централния бюджет, предназначени за държавни и местни дейности със 734 476 лв. В тях влиза и целева субсидия за капиталови разходи в размер на 822 100 лв.Увеличени са и средствата за Фонда за репродуктивно здраве и сега той вече е 25 000 лева.  С близо 150 000 лева повече в сравнение с миналата година ще бъдат вложени в дейности по туризма и те ще са над 370 000 лв. Повече пари ще има и за култура- с 97 000 лева или общо 346 566 лв.

Парите от данъка върху моторните превозни средства ще отиват за ремонта на улиците във Враца. Това се прави за първи път в общината. Всички жители, които имат неплатени задължения от минали години, трябва да знаят, че с това не само ощетяват общинската хазна, но и правят невъзможен ремонта или поддръжката на някоя от улиците в общината, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. От 2 февруари се приемат плащания за данъка върху превозните средства за 2015 г., като до 30 април той може да се плати с 5% отстъпка.

Бюджетът на община Мездра за 2015 година е изготвен и внесен за обсъждане в Общинския съвет.
Той ще бъде гласуван на извънредно заседание до средата на февруари след като бъде обсъден в постоянните комисии. Общата субсидия на делегираните от държавата дейности е в размер на 6 187 264 лева, общата изравнителна субсидия е 1 223 300 лева, зимното поддържане и снегопочистването- 91000 лева и субсидията за капиталови разходи - 667 100 лева. Увеличение има в изравнителната субсидия, в субсидията за капиталови разходи, изграждане и ремонт на общински пътища и в средствата за зимното почистване. Общата заложена сума от държавния бюджет е 8168 764 лева, от собствени приходи 4 231 622 лева. Бюджетът на община Мездра за 2015 година е 14 597 992 лева.

Бюджетът на община Монтана за тази година е 32 700 000 лева и е с 3 420 000 лева по-голям от миналогодишния, съобщи кметът Златко Живков. Приходната и разходната част на бюджета се дискутират в комисиите на Общинския съвет, предстои и обсъждане с гражданите на Монтана. Увеличението на бюджета се дължи на по-големия преходен остатък и на подобрената събираемост на местните данъци и такси. Още 28 милиона лева се очакват от европейско финансиране. Бюджетът на Община Монтана е нараснал над 3 пъти в сравнение с 2000-та година, а с европейските средства- повече от 6 пъти.

Строителна площадка е открита за изграждането на подпорна стена на бл. 6 в кв. "Заряница" в Берковица. Проектът предвижда да бъде направено предпазно съоръжение и на ул. "Синчец". Едностранна подпорна стена, с височина 4 метра и дължина 108 метра, ще бъде изградена в кв. "Заряница" за укрепването на брега. Предпазното съоръжение на улица "Синчец" ще бъде двустранно, с височина 4 метра и дължини 134 и 78 метра. Изграждането на подпорните стени е наложително след унищожителното наводнение в Берковица на 4 септември 2014 г.

17 хиляди лева дари енергийна компания "Уестингхаус Електрик Къмпани" на детска градина "Детелина" в град Мизия, пострадала от опустошителното наводнение през миналата година
. При наводнението в Мизия беше унищожено цялото имущество в сутерена и на партерния етаж на детското заведение. Дворът и всички спортни съоръжения бяха под вода. Досега с помощта на дарители беше направен само частичен ремонт. Новото дарение ще даде възможност да приключат основните ремонтни дейности. С решение на Министерския съвет теренът, на който се намира изграденото фургонно жилище в Мизия е преотстъпен официално на Общината.

Благотворителната кампания на БЧК за набиране на средства за пострадали от наводненията продължава
. Дарения може да се правят на банковата сметка, обявена на интернет страницата на организацията или чрез SMS на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. БЧК вече започна предоставянето на материали от първа необходимост на пострадалите от обилните дъждове през последните дни.

Всички лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, работещи по договор с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Враца през 2014 г., са подали заявления в срок за сключване на нови договори за работа през 2015 г. Срокът за подаване на документи изтече на 2 февруари. Над 360 лечебни заведения подадоха документи за работа със Здравната каса през тази година, съобщават от РЗОК във Враца.

Община Чипровци ще закрие общинското депо за битови (неопасни) отпадъци. Причината е, че отпадъците вече се извозват на Регионалното депо в Монтана, съобщи кметът на Чипровци Анатоли Първанов. Това е локално сметище и е наложително закриването му, посочи кметът. Общината ще съгласува процедурите с изискванията на Европейската комисия, откъдето ще дойдат и средствата за бъдещата рекултивация на сметището.

Общинската фирма "Благоустройство и комунално стопанство" във Враца ще разполага с нова сметоизвозваща машина през тази година- това съобщи кметът Николай Иванов. Техниката ще бъде купена с 82 000 лева от местната хазна. По този начин Общината във Враца подкрепя усилията на БКС в реализирането на 7-дневно събиране на отпадъците в града, което беше въведено през миналата година.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Мездра представи годишния си отчет за 2014 година
. 4 програми за превенции и противодействие на детското асоциално поведение са реализирани, като в тях са обхванати 362 деца и са консултирани 186 деца и семейства. 115 са консултациите във връзка с употребата на наркотици. Комисията организира Детска полицейска академия от 3 години съвместно с Районното управление "Полиция". 17 момчета и момичета от 4 клас са включени в нея през изминалото лято. Лекция, филм, анкета и брошура са предоставени по Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора във всички осми класове в общината. Комисията има разгледани 26 възпитателни дела през 2014 година, като за сравнение през 2013 година те са 52- 2 пъти повече. Следните възпитателни мерки са наложени- 25 предупреждения, 4 броя задължаване за участие в консултации, поставяне под възпитателен надзор- 5 броя, поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател- 9 броя и 1 предупреждение за настаняване във възпитателно училище. Членове на комисията са извършили 50 организирани проверки заедно с РУ "Полиция" в питейни заведения, дискотеки, интернет клубове, както и за скитащи и просещи деца. Съставът на Комисия е от 15 души, с председател заместник кметът на Общината. Обществен възпитател е определен  за всяко училище в общината.

Община Видин трябва да помогне за разширяване на гробищния парк в  Дунавци, съобщи кметът на града Димчо Скорчев. Докладна е изпратена до председателя на Общинския съвет във Видин и предстои да бъде разгледана от комисиите. Кметът на Дунавци каза, че е уведомил Общината за проблема през декември 2011 година. Има решение на Общинския съвет за преобразуване на терен от пет декара, общинска собственост, за да може да се ползва за разширяване на гробищния парк, но са нужни средства и за ограда, и планировка, съобщи още Димчо Скорчев.

Среща между представители на общинската администрация в Белоградчик и на Република Сърбия се проведе в заседателната зала на Общината в града на скалите. Те обсъдиха възможностите за реализация на съвместни проекти.
Това е първата по рода си среща. Тя е провокирана от предстоящото отваряне на оперативните програми за трансгранично сътрудничество към края на 2015 година. Четири проектни предложения бяха обсъдени. Водещите организации и партньорите бяха уточнени, както и финансовото участие на страните. Водеща организация  в проекта "Звук и светлина" ще бъде Община Белоградчик. Община Болевац ще е водеща в проект, свързан с пещерата Магура. А община Неготин ще се включи в проект, свързан с реконструкцията на лятното кино в Белоградчик. Обсъдени бяха и идеи, свързани с Младежкия дом, както и за изграждането на воден парк и целогодишна ледена пързалка в града.

"Българският пейзаж, създаден от Иван Христов (1900-1987)", така е наречена експозицията, която е подредена в голямата зала на видинската художествена галерия "Никола Петров". Откриването на изложбата е в сряда
(4 февруари 2015 година), от 11:30 часа. Видинската галерия притежава 15 творби на един от най-изтъкнатите майстори на българския пейзаж. Негови творби се пазят във фондовете на Националната художествена галерия, Софийската и почти всички регионални галерии у нас. Платна на Иван Христов има в множество частни колекции и колекционери както в България, така и по света.

Победителите в третото издание на Зелената олимпиада получиха своите награди на специална церемония в Министерството на околната среда и водите. Александра Цветкова, която е в 1 клас на НУ "Единство" в Плевен зае първо място в категория "Начален курс". Зорница Христова от 7 клас на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра се нареди на трето място за "Среден курс".
Инициативата се провежда ежегодно от образователния портал "Академика БГ" под патронажа на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Стартът на надпреварата бе даден преди два месеца в Националния природонаучен музей, който тази година е партньор на олимпиадата. Деца от цялата страна премериха познанията си за опазването на природата в специално разработена онлайн платформа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48