Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 февруари 2015 година

Изпочупени клони след ураганния вятър във Враца
Снимка: Жоро Александров

Общините, засегнати от бурните ветрове и наводнения, могат да кандидатстват до 26 март за подпомагане от Фонд "Солидарност" на Европейския съюз (ЕС). Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Фонд "Солидарност" е създаден за реагиране при големи природни бедствия. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 0,6 % от брутния национален доход. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

Изпълнението на два обекта, финансирани с европейски средства е спряно във Видин. Строителството на социалните жилища е преустановено заради преместен кабел, който трябва да бъде приет от елекроразпределителното дружество, съобщи изпълняващият функциите кмет на общината Добромир Дилов. Не се работи и по парк "Рова", който е включен в проект "Зелена и достъпна градска среда". Изпълнението е спряно след сигнали на граждани, че мястото е ландшафтен паметник на културата, а проектът не е съгласувен с Министерство на кулутрата. "В документите никъде не е записано, че е паметник на културата. През 1966 г. Общината е декларирала пред Министерство на културата да го впишат като паметник на културата, но към момента не е вписан"- каза временно изпълнаяващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Той добави, че има риск Общината да загуби европейски средства и да се наложи да завърши обекта със собствено финансиране.

32 800 000 лева е проектът за бюджет на община Видин за настоящата година, който днес беше обсъден на заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет. Средствата ще са с около един милион лева по-малко в сравнение с миналата година. Бюджетът е формиран, освен от собствени приходи, и от целева субсидия от държавния бюджет, в размер на 18 237 000 лева. Най-много средства от нея- 11 587 000 лева, са предвидени за образованието. 3 088 000 лева от местните разходи са за дейности по чистотата, 1 400 000 лева- за изграждане на улици, 630 000 лева- за озеленяване. Общинският съвет ще гласува проектобюджета на следващото си заседание, което до момента не е насрочено. Капиталовите разходи на Община Видин за 2015 година са планирани в размер на 63 000 000 лева. Около 60 000 000 лева от тях са средства от Европейския съюз по четири проекта. 276 000 лева са предвидени за ремонт на 4-класна пътна мрежа, 25 000 лева - за баластриране и асфалтиране на улици, 125 000 лева- за подмяна на уличното осветление в селата.

Софийският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд- Видин, с което е оставена без уважение третата поред молба на Герго Гергов за възстановяването му на длъжност като кмет на Община Видин. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Герго Гергов е разследван от Специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС за длъжностни престъпления, припомнят от държавното обвинение.

Дирекция "Социално подпомагане" в Мездра е одобрила 1 715 молби за отпускане на помощи за отопление през зимния сезон. 1 290 души са подали молби за отпускане на помощи за отопление през 2014 година. 1 048 от тях са за отпускане на пари за твърдо гориво, 129- за твърдо гориво в натура, 109- за отопление с електроенергия и 4 на газ. 1 035 молби от тях са одобрени, а на 255 е издадена заповед за отказ и двама души са санкционирани.

Видинската болница "Света Петка" е подала документи до Министерството на здравеопазването да бъде допълнено разрешителното за работа на кардиологичното отделение с новата дейност, която ще предлага секторът по инвазивна кардиология. От това кога ще бъде получено разрешителното за новата дейност ще зависи дали болницата още през тази година ще има нови клинични пътеки за физиотерапията и инвазивната кардиология. Пациентите със спешни кардиологични състояния от Видинска област за сега се пренасочват към болницата във Враца. Министерството на здравеопазването отпусна 1 милион и 400 хиляди лева за ремонта и новата апаратура на сектора за инвазивна кардиология. Една част от разходите, която не се покрива от тази сума, около 200 000 лева, болницата ще изплаща разсрочено за 3 години.

Общинският съвет в Белоградчик одобри Общински план за младежта. Степента на безработицата сред младите хора до 29 година е отчетена на първо място в документа. 232 са регистрираните в тази възраст в Дирекция "Бюро по труда". Те се включват в програми и проекти, съобразно своята квалификация и образование. Приоритетите, залегнали в Програмата са насърчаване на гражданската активност и участие на младите хора в местното самоуправление, подпомагане на развитието на талантите, творческите умения и възможности за изявата им, повишаване на физическата активност и насърчаване на здравословен начин на живот, повишаване на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

95 служители от Общинската администрация в Берковица ще преминат серия обучения за повишаване на квалификацията си. Целта е да се подобри ефективността на обслужването и услугите, чрез придобиване на нови умения и познания на служителите по ключови компетентности. Еталон са европейските стандарти в администрирането - професионално и компетентно обслужване. Предвидените теми са  "Работа с хора със специфични потребности", "Повишаване мотивацията на служителите за изграждане на организационна принадлежност" и "Комуникативни и презентативни умения". Дейностите са на стойност 89 745,50 лева, а обученията ще приключат до средата на август тази година.

Изложба с картини на художника Иван Христов, е подредена в Художествената галерия "Никола Петров". Творецът е роден във Видин през 1900 г. Изложбата е под наслов "Българският пейзаж, създаден от Иван Христов". Събитието беше открито от заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова: "В творбите на знаменития майстор на пейзажа виждаме пресътворени различни кътчета от България и имаме възможност да преоткрием отново красотата на нашия град и на Видинския край"- каза тя. И прикани видинчани и гостите на града да посетят художествената галерия, да разгледат завладяващите картини на художника и се докоснат до неговото изкуство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33