Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 февруари 2015 година

Снимка: архив

Над 10 паднали стълба и множество скъсани проводници- това са щетите за електроразпределителната компания след ураганния вятър във Вършец и Берковица. Все още продължава оценката на щетите в района на Белоградчик и Кула, където заради обледяването в края на декември имаше счупени над 120 стълба, каза Георги Иванов, заместник ръководител направление "Експлоатация и поддържане" за Монтана и Видин. Електроразпределителната компания за Северозападна България организира приемна за граждани в сградата на Община Видин. Това е втората приемна за 4 месеца, каза Димчо Станев- директор на дирекция "Обслужване на клиенти". Компанията има създадена организация, която гарантира отчитане на електромерите до 31 дни, допълни Димчо Станев. През януари тази година има 39 случая на грешки в отчетите. Електромерите, които дружеството отчита всеки месец са 2 100 000.

Споразумение за съвместна дейност са подписали партия Екогласност и Федерацията на потребителите в България. "Ще работим съвместно за защита на качеството на живота", съобщи във Видин председателят на партията Емил Георгиев. В офиса на съюза на потребителите във Видин работи само един човек- Крум Димитров. През декември е проверил 10 сигнала. Видинчани най-често сигнализират за храни с изтекъл срок на годност и за дефектна стока.

Община Вършец започна дарителска кампания за възстановяване на емблематичния за града "Боров парк", разрушен от ураганния вятър на 31 януари.
Това съобщи секретарят на Общината Даниела Тодорова: "Това, което с години е създавано, на практика за един миг беше изтръгнато от природата. Затова потърсихме съдействието на дарителската кампания DMS. От вчера имаме регистрация. Имаме собствен DMS номер, наименованието му е BOROV PARK. Молим всички, които имат желание- жители, съпричастни към трагедията във Вършец, да се включат в тази кампания..." Дарителски sms, с текст на латиница DMS BOROV PARK, може да бъде изпратен на номер 17 777 (за абонати на Tеленор, VIVACOM и Mtel). Цената на 1 sms е 1 лев и ДДС не се начислява за абонати по договор с Tеленор, VIVACOM и Mtel. Цената на съобщението за потребители на предплатени услуги на трите оператора е 1,20 лева, като в нея е включен ДДС. Плащането на дарителските sms към мобилните оператори се счита за реален акт на дарение, а не тяхното изпращане. Освен дарителски номер, Община Вършец разкрива от днес и сметка за дарения. Тя е публикувана на сайта на местната управа. Щетите от ураганния вятър са много големи и сумата за възстановяване ще бъде изключително голяма, каза още Даниела Тодорова. Паркът е на площ от 800 дка и е вторият по големина в страната. Досега е възстановена само централната му част.

Жители на кметство Чифлик, се срещнаха с кмета на община Белоградчик Борис Николов. Основните проблеми, които поставиха хората, са насипването на пътищата, разбити от проливните дъждове от края на миналата година. Те поискаха помощ за монтирането на мост на река Стакевска. Проблем са и повредите в електропреносната мрежа, причинени от паднали клони и неокастрени дървета, както и стабилизиране напрежението на електричеството. По отношение на доставката на дърва за огрев, кметът поясни, че за целта трябва да се кандидатства още през месеците март-април, за да може да се изпълнят заявените количества, като е възможно да се отпуснат и количества по-големи от 5 куб. метра. Интерес предизвика идеята за построяване на параклис в село Чифлик. Кметът пое ангажимент да съдейства проектът за параклиса да бъде готов до есента. Срещите на кмета с хората по места продължават, съобщиха от Общината.

Извънредната сесия на Общинския съвет във Враца, която беше насрочена за петък и на която трябваше да бъде обсъден бюджетът за 2015-та година, беше отложена с 11 дни.
Така вместо на 6 февруари, съветниците ще обсъждат финансовата рамка за тази година на 17 февруари /вторник/ от 10 часа. Решението за отлагането е взето от председателския съвет на местния Парламент след среща в сряда вечерта. Мотивът за отлагането на заседанието на общинските съветници е необходимостта от време за разглеждане на постъпили предложения за допълнения на проекта за бюджет. Освен дебат върху парите за тази година, в петък съветниците трябваше да гласуват предложение за отпускането на 2 000 лева за лечение на 2-годишния Йоан Кръстев, както и да приемат "Програма  за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост през 2015 г."

Експерти от звеното в Община Видин, създадено във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, ще дават консултации на домоуправители и граждани всеки ден. Консултациите ще се провеждат от 9.00 до 12.00 ч., в Медийния център на партерния етаж, съобщиха от пресцентъра на Община Видин.

В Ново село подготвят проект за подмяна на парната инсталация на бившия Дом за деца и юноши. Целта е да бъде подобрена енергийната му ефективност. През миналата година пък е извършено саниране на читалищната сграда, каза за Радио ВИДИН Любомир Младенов, експерт от общинската администрация в Ново село.

Община Видин ще кандидатства за лиценз за извършване на обработки срещу комари и вредители. Дейността е на специален режим и без лиценз не може да се провежда, въпреки че Общината разполага със собствена техника, каза изпълняващият функциите кмет на Видин, Добромир Дилов. Той съобщи, че около 90 000 лева са предвидени в държавния бюджет за борба с комарите в община Видин тази година.

Нивото на болните от грип и остри респираторни заболявания в Монтана се задържа
. За последната една седмица в Регионалната здравна инспекция са регистрирани 47 случая, съобщи директорът д-р Даниела Караилиева: "Разпределени са във всички възрастови групи... Регистрираната заболяемост е 109 на 10 хиляди от населението, като тя е съвсем нормална за сезона." Според д-р Караилиева завръщането на учениците след ваканцията няма да промени коренно картината с болните.

Над 9000 лева постъпиха от началото на кампанията в подкрепа на нуждаещия се от лечение в Москва ученик от Гимназията по транспорт Антонио Антонов, съобщават от Община Плевен. Част от средствата бяха събрани по време на благотворителния концерт, в който участваха Любо Киров, Петя Буюклиева, Тоника СВ, Били Хлапето, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", възпитаници на НУИ "П. Пипков", балет "Венда", ученици на Анелия Дечева. Суми постъпиха и по банков път. След апела на Министерството на образованието и науката средства за Антонио, събрани от ученици,  се превеждат и от училища от различни градове на страната, съобщи неговият баща. Кампанията, която се провежда под патронажа на кмета на Община Плевен Димитър Стойков и със съдействието на БГ радио, продължава до набиране на необходимите 105 хиляди евро за присаждането на стволови клетки на страдащия от церебрална парализа Антонио. Предстои организирането и на  втори благотворителен концерт. Всички съпричастни към неговото лечение могат да преведат средства по сметка: BG22 UNCR 7527 1045 7125 18.

13 случаи на телефонни измами са регистрирани на територията на видинската полиция за миналата година. Над 4 хиляди информационни материали ще раздаде Областната дирекция на МВР във Видин на възрастните хора, които най-често стават жертва на телефонните измами. Кампанията ще бъде проведена с приоритет в малките населени места, защото измамниците спекулират с доверчивостта на хората, с тяхната привързаност към деца и внуци и готовността им да помогнат, каза директорът на ОДМВР - Видин комисар Константин Джунински.

Очаква се нормализиране на изплащането на заплатите в държавното дружество "Напоителни системи". Натрупаните заработени суми за последните месеци вече са изплатени, потвърди за Радио ВИДИН началникът Хидротехнически район Монтана Монтана, Игор Репкин. През последните 4 години служителите на дружеството излизаха многократно на протести заради забавени заплати, а синдикатите предупредиха, че компанията е на ръба на фалита.

Среща между представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и частнопрактикуващи ветеринарни лекари се проведе във Видин. Тя бе във връзка с дейностите по Държавната имунопрофилактична програма, свързани с болестта "Син език". През миналата година частнопрактикуващите ветеринарни лекари отказаха да сключат договори по  програмата заради неизгодните за тях оферти. Така цялата дейност по имунизацията бе поета от заетите в държавния сектор специалисти, каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните " към ОДБХ.

Плевен ще бъде домакин на най-голямото пчеларско изложение в Европа, което ще се състои от 12 до 15 февруари. Това съобщи Чавдар Велинов от името на организаторите. До момента са заявили участие над 150 фирми, производители и търговци в пчеларската индустрия от света, които представят развитието на този сектор в 27 държави, уточни той. Очакванията са гости на изложението да бъдат над 15 000 души от страната и съседните държави.

30-ото юбилейно издание на Зимния спортно-туристически празник "Враца - 2015" ще се проведе в края на тази седмица в местността "Учителските колонии" във Врачанския Балкан. Традиционната проява е под патронажа на кмета на община Враца Николай Иванов, а нейни организатори са местната управа, Българската асоциация "Спорт за всички" и туристическо дружество "Веслец-Враца". Заявките за участие се приемат до 5 февруари в отдел "Образование, култура, спорт и туризъм". Същият ден организаторите на проявата се събират, за да уточнят детайлите по провеждането на мероприятието. Традиционният ни Зимен спортно-туристически празник Враца 2015 година ще се проведе в събота, 7 февруари от 10 часа. Програмата включва четири дисциплини: крос, конкурс за най-хубава снежна фигура, щафета и теглене на въже, предназначени за ученици от I до XII клас.

Нови информационни пунктове са изградени в осем берковски села. Средствата на стойност над 63 000 лв. са отпуснати на "МИГ Западна Стара планина - Копрен - Миджур" за "Разнообразяване и подобряване на туристическата инфраструктура чрез изграждане на мрежа от информационни пунктове и места за отдих и развлечения". Осем берковски села влизат в тази местна инициативна група (МИГ)- Гаганица, Бистрилица, Черешовица, Лесковец, Котеновци, Костенци, Комарево и Боровци. Осем информационни пункта вече са изработени и монтирани - по един във всяко село. Места за отдих и развлечение са построени в с. Боровци и с. Гаганица, като те представляват дървена постройка с пейки, маса и барбекю. Двуезична табела с обща информация за местоположението и забележителностите в района е поставена на всеки информационен пункт. Стойността на един пункт е: над 4 000 лева, а на мястото за отдих и развлечение- повече от 11 000 лв.

Жълт код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е обявен за всички области в Северозападна България за утре. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с. Ще вали сняг, по-обилен в следобедните часове. Ще се образува снежна покривка. Ще има условия за навявания и снежни виелици.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48