Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 февруари 2015 година

Снимка: Пресцентър на МВР
Почетните отличия на МВР "За доблест и заслуга" III степен бяха връчени на официална церемония "Пожарникар на годината 2014" в София на Пламен Петров, началник на Районната противопожарна служба в Белоградчик и на колегите му- Петър Цолов, командир на екип и Мирослав Драгомански, инспектор. Отличието им е присъдено за проявена смелост и доблест по време на изпълнение на служебните си задължения при инцидента в завода за боеприпаси край Горни Лом през октомври месец миналата година. Те първи пристигат на мястото на инцидента и с риск за живота си влизат на разузнаване на територията на завода. Сред наградените са и пожарникари от Бяла Слатина и Вълчедръм. В раздела "Пожарогасителна дейност" победител е Красимир Паньов, началник РСПБЗН Бяла Слатина. Той ръководи и лично участва в спасителните и аварийно-възстановителните работи по време наводненията и обявеното бедствено положение от юли и август месец миналата година в общините Борован и Бяла Слатина. Колективната награда е за Доброволно формирование при община Вълчедръм, които бяха отличени за участието в ликвидирането и ограничаване на последиците при над 50 произшествия.

Над 40 представители на синдикат "Огнеборец" във Видинска област ще участват в протеста на пожарникарите пред МВР утре, 7 февруари. Освен от Видин, ще има служители от Кула, Белоградчик и Брегово, съобщиха от местната организация на синдиката. Протестът е главно срещу съкращаването на щатове, защото пожарникарите и в момента са под критичния минимум. "Щатовете стоят свободни, но не ги разрешават и от тях режат. С тях трябваше да направим някакъв състав, така че да можем да извършваме служебните си задължение без риск за нашето здраве и живот", коментираха от синдикат "Огнеборец" във Видин.

Само малка част от сумата, която абонатите плащат за ток, отива при електроразпределителното дружество. "От 100 лева сметка, които ги събира ЧЕЗ за цялата група- за разпределителната и за снабдителната част остават 68 см. Всичко останало отива към Енергиен системен оператор, към производителите, НЕК, за ДДС към държавата", обясни Димчо Станев, директор на Дирекция "Обслуждане на клиенти" в ЧЕЗ България. Ще иска ли дружеството увеличение на цената на електроенергията Димчо Станев, директор на Дирекция "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ България, коментира така: "Цената на електроенергията се формира от цена на произведената електроенергия, която е различна съобразно различните източници- възобновяеми, ТЕЦ, АЕЦ. Другата част е Енергийният системен оператор с мрежата за високо напрежение, след което е мрежата за ниско и средно напрежение в електроразпределителните дружества и обективните разходи- за отчитане до 31 дни, да поддържаме мрежата и да реагираме при аварии. В този смисъл никога не сме искали и нямаме намерение да искаме увеличаване на цената на електрическата енергия." Дружеството смята, че регулаторът трябва да балансира разпределянето на сумата, която влиза в цената по-равномерно между участниците в цялата верига- от производител до доставка.

Експерти от звеното в Община Видин, създадено във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради дават консултации на домоуправители и граждани от вчера. Те са на разположение за всякакви въпроси, свързани с възможностите за предстоящото саниране, от 9.00 до 12.00 ч., в Медийния център на Общината. Първото създадено Сдружение на собствениците бе вписано в Публичния регистър на общината на 4  февруари и получи своето удостоверение. В него членуват живеещите от три входа на ж.к. "Вида" 3 във Видин.

Във Враца започна временното извеждане от експлоатация на два язовира в аварийно състояние. На територията на общината са установени шест язовира в аварийно състояние. "Стартираме временно извеждане от експлоатация на два язовира- "Сухият скът" и язовир "Девене". С експертизата на "Напоителни системи" очакваме всеки момент да получим тяхното финансово предложение, по подобен акт ще изведем и останалите четири язовира", каза кметът Николай Иванов. За решаване на проблема с опасните язовири в местния бюджет за тази година са предвидени триста хиляди лева. Тези средства ще се използват за почистването на общо 30 километра речни корита на територията на общината.

Възстановено е електрозахранването в повечето села в общините Вълчедръм и Якимово, област Монтана. В 6:30 ч. около 10 000 абонати на ЧЕЗ останаха без ток заради авария в подстанция на държавния Електроенергиен системен оператор. Работата на аварийните екипи продължава. От полицията в Монтана съобщиха, че не е имало пожар в подстанцията.

Частнопрактикуващи ветеринарни лекари във Видин чакат одобряването на предложените нови оферти за  Държавната имунопрофилактична програма, за да сключат договор за изпълнение на дейностите по нея. Това каза началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните във Видин, д-р Валери Велков. Тарифа за дейностите е предложена, но предстои да бъде одобрена от Министерски съвет. Болестта "Син език" през миналата година бе констатирана в 31 населени места в област Видин, доказано с лабораторни проби.

Свободни работни места обявиха от Бюрото по труда във Видин. Най-много са бройките за шивачи, а по-нестандартни са местата за кантарджия, опушвач и конен патрул. Обявена е позиция за секретар на офис, владеещ румънски език. Търсят се кадри за хотелския бранш през летния сезон за хотел в град Бяла. Одобрените кандидати ще бъдат наемани от 15 април до 30 септември. Сред свободните места за висшисти са за трима лекари, учител по рисуване, директор на предприятие и счетоводител. Търси се и зоотехник, и ръководител строителство, за които се изисква полувисше или средно специално образование.

И през 2015 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

Опасна стока, произведена в България, издирва здравната инспекция в Монтана. Сенки за очи с олово, произведени на територията на козметично предприятие, намиращо се в област Перник, са опасни за здравето на хората, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева. Детски сенки, произведени в Китай също крият риск за здравето.

Министерството на туризма започна в началото на месеца кампания за популяризацията на 50 културни, природни и исторически забележителности, сред които попадат и два обекта във Враца. Включените в списъка са Етнографско-възрожденският комплекс "Св. Софроний Врачански" и манастирът "Св. Иван Пусти", който се намира край село Бистрец. В кампанията на Министерството на туризма за популяризация са включени и обекти от Видинско и Монтанско - това са Музей "Конака" и Кръстатата казарма във Видин, крепостта "Кастра Мартис" в Кула, Слънчевата градина във Вършец и античната крепост в Монтана. Популяризацията на обектите ще се реализира по проект, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз с около 2 000 000 лева.

В Хайредин продължава отводняването на засегнатите от постоянния воден капан 50 къщи в близост до ВЕЦ "Елена". За сега ситуацията е спокойна, въпреки, че в някои къщи продължава да има още вода. Повечето от наводнените мазета се намират по улиците "Васил Воденичарски" и "Христо Ботев", съобщи за Радио ВИДИН кметът на общината Тодор Тодоров. По думите му проблемът датира още от 2012-та година с изграждането на малката централа. Той допълни, че решението за справянето със ситуацията е да се изгради дренажна система. Подготвя се такъв проект заедно със общинската администрация и с участието на ВЕЦ "Елена", който се счита за първопричина за високите подпочвени води в Хайредин. За сега обаче не остава друг вариант освен периодично да се отводняват мазетата, в някои от които има към метър вода и да се надяват, че дъжд няма да вали скоро.

Общинският център за социални услуги и дейности в Мездра, Българският младежки червен кръст в града и компания "Вижън Интернешънъл Пипъл Груп" организират нестандартна благотворителна акция  за деца от социално слаби семейства, потребители на услугата "Обществена трапезария". Кампанията е под наслов "Даряваме здраве и грижа". Инициативата се проведе в големия салон на Социалния комплекс в Мездра.

Вяра Митева, Силвия Атанасова и Андреа Андреева от 11.в клас на ПМГ "Екзарх Антим I" Видин бяха допуснати до финалния кръг на Националното състезание "Иновационен лагер", което ще се проведена 14 февруари 2015 г. в София с 60 участници от цялата страна. Учениците бяха консултирани и насърчени за участие в интересната надпревара от Йордан Йорданов- учител по география и икономика в гимназията. Иновационният лагер е образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който развива предприемаческите нагласи на младите хора, мотивирайки ги да бъдат изобретателни и да поемат рискове. Състезанието е интензивен еднодневен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване.

Клуб "Млади възрожденци" в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село започна подготовка в чест на своя патрон Васил Левски. Те се подготвят за отбелязването на годишнината от обесването на Апостола с помощта на читалищната библиотека в Ново село. Изложба на рисунки и книги за Дякона, презентация за живота му, рецитал и драматизация на класически произведения са част от програмата за 19 февруари. Най-голямата мечта на младите възрожденци е да посетят през летните месеци родното място на Васил Левски.

Програмата за патриотично възпитание в област Враца за 2015 година започна на 4 февруари от Козлодуй с излъчването на художествено-документалният филм "Ботев. От Голгота към свобода". Стартът беше поставен от народния представител Красимир Богданов. На 19 февруари филмът ще бъде представен в Българският културно-информационен Център в Босилеград, Сърбия, а на националния празник 3-ти март и в Европейския парламент в Брюксел. Филмът "Ботев. От Голгота към свобода" беше представен и в селата Бутан и Софрониево. Предстои излъчването му в останалите населени места по пътя на Ботевата чета- Борован, Баница, Мездра, Зверино.

На 7 февруари Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще посети Боровишкия манастир "Св. Троица", край гр. Белоградчик, където ще отслужи света Литургия по повод отбелязването по стар стил паметта на св. Григорий Богослов, архиепископ Константинополски. Боровишкият манастир е единствената света обител във Видинска епархия, в която монасите отбелязват и почитат православния календар по стар стил. На 8 февруари митрополит Дометиан ще посети енорийския храм "Св. Георги Победоносец" в гр. Белоградчик, където от 9:00 ч. ще отслужи тържествена света Литургия за Неделята на Блудния син, втората подготвителна неделя за Великия пост. На 8 февруари Белоградчишкия епископ Поликарп ще посети енорийския храм "Св. Троица" в гр. Грамада, където от 9:00 ч. ще отслужи тържествена света Литургия, ще благослови вярващите и ще произнесе слово във връзка с предстоящия Велик пост.

Предимно мокри са пътищата в област Видин, вали дъжд, на места сняг. Около 0,1 см е снежната покривка в Белоградчишко. 15 машини са в готовност за работа през нощта, съобщиха от пътноподдържащата фирма. Почистването на първокласните пътища започва при снежна покривка от 3 см, а на 3-класните- при 5 см. Мокри са пътните настилки и в област Монтана, информираха от Пътно управление. На Петрохан е започнал снеговалеж, пътят е опесъчен. Сняг вали и в района на Горно Белотинци, създадена е организация за опесъчаване. Всички машини са в готовност за почистване на пътищата в региона на Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36