Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите-чужденци във Видин

8
Снимка: Нора Йоцова
Днес си говорим за учителите-чужденци във Видин. Те са трима- двама от тях идват от САЩ, третата преподавателка е от Китай.

"На територията на област Видин, в училищата са трима чужденци-учители, които са в две училища-  СОУ "Цар Симеон Велики" и ГПЧЕ "Йордан Радичков", съобщи старши експертът по организация на средното образование в Регионалния инспекторат по образованието Боянка Никова и добави:
"От впечатленията, които имаме и информацията, която имаме в регионалния инспекторат, като изказани мнения на учители и ученици, е че те са много добре приети от учениците. Може би това се дължи на по-разчупената обстановка и по-различните методи на преподаване."

Старателни ли са видинските ученици в изучаването на китайски език? С този въпрос започваме разговора с Ан Ян  Джан, която е учител в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин:
Снимка"Да, децата на Видин са добри ученици. Аз мисля, че те са много сладки и добри. Мога да кажа, че децата имат желание да учат китайски и искат да опознаят китайската култура. Искам да съм им добра учителка и да ги науча. Да, китайският език доста трудно се учи. Някои от учениците знаят английски и аз мога да говоря с тях на този език, докато преподавам. Но има и други, които не знаят английски. Тогава аз използвам някои от латинските букви, за да изписвам думи и показвам с жестове, за да подскажа значението на думите. Мисля, че децата бързо учат и за тях е добре да се обучават на китайски език."

Младата американка Ейвъри Добс е учител в английската гимназия "Йордан Радичков":
Снимка"Аз съм Ейвъри Добс, учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин. Аз съм от Нешвил, Тенеси, Съединените американски щати. Напуснах университета миналата година, дипломирах се. Докато учех висшето си образование, обучавах емигранти в Америка. Учех ги на английски, за да могат да се адаптират в американската образователна система. Много ми харесваше това занимание. Имах трима ученици тийнейджъри, с които работех усилено, за да научат английски. Мисля, че това е добър начин да помогна на хората, които искат да научат езика ни. Така реших да дойда тук и да разширя обхвата на работата си. За първи път съм в България. Дойдох през август. Останах 2 седмици в София и после дойдох във Видин и започнах работа като учител. Има някои различия в образователните ни системи, но не са генерални. При нас в Америка имаме повече разнообразие в часовете- не си в един и същи клас всеки ден, има различни часове, имаме различни съученици и различни учители, но все пак училището си е училище и тук, и в Америка."

Голяма беше изненадата ми, когато научих, че неслучайно следващият ми събеседник е избрал да бъде учител в България. Ето как се представи 22-годишният Ашър Двир Джераси:
Снимка"Аз съм от Лас Вегас, Невада. Учил съм в университета в Масачузетс. В България съм от септември месец от програмата "Фулбрайт". Учител съм по английски в училище "Цар Симеон Велики" на 7,8,9,10 и 11 клас. Обучавам и отбора по дебати, който е част от организацията "БЕСТ", в която се обучават деца от цяла България. А през юли ще се върна в Съединените американски щати.
"Фулбрайт" е престижна организация- това е главната причина да съм тук. След като подадох заявление за участие, бях избран да дойда в страната. Избрах България, защото произходът на семейството ми е от тук. Баба ми е родена тук, баща ми е роден тук- в София. Те са български евреи, напуснали България през 1949 година. Заминали за Израел с много други български евреи, включително и от Видин, тогава тук е имало голяма еврейска общност. Идвам в България от много малък и имам задълбочен интерес към страната. Винаги съм искал да остана по-дълго време тук. Сега имам тази възможност. Завърших университета и тази програма ми дава възможност за една година да опозная Европа и България по най-добрия начин. Тук постоянно съм сред българи, излизам с учениците си и прекарвам много време с тях. Постоянно си взаимодействам с българите, научавам българската гледна точка за живота и споря по тази гледна точка."


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00

В Ружинци започва фолклорен събор

В Ружинци днес започва осмото издание на събора "Традиция и фолклор". Събитията от програмата ще са в продължение на три дни. Готови сме да посрещнем гостите си, отбеляза кметът на общината Александър Александров: "Всичко е подготвено като обстановка. Участниците са ясни - 69 организации, с 977 участника. За първи път са толкова много, близо..

публикувано на 06.09.24 в 09:38

Извънредно ще пръскат срещу комари в Монтана

Да се извърши извънредна обработка срещу комари в област Монтана разпореди Регионалната здравна инспекция. Причината е регистрираните три случая на западно нилска треска в страната. Кметовете на 11-те общини в област Монтана са информирани, че трябва да извършат извънредна обработка срещу комари на територията на населените им места. Въпреки, че..

публикувано на 06.09.24 в 08:41

Рекултивират две клетки на депото за отпадъци във Враца

Предстои рекултивацията на две клетки в депото за битови отпадъци във Враца, съобщиха от общинската управа.  Над 27 000 квадратни метра от депото за битови отпадъци ще се превърнат в зелени площи.  Дейностите ще се реализират в рамките на одобрен проект на местната администрация за рекултивация на Клетка 1.1. и Клетка 1.2. в Регионалното депо за..

публикувано на 06.09.24 в 08:36