Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 февруари 2015 година

Снимка: Видинска митрополия

Паметта на покровителя на пчеларите- Свети Великомъченик Харалампий бе почетена във видинския храм "Свети Димитър". С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, бе отслужена тържествена света Литургия от Белоградчишкия епископ Поликарп, който припомни на присъстващите житието на светеца, живял до преклонната възраст от 113 години. По време на светата Литургия в презвитерска-свещеническа степен бе  ръкоположен дякон Митко Костов. Той ще изпълнява енорийско служение в митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" във Видин и ще оглави председателството на храм "Св. Константин и Елена в Димово. Според българския етнокалендар на днешния празничен ден не се работи. Призори всяка домакиня вече трябва да е изпекла обреден хляб и три малки кравайчета. Заедно с паничка мед тя ги носи в черквата, да бъдат осветени. След завръщането у дома, обредните хлябове се намазват с меда, прекадяват се, разчупват се на късове и се разнасят на три къщи- за здраве. Едно от медените кравайчета трябва да бъде хвърлено на покрива на къщата- за защита от Чумата, второто домакините дават на домашните животни, а третото изяждат децата.

Проекта за бюджет на Община Видин за настоящата година и Програмата за управление и  разпореждане с имоти общинска собственост ще обсъди на заседание Общинският съвет утре. В проекта за дневен ред са включени седем точки. Ще бъде обсъдено предложение за определяне на орган, който да извърши подготвителни действия за предоставяне на съвместна концесия между държавата и общината за услуга на пристанищен терминал Видин- център.

Първият за Враца договор между сдружение на собствениците и Община Враца по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е факт от днес. Заместник кметът Николай Йорданов отиде на място и връчи документа на собствениците на апартаменти в блок 1 в ж.к. "Младост". С договора сдружението на собствениците дава мандат на Общината в лицето на кмета да извърши от негово име действия по осигуряването на необходимия ресурс за обновяване на сградата и организиране на всички дейности по обновяването. Заместник кметът предаде на областния управител Малина Николова всички документи, необходими за изготвянето на следващия договор - между Общината, областния управител и Българската банка за развитие.

Пострадалите жители от бедствието във Вършец да получат общо 6 100 лева и фасониран материал- това реши Общинският съвет на извънредно заседание. На 30 и 31 януари в общината премина вятър със скорост от над 150 км в час. Във всички населени места бяха нанесени сериозни материални щети на много общински и стопански сгради, както и на частни жилища. Огромни са щетите и в два от символите на града- "Слънчевата градина" и Балнеоложкия парк. Раздаването на помощите стартира от днес. Във Вършец продължава и разчистването на падналите дървета. До момента са събрани около 300 кубични метра дървен материал. Общото количество обаче предстои да бъде уточнено до две седмици, когато се очаква да бъдат разчистени парковите зони и гората.  

Отдел "Местни данъци и такси" при Община Плевен ще работи с удължено работно време през кампанията за събиране на местните налози с отстъпка, с цел повишаване качеството на обслужване и максимално удобство на гражданите, съобщават от местната управа. Всички гишета на приходната администрация, намираща се на ул. "П. Р. Славейков" № 21 ще работят без почивка от 7 до 19 часа в делничните дни в периода 16 февруари- 30 април. Новата организация на дейността в отдела, даваща възможност на гражданите в активна възраст да платят задълженията си в извънработно време, не изисква допълнителен финансов ресурс от страна на Община Плевен, допълват от местната управа.

Няма конкретни данни за броя на децата, оставени без родителска грижа, защото родителите им са в чужбина. Изискана е такава информация от Регионалните инспекторати по образование, но все още няма обратна информация за отпадащи от училище деца по тази причина. Междуведомствена група подготвя законови промени в подкрепа на семействата на деца на емигранти. Това каза за Радио ВИДИН Андриян Георгиев, главен инспектор в дирекция "Контрол по правата на детето" в Държавната агенция за закрила на детето. Има и национална телефонна линия за деца, където те могат да се обаждат, ако имат нужда да поговорят с някого за проблема, каза още инспекторът.

Областният консултативен съвет по туризъм във Видин обсъди готовността за представянето на региона в международната туристическа борса "Ваканция и спа експо 2015", която ще се проведе от 12 до 14 февруари в столицата. Това стана днес по време на заседание, ръководено от заместник- областния управител Огнян Ценков. В престижното изложение видинският туризъм ще бъде представен от общини, туристически фирми, сдружения и неправителствени организации, работещи по проекти в тази сфера. Областният консултативен съвет по туризъм прие днес в състава си двама нови членове- кметовете на Кула и Димово. Те бяха поканени да се включат в дейността на Съвета като ръководители на общини с възможности и потенциал за развитие на туризма. В края на заседанието заместник областният управител Огнян Ценков награди представители на туристическия бранш, неправителствения сектор и културните среди за приноса им към туризма в област Видин през 2014 г. С грамоти бяха удостоени 7 от 11-те личности, номинирани от Областния консултативен съвет по туризъм.  

Вече стана традиция община Белоградчик да участва в туристическото изложение "Ваканция СПА Експо" в София. На изложението града на скалите ще участва заедно с други общини и неправителствени организации, занимаващи се с туризъм на общ щанд. Таксите за участие в туристическото изложение се финансират от Контактен център "Дестинация Дунав", които са многократен партньор на Община Белоградчик в сферата на туризма. На щанда ще бъдат показани рекламни материали, запознаващи посетителите с туристическите обектите в региона.

Видинското ОУ "Епископ Софроний Врачански" отбеляза Международния ден за безопасен интернет. Възпитаници на училището изнесоха презентация на тема "Заедно за по-добър интернет!" пред свои съученици. Ето кои от правилата за безопасен интернет запомниха петокласници: "Научих всичко за компютърите, знам как е, аз всичко знам... Че не трябва да си качваме наши снимки в интернет, за да ни разпознаят хората и така можем да си направим проблем... Че не трябва да си казваме паролите, да не казваме информация на непознати хора..." Заместник областният управител на Видин Огнян Ценков бе гост на презентацията.

Забелязва се сериозно повишаване на посетителите в библиотеката в Мездра, съобщиха секретарят на НЧ "Просвета 1925" Валентина Цекова и главната библиотекарка Павлина Русева. В залите на библиотеката при читалището вече постоянно има посетители, като за 2014 година те са почти 12 000. Културното средище притежава фонд от 47 755 тома, а също така има и компютърен център с 6 конфигурации за безплатно ползване от посетителите. През изминалата година постоянните читатели са 696, като повече от половината от тях са деца до 14 години.

Започна подготовката за отбелязването на празника "Св. Валентин" във Видин. Организатори на празника, посветен на любовта са Община Видин, Младежки информационен и консултантски център, Младежки съвет по наркотични вещества и Сдружение "Феникс". На 13 февруари от 16:30 ч. в Зала на Симфониета - Видин ще започне "Зона любов", а от 17:30 ч. стартира 17-то издание на Концерт - конкурс "Песен на Свети Валентин", където могат да участват млади индивидуални изпълнители или групи. Доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин вече изработват и картички с романтични послания.

Във Враца и тази година ще има общоградско тържество по повод традиционния празник Трифон Зарезан. Организатор отново е общинската управа, а празникът е на 14 февруари, събота, от 11 ч. в Етнографско-възрожденския комплекс. Самодейци от читалището "Милин камък" в с. Мраморен ще покажат възстановка на ритуалното зарязване на лозите. Ще бъде избран новият цар на лозята. Участие във веселието ще вземат също Танцов състав "Хемус" и духовият оркестър към читалище "Развитие".

Жива мартеница ще бъде подредена на 1 март във Видин. Инициативата се провежда за втора поредна година под наслов "Честита Баба Марта, Свят", каза старши експертът от Община Видин Силвана Сюлейман. Очаква се в живата мартеница да участват най-малко 800 души. Те ще бъдат облечени с бели и червени тениски.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36