Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 февруари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова, радио ВИДИН
32 милиона 822 хиляди лева е бюджетът на община Видин за настоящата година, който съветниците приеха на заседание днес. Критиките бяха основно към постъпленията от собствени приходи на Общината, които се предвижда да са над 14,5 милиона лева. На заседанието е приета и Програма за разпореждане с имоти общинска собственост, според която очакваните приходи от продажба на общински имоти, наеми и концесия, са в размер на 1 340 000 лева. Прието е предложение за определяне на орган, който да извърши подготвителни действия за предоставяне на съвместна концесия между държавата и Общината за услуга на пристанищен терминал Видин- център.

В Лом се проведе повторно обществено обсъждане на проектобюджета за 2015 г. Планираните приходи, които Общината е заложила в новия бюджет са 15 087 130 лева. За жилищно строителство и БКС са предвидени 1 637 049, за поддръжка и ремонт на пътищата- 163 300, за съфинансиране на проекти- 247 191, за погасяване на кредит по фонд "ФЛАГ" са отделени 717 365 лева. Предвидените средства за образование са 5 809 319 лева, а за социални дейности- 2 706 346 лева. За култура са отделени 386 212 лева, здравеопазването е с 530 978 лева, а 75 000 лева са заложените разходи за развитие на спорта. Планираните капиталови вложения са в размер на 369 340 лева. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 9 316 485 лева, а за местни дейности са планирани 5 770 645 лева. Преходният остатък за 2014 година е в размер на 1 738 790 лева.  

Областно пътно управление започна подмяна на пътни знаци в Берковица и Вършец. Поне 50 пътни знака, повалени и прекършени от урагана, вилнял в нощта срещу 31 януари, трябва да бъдат спешно подменени по пътя от Монтана към Берковица и Вършец. Вятърът със сила над 130 км/ч изтръгна указателни табели, но и особено важни знаци, чиято липса крие реален риск от пътни инциденти. От областното пътно управление са започнали постепенна подмяната на знаците. От двете страни на пътя между Монтана и Берковица лежат над 50 огромни иглолистни дървета. Дървесината, паднала по време на бурята на пътното платно, е изтеглена в канавките, но все още не всички са извозени от там.

Добра оценка за работата на полицията в Монтана през миналата година даде директорът комисар Иван Георгиев.
На отчета присъстваха директорът на Главна дирекция "Криминална полиция" Константин Титянов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. "Имаме спад в детската престъпност, намален е броят на регистрираните престъпления, добра разкриваемост имаме. Имаме критики в икономическите престъпления, но ще бъдат взети адекватни мерки. Лично аз давам добра оценка на работата на дирекцията, тъй като работехме в година с много напрежение- и с охрана на границата, и с охрана на парламента, избори имаше..."- каза Иван Георгиев.

Спад в престъпността в област Видин отчитат за миналата година от Областната дирекция на МВР (ОДМВР).
За 2014 година са регистрирани 1401 престъпления, от тях 1243 са криминални, 158 са икономически. Повече от половината от регистрираната за 2014 г. престъпна дейност са кражби. Следват ги престъпленията по транспорта, в горското стопанство и документните закононарушения. С най-нисък дял са посегателствата срещу личността, свързаните с наркотици и грабежите. Кражбите бележат спад с 12,5%. Домовите обири намаляват с 18,59%, а взломните- с 15,6%. Кражбите от магазини и джебчийствата запазват своя интензитет. Увеличение се отчита при кражбите от автомобили, които са с 48% повече от предходната година.

Министерството на вътрешните работи даде отлична оценка за работата на областната дирекция на МВР във Враца.
Домакин на събитието беше комисар Иван Кирилов, който посрещна директорите на главна дирекция "Криминална полиция" Константин Титянов и на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Висшето ръководство на вътрешното министерство отчете и мотивите за отличната оценка- добри резултати, постигнати при намален ресурс, заради използването на местни ченгета за охрана на южната граница, както и на софийските протести. Професионализмът на местните полицаи бил затвърден по време на европейските и парламентарните избори, когато полицията беше ангажирана около 4 месеца. Освен това, подчинените на комисар Иван Кирилов са направили максималното за разбиването на емблематичната организирана престъпна група на Главестия, която освен с престъпна дейност, се е занимавала и с поръчки за убийства и изпълнението им. Препоръката на МВР към областната дирекция е свързана основно с противодействието на сивата икономика, което ще е един от основните приоритети през тази година, защото щетите за бюджета от контрабанда и измами с ДДС са огромни.

Кметът на Враца участва в учредителната сесия на Комитета на регионите на Европейския съюз между 11 и 13 февруари в Брюксел. Николай Иванов стана част от Комитета след решение на Министерски съвет от 16 януари 2015 г. Тази сесия е първа от новия 5-годишен мандат на Комитета на регионите за периода 2015 - 2020 г. По време на сесията ще бъде направен избор на председател и първи заместник-председател на Комитета, както и на членовете на Бюрото. В двата дни ще се състои и 110-тата пленарна сесия на Комитета. За 13 февруари са предвидени учредителни заседания на комисиите към него.

Информационна кампания за санирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще се проведе в Белоградчик. Среща със собствениците на сгради в режим на етажна собственост се организира за утре, 12 февруари, от 17:30 часа в Младежкия дом. Комисия, сформирана към Общината,  ще разяснява условията за кандидатстване за получаване на финансова помощ за саниране на сградите.

Благотворителен концерт под мотото "Искрица надежда за малкия Йоан" се проведе в концертната зала на Община Враца, съобщават от местната управа. Събитието беше организирано от учениците от 11 "г" клас на ПМГ "Акад. Иван Ценов", за да помогнат на родителите на момчето да го придружат и да останат с него при предстоящата операция в чужбина. Много врачани дойдоха, за да подкрепят добрата инициатива. С изпълнения участваха танцов състав "Хемус" към Община Враца, танцов клуб с хореограф Николай Нанков от СОУ "Отец Паисий", трио "Магия" - Мездра, театрална група "ТЕМП", ансамбъл "Мездра" и много други. Специален гост на концерта беше Венцислав Кътов- четвърт-финалист в "Гласът на България". Благотворителната проява протече с подкрепата и на частни фирми от града. Събраната сума от билети от концерта и даренията ще бъде предадена на родителите на 2-годишния Йоан. Дарения бяха дадени и от общинските служители, като сумата е внесена в дарителската банкова сметка.

Единствено задължителното чипиране и регистрация на домашните кучета и котки ще доведе до трайно намаляване на изоставените на улицата животни, категорични са от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи". От организацията приветстват идеята на Министерството на земеделието и храните за въвеждане на задължително идентифициране с микрочип на всички кучета и котки при поставяне на първа ваксина против бяс. Справка на "Четири лапи" в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните показва, че в някои от по-големите градове има тенденция за увеличаване на броя на чипираните кучета, но като цяло броят им остава нисък. Най-малко идентифицирани и регистрирани кучета има в Хасково, Смолян и Видин, където едва 41 са записаните в регистрите домашни кучета.

За 11 -ти пореден път община Мездра, Общинската служба по земеделие и Пчеларско дружество "Нектар" организират традиционното пчеларско изложение "Пчеларство 2015".
То ще се проведе на 12 февруари /четвъртък/ пред сградата на Общинска администрация от 10:00 часа. "Освен пчелни продукти, ще бъдат изложени и пчеларски инвентар и апикозметика, един нов момент в нашето изложение. Годината, която измина за пчеларството в нашия район, не беше добра. Въпреки всичко, с усилията на пчеларите, се постигнаха задоволителни резултати"- обясни организаторът на мероприятието Иван Братинов. През изминалата година пчеларите и част от арендаторите в общината са постигнали съгласие във връзка с пръскането на засетите площи, което е дало положителен резултат при опазването на пчелите. Това е постигнато и със съдействието на Областната дирекция по земеделие.

Дипломният марионетен спектакъл "Часовникарят" на студент по режисура за куклен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" е новото заглавие, което ще зарадва първо видинската публика
. Сюжетът разказва за времето, като философско измерение и като памет на живота, каза за Радио ВИДИН неговият автор и режисьор Николай Маринов. В момента се провеждат репетиции, а премиерата е в понеделник, 16-ти февруари, от 17:00 часа, на сцената на Държавния куклен театър в града.

"Ожени се за мен" е поредният спектакъл, с който театър "Искри и сезони" гостува на сцената на Младежки дом - Монтана
, броени дни преди Свети Валентин. Актьорите от трупата на Искра Радева ще представят една любовна история на 12 февруари от 19:00 часа в голямата зала. "Тя е разказана находчиво, остроумно, задълбочено, честно, с проницателност и интелект от Джон Ъпдайк и претворена по същия забележителен начин от звезди на българската сцена -Искра Радева, Станка Калчева, Георги Кадурин и Ивайло Герасков", съобщават от Младежки дом в града. Билети за спектакъла се продават на портала на институцията след 14 часа. От Младежкия дом обещават залата да бъде добре отоплена.

Драматично-кукленият театър (ДКТ) във Враца продължава и през февруари инициативата си да бъде медиатор между хора с възможности от града и региона от една страна и лица и деца с по-нисък социален статус, които имат нужда от култура, но нямат възможности да си купят билети. Това съобщават от културната институция. Кампанията, която започна в дните около Коледа, остава отворена, за да отговори на потребностите на повече хора, жадни за култура и театър. Управителят на бирена борса "Ферит" Мария Гергова зарадва екипа на две социални заведения - "Защитено жилище за лица с психични разстройства" и "Дневен център за лица с увреждания" във Враца, като осигури билети за театрална постановка. Така желаещите от двете социални услуги се докоснаха до изкуството на Мелпомена, а конкретното заглавие, което наблюдаваха във вторник вечерта /на 10 февруари/ беше едно от най-обичаните заглавия от репертоара на Драматично-куклен театър - Враца - "Съвсем проста история" от Марина Ладо, допълват от ДКТ. Своята лепта в тази кампания осигури и фирма РЕМЗ "Семков 2001" от с. Бели извор с управител Цветомир Семков, благодарение на когото в петък, на 13 февруари още 20 души с по-скромни финансови възможности ще гледат постановката "Боб" от Елин Рахнев.

50-ти юбилеен литературен салон "За виното и любовта" се провежда днес във Видин
. Организатори са Народно читалище "Цвят 1870" и  Дружеството на писателите в града. "Литературният салон е стартирал на 8 март 2001 година, за тези 14 години, по различни поводи, са организирани литературни салони. Тази година е 50-то му издание и го посвещаваме на виното и любовта. Ще участват видинските поети Диана Сиракова, Ненчо Славчев, Колетка Павлова, Албена Стефанова, Зорница Климентова"- каза Любомир Илиев, секретар на читалището.

Враца е домакин на голям магически спектакъл. Поводът е 110-годишнината от рождението на местния гражданин Евстати Карайончев, когото цяла България, а и светът познават повече с артистичния псевдоним Мистер Сенко. Спектакълът е с участието на неповторимите майстори на магията Астор и Ирко, и снахата на Мистер Сенко - Мисис Сенко. На сцената ще излязат също Ивокс Меджик, Мандрак, доктор Джакел, Весо Шоу, дуо "Корли", Мистер Ник, Теос Меджик шоу и други. Мисис Сенко ще представи някои от незабравимите номера на Мистер Сенко. Организатори на празника са общинската управа на Враца и Съюзът на илюзионистите в България. Входът е свободен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48