Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взимат проба от Дунав при Ново село след потъването на баржата с торове в Румъния

Снимка: Радио ВИДИН Архив

При видинското Ново село ще бъде извършено първото пробонабиране за изследване качеството на водите в българския участък на Дунав след инцидента на румънското пристанище Молдова Веке, където потъна баржа с торови препарати. Басейнова дирекция- Плевен е направила предписание до Изпълнителната агенция по околната среда и водите за започване на мониторинг на качеството на речните води. Това каза инж. Веселин Монев, директор на дирекция "Контрол" в Басейнова дирекция - Плевен.

"Възложено е на регионалната лаборатория в Монтана към Главна дирекция "Лабораторна аналитична дейност" към Изпълнителната агенция по околната среда и водите да извърши пробонабиране на пункта на река Дунав при село Ново село в точки десен бряг, среда и ляв бряг и да извърши анализ на водната проба по следните показатели: общ азот, общ фосфор, ортофосфати, азот нитратен, азот нитритен, азот амониев и калий."

Пробонабирането ще бъде извършено с помощта на катер на Гранична полиция, а резултатите се очакват в най-кратък срок. Ако има евентуално  замърсяване, то ще достигне българския участък най-рано утре по обяд. Според анализите на взетите проби от румънските власти в момента на произшествието на 11 февруари, няма съществени промени в състоянието на качеството на водите надолу по течението на река Дунав, добави Веселин Монев.

Няма опасност за Видин и целия българския участък по река Дунав да настъпят опасни последици от инцидента с потъналата баржа в румънски води. Това заяви областният управител Момчил Станков след заседанието на Кризисния щаб във връзка с инцидента.

Снимка: Областна администрация Видин"Към момента няма опасност за населението и околната среда. Мястото на инцидента е далече от първото населено място на България, на около 200 км от началото на българския дунавски бряг."

Предприети са мерки за установяване на евентуални замърсявания. Поддържа се постоянна връзка с компетентните държавни институции и служби, подчерта областният управител на Видин.

Няма опасност от замърсяване на водите на река Дунав, каза за "Хоризонт" и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева:

"Съгласно изчисленията, направени от колегите, течението от мястото, където е възникнало събитието, което е на 200 км нагоре, ще дойде към български води след 35-40 часа след възникване на събитието."

Междувременно от Международната комисия за опазване на река Дунав е получена информация за характера на товара на потъналата баржа и за първите резултати от мониторинга на водите на река Дунав в румънския участък. Баржата е била натоварена с 850 тона азотни торове. Товарът е опакован в торби с тегло 500 кг с двойна обвивка. Организирано е наблюдение на всеки 3 часа за състоянието на повърхността на реката и се изпълнява програма за мониторинг през 6 часа за вземане на водни проби при Молдова Веке, Свинита, Оршова и по течението на Железни врата I, във връзка с възможни концентрации.

Изводът след анализите, направени от Националната администрация "Румънски води" след произшествието е, че няма съществени промени в състоянието на качеството на водите надолу по течението на р. Дунав. Дейностите по наблюдение ще продължат и през следващите дни.  

Междувременно стана ясно и това, че няма аварирала баржа с химикали край Лом. В това увери началникът на товаро-разтоварната дейност към Пристанище- Лом, Борислав Гоцев. По-рано днес в някои медии излезе информация за аварирал край Лом плавателен съд с химикали на борда си.

"Такъв аварирал съд, който да има, съд, който да бедства с две думи- няма такова нещо", каза Борислав Гоцев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00