Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече момичета пият, отчитат във Видин

Снимка: Радио ВИДИН
Ден преди да отбележим празниците- Св. Валентин и Трифон Зарезан, на които се надяваме младежите да се опиянят повече от любов, отколкото от вино, темата на "Заедно" е влиянието на алкохола върху младите хора. Калина Виденова- психолог в превантивния център по зависимости във Видин обясни повече за вредния навик:


"Има голямо значение кога започва първата употреба на алкохол. Така например, когато започва в ранна възраст, има много по-голяма вероятност употребяващите да станат зависими от алкохола. Има голямо значение и примерът, който се дава от родители и от приятелски кръг, но честата употреба предразполага към по-голяма вероятност те да станат зависими, когато станат по-големи. Има значение и теглото на подрастващите, когато децата са малки и леки има голяма вероятност от малки количества алкохол да се стигне до отравяния."

За превенцията разказа доброволецът Антон Ангелов от 12 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров":

"Ние правим няколко вида превенции. Главно за алкохол правим в 5 клас, защото те все още са подрастващи. Целта е да им покажем вредите от алкохол още на млада възраст, с цел те да разберат, че алкохолът в малки количества е полезен, но в големи е вреден. Аз това го правя лично от 5 години. Тази година минахме през всички училища в 5 клас. Представихме презентация на тема алкохол. Играхме ролеви игри, с цел психическа атака. Също така нашият Младежки съвет по наркотични вещества имаше една инициатива за химикалките. Посланието е "Запишете трезвите си мисли". Идеята ни е, когато започнеш да пишеш, да си помислиш дали трябва да пиеш или не. Също така имаме и ключодържатели, които да погледнеш, когато седнеш зад волана и преди да запалиш колата да помислиш дали, ако си пил, трябва да запалиш или не."  

Колко често  се сблъсква с препили младежи попитахме  завеждащия Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов:

"Тенденцията е към увеличаване на бройката на младежите, които употребяват алкохол. Все пак при тях това е инцидентно, няма доказани хронични алкохолици до 18 години, това е характерно при по-възрастните над 30-40 години. При младежите самите инциденти са много драстични, защото понякога идват в коматозно състояние, в много тежко състояние, не познават родителите си, приятелите си. Много по-лесно е един млад организъм да се интоксикира от алкохол, отколкото един възрастен човек, който продължителни години е употребявал алкохол и при него тези инциденти са много по-рядко. Докато при учениците сме имали случаи от много малко количество алкохол, например 50 мл, в много тежко състояние идват. Да не говорим, че има и много фалшив алкохол, който също действа драстично на младия организъм. Интересното е, че момичетата все повече се опитват да подражават на момчетата и броят на интоксикациите при тях се увеличава, за разлика от момчетата, където има една постоянна такава тенденция."

Подробности от разговорите в предаването "Заедно" можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00

В Ружинци започва фолклорен събор

В Ружинци днес започва осмото издание на събора "Традиция и фолклор". Събитията от програмата ще са в продължение на три дни. Готови сме да посрещнем гостите си, отбеляза кметът на общината Александър Александров: "Всичко е подготвено като обстановка. Участниците са ясни - 69 организации, с 977 участника. За първи път са толкова много, близо..

публикувано на 06.09.24 в 09:38

Извънредно ще пръскат срещу комари в Монтана

Да се извърши извънредна обработка срещу комари в област Монтана разпореди Регионалната здравна инспекция. Причината е регистрираните три случая на западно нилска треска в страната. Кметовете на 11-те общини в област Монтана са информирани, че трябва да извършат извънредна обработка срещу комари на територията на населените им места. Въпреки, че..

публикувано на 06.09.24 в 08:41

Рекултивират две клетки на депото за отпадъци във Враца

Предстои рекултивацията на две клетки в депото за битови отпадъци във Враца, съобщиха от общинската управа.  Над 27 000 квадратни метра от депото за битови отпадъци ще се превърнат в зелени площи.  Дейностите ще се реализират в рамките на одобрен проект на местната администрация за рекултивация на Клетка 1.1. и Клетка 1.2. в Регионалното депо за..

публикувано на 06.09.24 в 08:36