Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 февруари 2015 година

Млади хора от Видин пяха и танцуваха за любовта
Снимка: Нора Йоцова

В навечерието на Свети Валентин- във Видин си спретнаха Празник на любовта. Инициативата е на Община Видин, Младежкия информационен и консултантски център, Младежкия съвет по наркотични вещества и Сдружение "Феникс". Влюбени от всички възрасти се включиха в различни игри и закачки в Зона "Любов", след което бе дадено началото на XVII-то издание на концерт-конкурса "Песен на Свети Валентин". Той е традиционен и в него участват млади индивидуални изпълнители и групи със свои авторски песни или с песни, посветени на любовта.

Няма промяна в качеството на водата в река Дунав, предадоха от МОСВ. Извършен е комплексен анализ на водните проби, взети в 17:00 часа на 12.02 и в 8:00 часа на 13.02.2015 г. - При извършения анализ на резултатите от водните проби, се констатира, че получените стойности от двете направени проби са съпоставими една спрямо друга. Няма промяна в качеството на водата в река Дунав, не са констатирани замърсявания на водата. Румънското Министерство на околната среда, водите и горите има ангажимент да изпраща информация през Системата за ранно предупреждение на Международната комисия за опазване на река Дунав само в случай на възможно трансгранично въздействие.

Няма опасност за питейната вода на Видин след инцидента на румънското пристанище Молдова Веке, където на 11 февруари потъна баржа с 850 тона азотни торове. Това заяви областният управител на Видин Момчил Станков. "Няма никаква опасност нито за питейната вода, нито за каквото и да било. Торовете са 850 тона. Звучи гръмко, но на фона на високите води на Дунав... Това е азот, който се разтваря бързо във вода, ако се стигне изобщо до разтваряне. Аз съм убеден, че няма да се стигне до това, защото те са много добре опаковани в съответните полиетилени. Няма как да се разпилее дори", обясни Момчил Станков.

За разлика от анализите в лабораторията, местни хора в Ново село си имат свои методи да изследват дали река Дунав е чиста, казва Сашко Шолов. "Всичко го знаят, че мидите са филтърът на мръсната вода. Има ли миди- водата е чиста. Няма ли миди- водата е мръсна. Мидите и раците- това са основните показатели за чиста вода. Което тук при нас от бая доста време липсва, няма такива животинки вече. Дунав е много замърсен при всички положения. Няма миди, няма раци, рибата намалява..."

Случилото се край Молдова Веке не притеснява рибарите от видинското село Кошава. Те продължават да излизат денонощно на риболов, каза кметът на населеното място Галина Николова. "Нашите рибари излизат на риболов, но в кметството нямам подадено нищо като сигнал. Видимо няма нещо, което да ни притеснява. А и рибарите като излизат, ние имаме много рибари, непрекъснато и през деня, и през нощта са на вода, и досега никой не е дошъл да каже, че нещо е видял", каза кметът. Преди години в река Дунав край село Кошава са наблюдавани мазутни петна, но до сериозни поражения от тези замърсявания никога не се е стигало, добави Галина Николова.

Министър на околната среда и водите Ивелина Василева разпореди проверки за сметища на речните легла и прилежащите територии на реките в страната. Директорите на регионалните инспекции по околна среда и водите трябва да създадат организация за извършване на проверките и да изпратят предписания до кметовете на съответните общини за предприемане на мерки за недопускане на замърсявания. Проверките ще се извършват на място по изпълнение на дадените предписания. Ще бъдат предприети предвидените административно-наказателни мерки, при констатиране на нерегламентирани замърсявания.

Привличане на инвеститори и насочване на инвеститорски интерес към област Видин - за това се договориха на среща днес заместник-министърът на икономиката Любен Петров и областният управител на Видин Момчил Станков. Областният управител представи икономическото състояние и проблемите на региона, произтичащи от високата безработица и обезлюдяването на населените места, както и с усилията на областната администрация за възраждане на Видинска област. Момчил Станков акцентира върху инвестиционното намерение на германска фирма за изграждане на малко предприятие за заготовки на дюнер-грилове. Очаква се стойността на тази инвестиция да е около 2 милиона евро, а  реализацията й да осигури работа на 130 човека от областта. Инвеститорският интерес към Видин се очаква да се засили и след предстоящо посещение на германска делегация в областта през юни-юли 2015 година. Заместник-министър Любен Петров заяви пълно съдействие от страна на Министерство на икономиката като подчерта, че ще бъдат създадени конкурентни условия за инвеститорите особено в държавните индустриални зони, каквато има и на територията на област Видин, информират от пресслужбата на областна администрация Видин.

Пътят до пещерата "Леденика" ще бъде изкърпен и основно ремонтиран след края на зимата. А през месец юни започват дейностите по неговата основна рехабилитация по проект на стойност 12 000 000 лева, финансиран от оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020" на Европейския съюз. Това стана ясно днес - 13 февруари, по време на парламентарния контрол след въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Питането беше зададено от заместник-председателя на Народното събрание, заместник-председател на Земеделски народен съюз и депутат от ПГ на Български демократичен център за област Враца Явор Хайтов.

Въведен е в експлоатация още един подобект по проекта "Доизграждане на канализационна мрежа и изграждане на ПСОВ - Мездра", финансиран със средства от Европейския съюз, държавния бюджет на Република България и Община Мездра. Това съобщи Мирослав Гетов от местната управа. Става дума за външно електрозахранване и трафопост за станцията, които вече имат получено разрешение за ползване от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). В края на м. г. бяха въведени в експлоатация други два подобекта- изграждане на нова канализационна мрежа с обща дължина 3420 м в квартал "Лещака" и в района около корекцията на река Боденска бара. В момента тече Държавна приемателна комисия за приемане на следващия подобект: реконструкция и рехабилитация на ВиК-мрежата. Предстои да бъдат внесени документите в ДНСК за последния етап от проекта- въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция с довеждаща инфраструктура. Понастоящем изпълнителят на обекта ДЗЗД Обединение "Мездра - ЕКО"- гр. София извършва технически изпитания за доказване на параметрите на Пречиствателна станция за отпадъчни води- Мездра. Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на годината.

Първият договор в Плевен със сдружение на собственици по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради вече е факт, съобщиха от Общинската администрация. Сдружението е на жилищен блок "Спартак" с общо 64 жилища. Договорът е внесен за оценка от областния управител на Област Плевен. До момента в Плевен са регистрирани 14 сдружения на собствениците, в процес на учредяване са още 20. Над 500 граждани са получили консултации от 26 януари досега в Информационния център на Община Плевен. Над 200  са жилищните сгради в Плевен, които отговарят на изискванията за безплатно саниране.

Изравнителната субсия, средствата за капиталови разходи и за някои от социалните заведения, заложени в бюджета на Община Брегово за 2015 година, са недостатъчни. Това заяви кметът на общината Милчо Лалов. За Радио ВИДИН той допълни, че община Брегово може да компенсира недостига единствено със средства от европейски програми.

Община Берковица се включи за първи път в ежегодния конкурс "Най-зелена община на Екопак". Участието в зелената надпревара е във връзка с програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в цветни контейнери, в която градът под Ком участва от 2007 г. Съвместното изпълнение на програмата от страна на "Екопак България" АД, Община Берковица и "БКО" ООД допринася за намаляване на количествата отпадъци, подлежащи на обезвреждане и въвеждане на устойчиви практики по интегрирано управление на отпадъците на местно ниво. Основни цели на програмата за разделно събиране на отпадъци са: намаляване на отпадъците, подлежащи на последващо третиране и окончателно обезвреждане; оптимално и екологосъобразно разделно събиране; изпълнение на изискванията, определени в действащото национално законодателство и общинска нормативна уредба в сферата на управление на отпадъците от опаковки; недопускане на непосредствен риск за здравето на хората и околната среда, възникнал от отпадъците от опаковки в общината; постигане на високо ниво на участие на обществеността при прилагане на системата за разделно събиране на отпадъци.

Осигурените хора могат да ползват електронните услуги на Националния осигурителен институт (НОИ). Това може да стане чрез ЕГН или персонален идентификационен код /ПИК/, съобщи директорът на Териториалното поделение на НОИ в Монтана Ивайло Георгиев. Осигурителите и самоосигуряващите се също имат достъп до НОИ по електронен път. За целта се използва БУЛСТАТ и 10-значен буквено-цифрен индентификационен код на осигурителя- ИКО. "Изчисляване на прогнозна пенсия, много актуално за пенсионерите. От няколко месеца предоставяме и възможност за изчисляване на прогнозен размер на паричното обезщетение за бременност и раждане"- коментира Ивайло Георгиев.

Микробус с техника, декори и кукли на Държавен куклен театър Видин е откраднат при гастрол в София. В микробуса, паркиран на столичен булевард, е бил и реквизитът за постановките "Вълшебните очила" и "Пътешествието". Заради кражбата, актьорите няма да могат да пътуват. Вероятно ще бъде отменено и турнето в Турция в началото на март, каза директорът на Държавен куклен театър- Видин Павлинка Трифонова. Въпреки неприятния инцидент, репетициите в театъра продължаваха и днес. В понеделник е поредната премиера на кукления театър. Актьорите ще представят спектакъла "Часовникарят". Автор и сценограф е Николай Маринов, а сценографията е дело на Аглика Карамфилова.


11 ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин, участвали в конкурсите по повод патронния празник на училището, бяха наградени днес. Тържеството се проведе в салона на Драматичния театър. Наградите връчи Лиляна Цанова, председател на училищното настоятелство. Учениците от 12 "г" клас получиха специалната награда- торта, за филма, който са направили за патрона на училището. Наградени бяха и призьорите от училищната надпревара "Лъвски скок"- на първо място е Николай Огнянов от 9 клас, на второ- Александър Манджуков от 11 клас, на трето е Калоян Иванов от 10 клас. Грамота за най-малък участник получи Цветомир Цветков от 6 клас. След награждаването учениците и учителите изгледаха постановката "Вещици в чужбина" на режисьора Росен Пенчев с участието на Рая Михайлова от 11 клас на ПМГ. На последвалата партньорска среща с училищата от Сърбия и Румъния, с които  ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин работи, бе представено и първото предаване на училищната телевизия. Предаванията на училищната телевизия ще подготвят около 20 ученици.

Рисунката на 11-годишната Тоника Вакова от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" спечели първото място във възрастовата група до 14 години в конкурса, организиран от видинската регионална библиотека- "Магията любов". Във втората възрастова група победител е 18-годишният Мартин Стоичков, също от училището по изкуства във Видин. Второто място в двете възрастови групи заеха Виктор Върбанов, на 8 години от ОУ "Св. Климент Охридски" и 17-годишната Памелина Богомилова от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. На трето място се класираха Глория Маркова от СОУ "Любен Каравелов" и Валентина Иванова, на 16 години от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Призовите места в другата категория "Есе, разказ или стих" в двете възрастови групи са за Мария Бойчева от ОУ "Иван Вазов" и за Гергана Маринова, на 17 години от ПГТ "Михалаки Георгиев". Вторите места заеха Никол Ненова- ученичка в СОУ "П.Р.Славейков" и Боян Стоянов, също от ПГТ "Михалаки Георгиев". На трето място се класираха Людмил Венчов- третокласник от училището в гр. Грамада и 15-годишната Теодосия Микова от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. Конкурсът "Магията любов" се провежда във Видинската регионална библиотека за втора поредна година, по повод Деня на влюбените. Тази година участие взеха общо 132 деца със 148 рисунки. 15 участници се състезаваха в категорията "Есе, разказ или стих". Литературните произведения бяха оценени от учителя по български език и литература в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Юлия Петкова и от главния библиотекар Тодор Младенов. В състава на журито, оценило рисунките от конкурса, бе и художничката Маргарита Радославова, както и други библиотекари. Най-много гласове в социалната мрежа за рисунката си получи Ивайло Борисов, който взе сладкото изкушение, специално предоставено за победителя от видинска сладкарница. За всички участници имаше грамоти. Такава получи и 5-годишният Владимир Цветанов Цветков - възпитаник на ЦДГ "Желязко Попниколов" във Видин.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще бъде домакин на ежемесечни безплатни сбирки за бъдещи и настоящи родители. Първата сбирка се проведе днес в детския отдел на библиотеката и бе открита от директора Десислава Иванова. Педиатърът и неонатолог д-р Валерия Вълчева представи темата "Въпрос на кърмене". Ползите от извличането и съхранението на стволови клетки обсъди пред бъдещи и настоящи родители медицинският представител на известна тъканна банка Мартин Шуменов. Веднъж месечно във видинската библиотека ще гостуват педиатър, гинеколог, логопед и други специалисти, за да отговарят на въпроси, които касаят бъдещи и настоящи родители. Информация за датите и темите на предстоящите сбирки ще се публикуват ежемесечно на официалните уеб страници на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и списание "9 месеца", а също и на страниците им във Фейсбук.

Празникът на виното и винарите - Трифон Зарезан в Кула се празнува по стар стил- на 14 февруари и е един от тачените празници в общината. Денят се отбелязва със специфични ритуали- зарязване на лозите и ритуално поливане с вино, за да дадат изобилен и хубав плод. Опитването на вина също е от характерните за празника събития. Дегустацията тази година бе ден по-рано- на 13 февруари в залата на читалището, където наградиха отличените вина в две категории- червено и бяло вино. Миналата година не беше благоприятна за лозята поради хладното време и обилните валежи, поради което много от местните винопроизводители се оплакват, че вината не са с добро качество, но пък в такива условия най-добре се доказват истински добрите майстори-винари.

Ново село отбелязва утре двоен празник. 14 февруари е ден на Община Ново село и по стара традиция- празник на лозаря и винаря. В салона на кооперация "Дунав" вече се подреждат последните маси за гости на общината, лозари, винари и всички новоселяни, желаещи да се повеселят заедно. В репетиционните зали на читалището пеят химни за Трифон Зарезан, играят буйната шира и уточняват последните реплики на участниците в ритуала "Зарязване". Клубът на пенсионера се готви да приеме всички пенсионери, които не са успели да намерят местенце в препълнения салон, за да отбележат подобаващо празника. "Под часовника" се събират лозарите, които се грижат за лозовите масиви на изба "Рупци". В 10.30 часа на 14 февруари на площада ще засвири духовата музика, ще се извият първите хорá, а автобусите ще запалят, готови да отведат хората на лозята в местността "Метериз" за зарязването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48