Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Задушница, лозарите и винарите честват своя празник

Снимка: Радио ВИДИН
Днес е Голяма Задушница преди Великия пост. Православната църква е отделила този ден за почит на покойниците.


"Всяка година в съботата, наречена Задушница, всеки православен християнин отива на гробовете на своите близки, отива в храма, за да направи панихида, да се помоли за душите на починалите свои сродници. Тази година самият ден Задушница ще бъде почетен в катедралния храм с особена тържественост, защото нашите покойници имат нужда от молитва, от застъпничество и ние сме тези, които трябва да се молим за тях", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Тази Задушница е първата за годината. В храмовете ще бъде отслужена Заупокойна света литургия. На службата се носи храна, която след това се раздава в памет на покойника.

Днешния Трифон Зарезан съвпада с Голямата православна задушница. В лозовите масиви на село Типченица, община Мездра, ще се извърши традиционното зарязване на лозите. Тържеството ще започне в 12.00 часа в местността "Гложето". В празничната програма ще вземат участие самодейци от местното читалище и Женския народен хор"Типченски майки". След зарязването в селото отново ще има музикална програма и дегустация на вина.

По покана на кмета на село Типченица Георги Георгиев и собственика на лозята Сергей Кирков на тържеството ще присъстват Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и заместник министърът на МРРБ Иван Аспарухов, бивш кмет на Мездра.

Общоградско тържество по повод традиционния празник Трифон Зарезан ще има и тази година във Враца. Организатор отново е Общината, а празникът ще е на 14 февруари от 11 ч. в Етнографско-възрожденския комплекс. Самодейци от читалището "Милин камък" в село Мраморен ще покажат възстановка на ритуалното зарязване на лозите. Ще бъде избран новият цар на лозята. Участие във веселието ще вземат също Танцов състав "Хемус", духовият оркестър към читалище "Развитие" и врачанските музевири. Майсторите на бели и червени вина, и на вкусни мезета, са поканени да вземат участие в традиционния конкурс за най-добро вино и мезе. Гостите ще бъдат посрещнати с греяна ракия и студено вино, а след края на конкурса ще могат да опитат и от домашно приготвените деликатеси. В двора на Етнографския комплекс ще бъде запален традиционния огън, съобщават от пресцентъра на общината.

Община Ново село отбелязва на 14 февруари двоен празник- ден на Община Ново село и по стара традиция- празник на лозаря и винаря. В 10.30 часа на площада ще засвири духовата музика, ще се извият първите хорá, а автобусите ще запалят, готови да отведат хората на лозята в местността "Метериз" за зарязването.

"Трифон Зарезан по стар стил е празник на община Ново село. Традиционно го отбелязваме с извършване на ритуала по зарязване в лозовите масиви и поздравления за винарите. За втора поредна година организираме и конкурс за най- хубаво домашно вино", каза Анжело Дренов, служител в Общината.

10 човека участват в конкурса за най- хубаво домашно вино. Всеки от посетителите на празника може да дегустира и да определи най- доброто вино.

Трифон Зарезан ще отбележат и жителите на село Шишенци, община Бойница. Ритуалът по зарязването ще се проведе на лозята в местността "Курията" между селата Гръцкови колиби и Шишенци.

"В 9,30 часа ще бъзем на лозети. В 10,30 часа се прибираме в салона на читалището, където ще празнуваме заедно с членовете на пенсионерския клуб. Ще ни гостува и кметът на ощина Бойница Анета Генчева", съобщи Нарциса Недялкова, секретар на читалището в село Шишенци.

Ритуалът по зарязването ще изпълни дядо Нино, роден през 1933 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56