Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за развитието на Северозапада се провежда в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

Форум за развитието на Северозападна България се провежда днес в Монтана. Вицепремиерът по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на икономиката Божидар Лукарски и председателят на парламентарната комисия по местно самоуправление Найден Зеленогорски участват в него.

Форумът започна със среща с бизнеса, на която бяха обсъдени конкретни мерки за съживяване на Северозападна България с министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на Министерството на икономиката. Инициаторът на днешните дискусии- депутатът от Монтана Борислав Великов, обяви че 15-те народни представители от региона ще работят заедно, за да се изработят конкретни мерки за целенасочена подкрепа на трите северозападни области. Планът за действие трябва да бъде внесен в Народното събрание до Великден, подчерта още Великов. Приоритетни области за развитието на този край, според участниците в дискусията, са селското стопанство, биоземеделието и туризма. Експертно звено е сформирано в Министерството на икономиката, като то ще подпомага бизнес инвестициите в Северозапада, обяви министър Лукарски и добави, че се обсъждат данъчни облекчения и специални схеми за еврофинансиране конкретно за Северозападния регион. Той съобщи, че сред конкретните мерки на правителството за развитието на Северозападна България е създаването на експертна група, която да дава предложения за промени в законодателството. Приоритетно финансиране за проекти от региона се обсъжда да се отпуска по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Две крупни западни компании искат да изградят предприятия за месопреработване и за производство на автомобилни части във Видин, каза още министър Лукарски. Обсъжда се и идеята фирмите, които работят в Северозапада да плащат по-ниски данъци.

Министър Лукарски акцентира върху насочването на инвеститорския интерес към Северозападна България.

"Възможности за това предоставя Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) и по-специално Свободна зона Видин. Предстои обсъждане за идентифициране на нови свободни терени за индустриални зони", посочи министър Лукарски.

Атанас Ненов, изпълнителен директор на НКИЗ, направи кратка мултимедийна презентация на "Индустриална зона Видин" и представяне на възможностите, които предоставя  зоната за привличане на инвестиции в региона. Площта на зоната е 308 декара, в близост до границите със Сърбия, Румъния, Дунав Мост 2 и главен път Е-79. Има изградена инфраструктура, електрификация, водоснабдяване, бензиностанции. Освен, че отдава под наем площи, зоната предлага товаро-разтоварни дейности, транспорт, подпомага на инвеститорите при оформяне на документи. Досега има 17 сключени договора.

"Държавното дружеството "Ел Би Булгарикум" ще продължи да развива производствената си база в гр. Видин чрез инвестиции и въвеждане на иновации в производството на млечни продукти", каза министърът на икономиката.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че на този етап няма как да бъде създадена обещаната агенция за развитие на Северозапада, но подчерта, че в правителството има воля за специална грижа за региона.

СнимкаЕвропейският съюз дава 258 млн. евро за граничните региони между България и Румъния. Това са възможностите по новата трансгранична програма Interreg за Румъния и България, която се отнася за 15 гранични региона, между които и Северозапада у нас. Това каза още по време на форума Меглена Кунева. Тя обясни, че финансирането от страна на Европейския съюз по програмата е близо 216 милиона евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие и над 42,7 млн. евро ще бъде национално съфинансиране, предоставено от двете държави. Програмата Interreg ще функционира чрез шест приоритетни оси, като финансовото разпределение на средствата е: Транспорт  – 38%, Околна среда – 25%, Превенция на риска – 19%, Заетост – 7%, Институционално сътрудничество – 5% и Техническа помощ – 6%. Никой обаче няма да изсипе тези пари тук, ако не се подготвят качествени проекти, добави Кунева и подчерта важността на региона, местната власт и предприемачите да посрещнат инвестиции.  Вицепремиерът заяви, че трябва една по-широка политика за развитието на региона. 

Около 100 са участниците във форума. Представителите на местните власти от Видин, Враца и Монтана повече от час задаваха конкретни въпроси и предложения за развитието на Северозапада. Те са свързани с подобряването на инфраструктурата и ремонта на пътя Видин- Ботевград, изграждането на тунел под прохода Петрохан, привличането на инвестиции, намаляването на безработицата и демографския срив. Участниците във форума се обединиха около тезата, че дискусиите са хубаво нещо, но трябват конкретни действия. Толкова мащабен форум не е правен досега в Северозападна България, казаха присъстващите на срещата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00