Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическата гимназия във Видин отбеляза патронния си празник

16
Снимка: Радио ВИДИН

В присъствието на много гости, днес официално бе открита ремонтираната сграда на Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. На днешния ден преди 143 години Антим е избран от Църковно-народния събор за първи български екзарх, затова и училището на 16 февруари отбелязва своя патронен празник.

"През 1972 година, която е знакова за Видин, отваря врати още един храм на просвещението- математическа гимназия, понастоящем ПМГ "Екзарх Антим I". 43 години пишем история. 43 години обучаваме и възпитаваме талантливите деца на града. 2012 година също е знакова за нас- оставихме едно малко, зелено, уютно училище, което с умиление наричахме понякога "дядовата ръкавичка" и дойдохме в една голяма сграда", каза в приветствието си директорът на Природоматематическата гимназия Румяна Петрова.

Сградата, в която се премести училището е ремонтирана основно през следващите години, допълни Румяна Петрова и благодари на двама депутати от Видинска област, помогнали училището да добие нов облик- Владимир Тошев и Михаил Миков.

"Много се радвам, че на патронния ви празник съм с вас. Още повече се радвам, че вие ще имате възможност да попивате знания в една много по- нормална обстановка. Бъдете достойни за името на Антим I, бъдете упорити, силни и успешни", каза народният представител Михаил Миков.

Видинският митрополит Дометиан отслужи водосвет и честити празника на ПМГ "Екзарх Антим I":

"Тук има талантливи учители и наставници, които вие аплодирахте достойно. Тук вие се подготвяте в учение и патриотизъм, за да растете, създавате семейства, да служите на града и на родна България. Обичайте своя роден град и останете тук, а не по тежка чужбина, както са тръгнали мнозина."

Лентата на ремонтираната училищна сграда прерязаха народният представител Михаил Миков и изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. След това във фоайето на първия етаж бе открит кът на спортната слава.

"Един изключителен кът, който успяхме да подредим. Аз съм в това училище вече от 32 години и зная как един човек се бореше през всичките тези години- това е моят колега Илиян Ангелов, той направи изключително много и специално на него, много му благодаря", каза Румяна Петрова, като поздрави дългогодишния учител по физическо възпитание.

Четирикратната световна шампионка по самбо Цветелина Цветанова, която е възпитаник на училището, подари една от своите купи, спечелени от световно първенство и пожела Природоматематическата гимназия да има нови и по-добри спортисти. Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред мавзолея на Екзарх Антим I.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48